Nemanja Pribak (©Starsport)
Nemanja Pribak (©Starsport)

Promene u srpskom rukometu: Plej-of za prvaka, ukinut fajnal-for kupa

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 12:32

Vojvodina i Železničar iz Inđije naredne sezone brane titule u drugačijem formatu

Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije usvojio je sastave liga, propozicije i kalendar takmičenja za sezonu 2022/23, a tu ima nekoliko značajnih novina u odnosu na prethodni period. Posle više od 20 godina, u muškoj konkurenciji igraće se plej-of za prvaka, ali onaj „pravi“ plej-of, po eliminacionom sistemu, budući da se i do sada tako zvao finalni, ali ligaški deo takmičenja, dok je ukinut završni turnir Kupa Srbije, pa će se u finalu igrati klasičan dvomeč, na terenima svakog od finalista, a ukupni pobednik osvojiće pehar.

Posle dve “kovid” sezone, u kojima se, u ARKUS ligi rukometaša, prvi deo takmičenja odvijao po grupama, muška elitna divizija će od jeseni će biti jedinstvena, sa 14 klubova i činiće je Vojvodina, Partizan, Radnički (Kragujevac), Dinamo, Metaloplastika, Dubočica, Rudar (Kostolac), Šamot, Crvena zvezda, Obilić, Jugović, Proleter, Kikinda i Topličanin.

Izabrane vesti

Igraće se dvokružno, 26 kola, posle čega će uslediti plej-of po kup sistemu – prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg u polufinalu, na dve pobede, baš kao i u finalu, ali sa tom, vrlo zanilmjivom, napomenom, da će prednost domaćeg terena u finalu (eventualna majstorica kod kuće) imati pobednik prvoimenovanog para. To znači da bi četvrtoplasirani na kraju ligaškog dela, ukoliko eliminiše prvoplasiranog, od njega preuzeo prednost domaćeg terena u finalu.

Superliga kod dama se već dve godine i igra po ovom sistemu, s tim što će ona brojati 12 ekipa - Železničar Inđija, Bekament, Jagodina, Medicinar, Naisa, Radnički (Kragujevac), Vrbas, Vojvodina, Mladost (Nova Pazova), Bor, Pančevo i Kikinda, a plej-of će početi posle 22 odigrana kola.

Obe elitne lige se skraćuju na kraju sezone. I iz jedne, i iz druge ispašće po četiri ekipe, pa će muška, u sezoni 2023/24, brojati 12, a ženska 10 ekipa. Od iduće sezone će se, posle dvokružnog ligaškog dela, pitanje prvaka i dalje rešavati u plej-ofu između prve četiri ekipe, ali će timovi plasirani od petog do dvanaestog, odnosno desetog mesta, nastaviti nadmetanje u plej-autu, tako što će preneti međusobne rezultate i odigrati još po jednom svako sa svakim, po jednokružnom bod sistemu.

20.00: (4,40) Turska (9,00) Makedonija (1,30)

Posle toga, po dve ekipe će ispasti, ali će treći otpozadi u obe konkurencije igrati baraž sa trećeplasiranim iz Super B lige, po dvostrukom kup sistemu - revanš se igra kod superligaša, odlučuje ukupna gol-razlika u dvomeču.

Šampionat dama počinje 10/11. septembra i biće prekinut posle sedam kola, krajem oktobra, zbog učešća ženske seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu, koje se prvi put igra u novembru, zbog nepreklapanja sa fudbalskim Mundijalom u Kataru. Muškarci će borbu za bodove početi nedelju dana kasnije.

Najzad, do značajnih promena došlo je u sistemu takmičenja u Kupu Srbije. U početku sve ide kao i pre, počinje na regionalnom nivou, dobijaju se četiri prvaka, koji u pretkolu igraju, kao domaćini, po jedan meč, protiv ekipa prošle sezone plasiranih između petog i osmog mesta na kraju Superlige. Zatim su pobednici pretkola u četvrtfinalu domaćini, u jednom meču, ekipama koje su zauzele prva četiri mesta na kraju prethodnog šampionata. Ali onda, nema više fajnal-fora.

Polufinale se igra na jednu utakmicu, tako što se domaćini određuju žrebom, a finale na dva meča, tako što se sabiraju rezultati i ukupni pobednik osvaja trofej. Time se prekida tradicija duga 24 godine, jer se od 1999. godine, kada je prvi put održan na Cetinju, pobednik nacionalnog kupa rešavao na finalnom turniru.

PIŠE: Dušan JOCIĆ


tagovi

ARKUS ligaRukometna superligaRK VojvodinaŽelezničar InđijaŽRK Jagodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara