PSŽ, Barsa i Vesprem večiti favoriti, Vardar opet otpisan, povratak Kila

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.09.19. | 11:23

Počinje sezona u rukometnoj Ligi šampiona u najboljim Grupama A i B. Šampion iz Skoplja desetkovan odlascima, ali čudo iz Makedonije se ne predaje. Luka Cindrić, Rasmus Lauge i Andreas Volf najveći transferi ovog leta u Evropi

Počela je rukometna Liga šampiona u slabijim Grupama C i D, ali one najjače A i B počinju ovog vikenda. Sistem takmičenja je isti kao i prethodne sezone. Iz prve dve grupe najbolji tim ide direktno u četvrtfinale, dok ekipe od drugog do šestog mesta odlaze u osminu finala. Iz slabijih grupa C i D po dva najbolja tima igraće u baražu za osminu finala.

Titulu brani Vardar koji je prošle sezone u Lankses areni u Kelnu u finalu bio bolji od mađarskog Vesprema. Opet će nemački grad i velelepna dvorana koja prima 20.000 gledalaca da bude domaćin završnog turnira na kome će igrati najbolja četiri tima Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Svake godine – priča ista, favoriti za titulu su superbogati Pari Sen Žermen, Vesprem i Barselona. Dok su Katalonci najtrofejniji tim Evrope sa devet titula (poslednji put šampioni bili 2015. godine), Milioneri iz Pariza i mađarski šampion nikako da stignu do krune i pored ogromnih ulaganja.

Tokom leta najbolji timovi Evrope su se pojačali. Pari Sen Žermen nije mnogo menjao ekipu. Španski stručnjak Raul Gonzalez, kome će ovo biti druga sezona na klupi Svetaca, i dalje ima skup zvezda koje predvode domaći as Nikola Karabatić, a tu je i danski bombarder Mikel Hansen i Norvežanin Sander Sagosen koji igra poslednju sezonu u dresu Parižana pošto je već potpisao ugovor sa Kilom od juna 2020. godine. Nema više u timu Nemca Uvea Genshajmera koji se vratio u Rajn Nekar Leven.

Barselona je dovela hrvatskog srednjeg beka Luku Cindrića iz Vive Kjelcea, dok je u Vesprem iz nemačkog šampiona Flenzburga stigao Danac Rasmus Lauge, a iz Kjelcea srpski golman Vladimir Cupara koji će činiti tandem čuvara mreže sa vremešnim, ali i dalje odličnim Arpadom Šterbikom. Stigao je u Vesprem i crnogorski levi bek Vuko Borozan iz Vardara. Uz Francuza Kentina Maea i našeg asa Petra Nenadića, opet je to ekipa spremna da konačno u Mađarsku donese pehar najboljeg tima Evrope. Nema više na terenu Momira Ilića i Lasla Nađa koji su okačili patike o kiln, ali su ostali u stručnom štabu Vesprema.

Vardar je prošle sezone ispisao novu bajku. Bio je otpisan, ali je treći put uzastopno stigao prvo do F4 u Kelnu, a onda je šokirao Barselonu u polufinalu i Vesprem u borbi za pehar. Posle turbulencija u klubu, najave vlasnika, ruskog milionera Sergeja Samsonenka da odlazi iz Skoplja, da prestaje da bude finansijer, strasti su se malo smirile, on je ostao predsednik skopskog giganta, ali je budžet smanjen.

Dvojica najzaslužnijih za krunu najboljeg tima Evrope, hrvatski bek Igor Karačić (Vive Kjelce) i srpski golman Dejan Milosavljev (Fuhse Berlin) napustili su klub, ali i dalje je to ekipa koja može da pomrsi račune favoritima. U Vesprem je otišao i Brazilac Rožerio Moraeš Fereira. Glavni igrači ove sezone biće gorostasni Letonac, desni bek Dainis Krištopans i veterani na kirlnim pozicija, Rus Timur Diborov i Hrvat Ivan Čupić, a tu je i makedonski pivotmen Stojanče Stoilov. Najveća pojačanja su Rus Pavel Atman koji je stigao iz Hanovera i Brazilac Hoze Toledo iz poljske Visle. Došlo je do promene na klupi, Crveno-crni opet imaju Špnaca na kormilu. Posle Raula Gonzaleza koji je doneo titulu 2017. godine i Roberta Garsije Paronda, šampion prošle sezone (preuzeo selekciju Egipta) iz Valjadolida je došao David Pisonero.

Osim branioca titule iz prikrajka velikoj trojci favorita za titulu preti i poljski Vive Kjelce. Šampiona Evrope iz 2016. godine predvodi sa klupe legendarni Španac Talant Dušebaev, a ekipa je dobila dva velika pojačanja - Igora Karačića iz Vardara i golmana Andreasa Volfa koji je plaćen Kilu million evra. Uz sjajnog levorukog bombardera Aleksa Dušebaeva, poljski šampion je opet kandidat za završni turnir u Kelnu u junu 2020. godine.

Od ekipa koje mogu da se umešaju u borbu za F4 tu su mađarski vicešampion Seged i nemački giganti Kil i Flenzburg. Poslednjih godina klubovi iz Bundeslige izgubili su primat pa prošle sezone nijedan se nije domogao plasmana među četiri najbolja tima Evrope. Pogotovo se očekuje proboj u vrh Kila koga sa klupe predvodi Čeh Filip Jiha, kome će ovo biti prva sezona kao glavnog trenera. Nekada najbolji rukometaš sveta zamenio je Islanađanina Alfreda Gislasona na kormilu Zebri sa Baltika. Kil prošle sezone nije igrao Ligu šampiona, a vraća se u evro elitu sa trofejom Kupa EHF.

Za subotu i prvo kolo u dve najjače grupe evro elite igraju se dva derbija. Seged pred uvek bučnom publikom dočekuje Barselonu, dok će Vardar odbranu titule da krene u Monpeljeu. Zanimljivo, biće to duel ekipa koje su osvojile poslednje tri Lige šampiona (skopski crveno-crni dva puta, dok je francuski vicešampion bio najbolji 2018. godine).

Oba tima imaju kadrovske probleme na startu sezone. Za domaćina povredili su se u prošlom kolu domaćeg prvenstva u Nimu litvanski bek Jonas Truhanovičijus i Mohamed Susi. Takođe, zbog povrede za Vardar neće igrati pivotmen Stojanče Stoilov i Brazilac Hoze Toledo. Domaćin je blagi favorit, a najveća opasnost po gol Makedonaca biće sjajni desni bek Melvin Ričardson.

Pari Sen Žermen danas gostuje u Zagrebu i ne bi trebalo da ima problema da upiše prva dva boda protiv hrvatskog šampiona. Beloruski Meškov iz Bresta je pojačan ove sezone, a prva zvezda tima je iskusni frncuski bek Vilijam Akambre koji je prošle sezone igrao za Celje na pozajmici iz Vesprema.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 17:30 7497 Szeged - Barcelona h 1 (+1.5) 1,90
Sub 20:00 7498 Zagreb - Psg h 2 (+5.5) 1,85
Sub 17:15 7496 Montpellier - Vardar Pro ki 1 1,50
Ukupna kvota5,27

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

GRUPA A

Subota
17.30: (2,85) Seged (8,00) Barselona (1,60)
20.00: (7,75) Zagreb (13,0) PSŽ (1,12)

Nedelja
17.00: (5,20) Celje (11,0) Flenzburg (1,22)
19.00: (2,95) Elverum (8,50) Olborg (1,55)

GRUPA B

Subota
17.15: (1,50) Monpelje (8,50) Vardar (3,15)
19.30: (1,40) Porto (8,50) Meškov Brest (3,60)

Nedelja
17.00: (1,12) Vesprem (13,0) Motor Zaporožje (7,75)
19.00: (1,40) Kil (8,50) Vive Kjelce (3,60)

GRUPA C

Sreda
Rihiman Koks – Savehof 25:30 (13:18)

Subota
18.00: (1,70) Prešov (8,00) Bidasoa (2,55)

Nedelja
17.00: (3.40) Eurofarm Rabotnik (8,50) Sporting (1,45)

GRUPA D

Četvrtak
Kadeten – Dinamo Bukurešt 28:28 (14:15)

Subota
15.00: (2,70) Čehovski Medvedi (8,00) Visla Plok (1,65)

Nedelja
17.00: (1,85) Kristijanštad (8,00) GOG (2,30)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara