Peruničić brutalno iskren: Igrači otkazuju, rukomet je izgubio draž u Srbiji! Deca idu na druge sportove, odlaze za 500 evra

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.01.20. | 11:12

"Kada vidim s koliko strasti hrvatski navijači idu uz svoju reprezentaciju, voleo bih da je tako i u Srbiji. Svi nose dresove, to je lepo videti. Voleo bih da vidim stotinjak srpskih zastava, a ne samo deset na tribinama. Osećamo se usamljeno, igrači osećaju da nemaju podršku. Možda je ne zaslužujemo, možda je takvo vreme, a možda ljude ne zanima", rekao je Peruničić za hrvatski Indeks

Srbija je opet prošla neslavno, porazi od Belorusije i Crne Gore značili su i kraj Evropskog prvenstva. Naša reprezentacija igra večeras protiv Hrvatske od 20.30 časova, a selektor Nenad Peruničić govorio je za hrvatski Indeks o stanju u srpskom rukometu.

I nije bio optimističan...

Izabrane vesti

Pre svega je prokomentarisao dešavanja na aktuelnom turniru.
"Želeli smo više, ali ovo je trenutno onoliko koliko možemo. Možda nemamo kvalitet kao pre. Jedan od problema su otkazi igrača koji više ne žele da igraju za Srbiju. Za mene su igrači koji su ovde najbolji zato što žele da igraju za svoju zemlju. Od 2006. nam se sve to događa, rukomet je izgubio draž u Srbiji. Bio je jedan od najpopularnijih sportova. Izgubili smo se u traženju talenata. Ljudi misle da će to doći samo od sebe, ali sada je drugo vreme i biznis je ključan. Deca u Srbiji idu na košarku, odbojku i borilačke sportove, dok u moje vreme deca su masovno dolazila na rukomet. Sada to više nikoga ne zanima kod nas".

Imao je i komentar na manjak podrške od navijača, generalno od javnosti.
"Žao mi je što nas nisu podržali. Mnogo Srba živi u Beču, a to nije daleko od Graca. Kada vidim s koliko strasti hrvatski navijači idu uz svoju reprezentaciju, voleo bih da je tako i u Srbiji. Svi nose dresove, to je lepo videti. Voleo bih da vidim stotinjak srpskih zastava, a ne samo deset na tribinama. Osećamo se usamljeno, igrači osećaju da nemaju podršku. Možda je ne zaslužujemo, možda je takvo vreme, a možda ljude ne zanima", kaže Peruničić.

Kako onda tek spasiti klupski rukomet? 
"Jedan od najvećih problema u Srbiji je što nemamo klub u koji se ulaže i u kojem se stvaraju budući reprezentativci koji igraju zajedno kroz celu godinu. Negde smo se izgubili. Imamo par klubova, sve je vrlo skromno. Novac je danas najveći motiv, zbog nemaštine guraju decu u sportove koji donose zaradu, a rukomet to nije. U Srbiji ima 38 hiljada registrovanih rukometaša, to je vrlo široka baza, a upitno je hoće li ijedan dogurati do reprezentacije. Imamo volju, treneri se trude, ali ne postoje uslovi. Klinci za 500 evra odlaze, žive za trenutak. Ja ipak verujem da će se pojaviti generacija koja će uspeti da dođe do medalje".

U Portugaliji Benfika, Spoting i Porto drže rukomet. Mogu li nešto slično da urade Crvena zvezda i Partizan?
"Mislim da nije moguće. Fudbalski klubovi mogu da pomognu, ali oni su kod nas rupa bez dna. Mislim da puno više traže nego što daju. U bližoj budućnosti je teško očekivati da ćemo imati takav klub. Država bi možda mogla da uloži u projekat podizanja reprezentacije kroz neki klub", zaključio je Peruničić razgovor za Indeks.

FOTO: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara