Koga briga za male? Leganesova sudbina Barsi na dušu: Znali su šta rade!

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.02.20. | 14:24

Teoretski, Barsin postupak mogao bi da izazove takav domino efekat da bi se završnica Primere pretvorila u cirkus

Pravila su tu da bi se kršila. Jer iako je ovo o kome sada govorimo – a po kome je klubovima dozvoljeno da i van prelaznog roka dovedu zamenu za teško povređenog igrača – osmišljeno da bi takmičenje bilo  što pravednije Barselona mu je oduzela svrhu i napravila ga u suštu suprotnost onoga što je trebalo da predstavlja. Naredni meseci možda će biti lakši za Blaugranu, ali je njena kupovina Martina Brajtvajta život čelnika Leganesa pretvorila u pakao.

Do kraja sezone u Primeri još 14 kola, Leganes na pretposlednjem mestu na tabeli, a u finišu takmičarskog ciklusa bez čoveka koji je postigao trećinu njegovih golova. Pride, Brajtvajt je bio jedini Leganesov napadač koji je ove sezone uspeo da zatrese protivničku mrežu.

Izabrane vesti

Ali kad se Barselona umešala, sve po pravilima takmičenja, Leganes se ništa nije pitao. Jer da sve bude još gore, drugi propis Fudbalskog saeza Španije kaže da svaki igrač mora da ima izlaznu klauzulu u ugovoru. U svakoj drugoj situaciji verovatno bi Leganes i bio zadovoljan sa obeštećenjem od 18.000.000 evra, ali ne i kad se prelazni rok završio pre 20 dana, a opasnost od ispadanja nadvila nad klub iz madridskog predgrađa.
Važeći propisi su u suprotnosti sa integritetom takmičenja i protiv prava svih klubova da se takmiče na jednakim osnovama. Ovo je skoro nepopravljiva šteta“, besneo je generalni direktor Marin Ortega na konferenciji za novinare zakazanoj samo zbog odlaska Brajtvajta na stadion Kamp Nou.

Samom igraču na Butarkeu ništa ne zameraju, štaviše, hvale njegov profesionalni pristup.
On se ponašao kao džentlmen. Čak i juče, iako je znao šta će da se desi, trenirao je normalno sa saigračima, znajući da može i da se povredi. Velik profesionalac. Njemu želimo svu sreću. Svesni smo i mi, kad Barselona zove Leganesovog igrača, nema tu mnogo priče“, iskren je Ortega.

Što se tiče Barselone...
Barselona je znala šta radi. Šteta je ogromna. Njima je povređen igrač, a problem je stopostotno prebačen u naše dvorište. Ne razumemo to. Možda bismo razumeli da je Barseloni bilo potreban i naš pristanak, ali ovde to nije bio slučaj, jer su samo aktivirali izlaznu klauzulu“.

A klauzulu, rekosmo već, u Španiji mora da ima svaki igrač. Još jedan problematičan propis. I opet na štetu malih, mada ga je i Barselona osetila kad joj je Pari Sen Žermen uzeo Nejmara isplativši do nedavno nezamislivih 222.000.000 evra za Brazilca.
Pravila nisu fer. Barselona je imala korist od njih, a Leganes je oštećena strana“, nastavlja Ortega.

Dodaje i da je Leganes, kao i Barselona, zvanično zatražio od Fudbalskog saveza Španije da mu dozvoli da sada dovede novog igrača, ali da odgovor još nije stigao. Jer, pazite sad, Savez ne može da odlučuje o hipotetičkim situacijama. Da prevedemo, Leganes je morao da sačeka da Barsa objavi da Brajvajt dolazi, pa da tek onda još jednom aplicira za pojačanje. Problem je međutim što po propisima to može da se radi samo u slučaju povrede igrača, a ne prodaje, bez obzira na to što se Leganes tu ništa nije pitao.

Tu dolazimo do sledećeg problema. Ako bi Leganes dobio zeleno svetlo da dovede pojačanje mogao bi da uzme samo slobodnog igrača ili nekoga ko igra u Španiji. Teoretski bi dakle moglo da se desi da Leganes uzme igrača Selti recimo, jer i u njegovom ugovoru ima izlazne klauzule.  Leganes sada ima i pare, pa bi tako – bar u teoriji – mogao da ukrade igrača direktnom rivalu u borbi za opstanak? A onda bi i Selta krenula po novog napadača i ko zna kako bi se sve to završilo.

Baš zato, spekuliše se da Savez neće Leganesu dozvoliti da zameni Brajvajta. I da će biti jedina žrtva.

(FOTO:  ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara