Lijam Loson (©Reuters)
Lijam Loson (©Reuters)

Red Bul traži mesto za Losona, Peres i Rikardo u problemu

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.08.24. | 18:32

Mladi Novozelanđanin uskoro na velikoj sceni

Savetnik Red Bula Helmut Marko je u intervjuu za austrijski list Klajne Cajtung otvoreno rekao da će od naredne sezone mladi novozelandski vozač Lijam Loson (22) voziti za jednu od njihove dve ekipe, a definitivna odluka uslediće u septembru.

Loson je trenutno rezervni vozač ekipe Red Bul, ali i RB-a za koju je prethodne sezone nastupio u nekoliko trka kada je Danijel Rikardo doživeo prelom ruke tokom trkačkog vikenda u Holandiji. Novozelanđanin je tako pred sobom imao težak zadatak, budući da je bez praktično ikakve pripreme tog vikenda morao da zameni povređenog Rikarda. Međutim, trku u Zandvortu je završio na, za novajliju, odličnom 13. mestu, dok je narednu trku u Monci završio na 11. poziciji. U Singapuru je zatim šokirao svet Formule 1 kada je iz Q3 dela kvalifikacija izbacio vladajućeg šampiona Maksa Verstapena u daleko boljem bolidu Red Bula, da bi se na kraju trke domogao devetog mesta i osvojio dva poena. Loson je vozio još dve trke pre Rikardovog povratka, u Japanu i u Kataru, a njih je završio na 11. odnosno 17. poziciji.

Izabrane vesti

Ovi rezultati, kao i prethodni uspesi u njegovoj vozačkoj karijeri, a naročito brojne pobede koje je zabeležio u šampionatu Formule 2 i japanskoj Super Formuli, imenovali su ga za jednog od glavnih kandidata za sedište u nekoj od Red Bulovih ekipa. O njegovom dolasku govorilo se još u prvom delu sezone, ali ne za 2025. godinu, već počevši od predstojeće trke u Holandiji. Nakon izuzetno loših rezultata Serhija Peresa, ali i onih Rikarda u poređenju sa timskim kolegom Jukijem Cunodom, govorilo se da bi upravo Loson mogao da zameni nekoga od njih, kao i da bi Rikardo mogao da zameni Peresa. Ipak, Red Bul je ostao veran Peresu za kog se nada da će popraviti rezultate, a RB je odlučio da zadrži Rikarda.

Lijam Loson (©Reuters)Lijam Loson (©Reuters)

Međutim, klauzula u ugovoru mladog Losona koja mu omogućava da pređe u neki drugi tim ukoliko mu se ukaže prilika, stavlja čitav Red Bul u nepovoljnu situaciju. S obzirom na to da ne žele da izgube tako talentovanog vozača iz svojih redova, austrijski tim moraće vrlo brzo da donese odluku o budućnosti Novozelanđanina. A kako je praktično nemoguće da Verstapen napusti ekipu pre isteka trenutnog ugovora, ali i zbog definitivne odluke o Cunodinom ostanku, Peres ili Rikardo će morati da naprave mesto za Losona.

Iako ima ugovor za narednu sezonu, Peres će u narednim trkama biti pod velikim pritiskom jer se od njega očekuje da bude bar na nivou sličnom Verstapenu ili mu u suprotnom sleduje otkaz. Budući da se ne očekuje da bi Meksikanac prešao u RB ukoliko ne zadrži sedište u Red Bulu, sasvim sigurno bi ostao bez mesta u Formuli 1.

Kada je reč o Rikardu, situacija je nešto bolja. Australijanac bi mogao da zadrži svoje mesto u RB-u ukoliko se Red Bul odluči za Losona, a ukoliko mu Loson preuzme mesto u RB-u, mogao bi da se vrati u ekipu Red Bula sa kojom je poslednji put vozio 2018. godine.

Treba napomenuti da još uvek postoji i scenario u kom bi se Cunoda pridružio Verstapenu u Red Bulu, ali čini se da u tome glavnu reč vodi šef tima Kristijan Horner, za kog je poznato da ne veruje u potpunosti u vozačku sposobnost japanskog vozača.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Red Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara