Pad evropskog šampiona: Francuska sa 3:0 naplatila dug Srbiji

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.01.20. | 15:01

Kovačev tim mora da dobije oba ostala meča u grupi za plasman u polufinale

Boleo je Francusku poraz u polufinalu Evropskog prvenstva usred Pariza i naplatila je danas taj dug. Srbija, aktuelni prvak kontinenta, doživela je težak poraz na startu olimpijskih kvalifikacija. Sa maksimalnih 3:0 (25:21, 25:21, 25:22). Trikolori su dobili meč i napravili prvi korak ka plasmanu na Igre u Tokiju. Puleni Slobodana Kovača moraće dobro da se potrude u mečevima sa Holandijom i Bugarskom da, za početak, nađu put do polufinala turnira.

Nije to bila Srbija sa Evropskog prvenstva. Dosta toga nije štimalo u igri: blok je bio ispod svog nivoa u prva dva seta, u trećem je i servis potpuno zakazao, a pomereni prijem servis često nije dozvoljavao da se razvije idealni napad. Francuska je, prosto, bila bolja u svim segmentima igre i zasluženo je došla do trijumfa, najviše zahvaljujući Patriju i Ngapetu.

Izabrane vesti

Od početka nije krenulo kako bi trebalo za reprezentaciju Srbije. Rival je uhvatio vođstvo, koje nije ispuštao kako je set odmicao. Bilo je 8:5, pa 16:14, 21:19... Uspevao je Kovačev tim da dođe do izjednačenja, sve do 19:19 se držao u igr, ali nikako, nijednom, nije mu pošlo za rukom da povede, da to rezultatsko klatno prevede na svoju stranu. U samom finišu seta zadrhtale su ruke, od 19:19 Francuska je otišla na 22:19 i tu je bio kraj. Žan Patri je pravio najveće probleme srpskom timu, koji je igrao gotovo bez bloka.

Drugi set je krenuo kako se samo poželeti može. Na servise Jovovića ređali su se blokovi i sjajne napadačke akcije Srbije, koja je povela 8:3. Delovalo je da se sve složilo u igri Plavih, da je sve profunkcionisalo i da su uhvatili onaj vetar koji ih je na Evropskom prvenstvu nosio do trona. I tada je reprezentacija Srbije imala težak meč sa Francuzima, gde je rezultat išao kao klackalica, čas gore, čas dole. Međutim, danas u Beču to nije bio slučaj, jer su Trikolori lagano, mic po mic, poen po poen, topili tu razliku sa uvodnog dela drugog seta i uspeli da ih stignu na 15:15.

Napravila je Francuska seriju 6:0, najviše zahvaljujuči Ngapetu, pa je od 12:15 došla do vođstva od 18:15, dovoljno ubedljivo da ga Srbija ne može dostići do kraja seta.

Izdao je na kraju i servis srpske odbojkaše u trećem setu u momentima kada su imali prednost, kada su mogli da prelome taj deo meča u svoju korist. Igralo se poen za poen u finišu, ali na nekoliko poena na servis našeg tima se nije ni igralo, jer je lopta kod početnog udarca završavala u mreži.

Uz to, igrala je Francuska bolje u polju, u odbrani, pohvatala je više lopti i omogućavala napadačima da probaju iz drugog, pa trećeg pokušaja i to je na kraju prelomilo meč. Rezultatski glatkih 3:0 u korist Galskih petlova, koji su napravili veliki korak ka polufinalu turnira.

Srbija je porazom otvorila olimpijske kvalifikacije, ali ništa još nije izgubljeno. S obzirom na to da dve najbolje ekipe iz grupe idu u polufinale, jasno je da evropski prvaci najpre moraju da pobede i Holandiju i Bugarsku, da bi se našli među četiri najbolje selekcije.

Samo pobednik celog kvalifikacionog turnira će igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Foto: volleyball.coqt.2020.fivb.com

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU (BERLIN)

Nedelja

GRUPA A
Francuska - Srbija  3:0 (25:21, 25:21, 25:22)

GRUPA B
16.30: (1,35) Slovenija – Belgija (2,90)
19.30: (9,00) Češka - Nemačka (1,03)

*** kvote su podložne promenama

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara