Otvorena vrata: Česi samo zagrevanje

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.09.19. | 08:15

Odbojkaši Srbije ne bi trebalo da imaju problema u osmini finala Evropskog prvenstva. Otvoren put izabranicima selektora Slobodana Kovača do polufinala.

Posle odličnih igara u grupnoj fazi takmičenje, ostvarenih svih pet pobeda uz samo jedan izgubljeni set, pred odbojkašima Srbije je nokaut faza. U osmini finala protivnik u Antverpenu je Češka (17.30, TV RTS1) koja je jedva izborila vizu u Grupi D za mesto među 16 najboljih selekcija Starog kontinenta.

Razlika u klasi je evidentna u korist Srbije, ali na terenu izabranici selektora Slobodana Kovača moraju da potvrde kvalitet. Našoj reprezentaciji se otvaraju vrata polufinalu jer bi u sledećoj rundi trebalo da igramo najverovatnije opet sa Belgijom koju smo lako pobedili u grupnoj fazi u Antverpenu.

Izabrane vesti

Ipak, fokus je na Češkoj. Nema opuštanja ni prava na kiks.
Počinje teži deo Evropskog prvenstva, mada ne možemo da kažemo i da je do sada bilo lako jer se jurio rezultat da bi nam došli što lakši protivnici na početku eliminacija. Dolazi nam Češka, koja je nezgodna, dobra reprezentacija, ali mislim da smo bolji. Tako moramo da razmišljamo”, rekao je selektor Kovač.

Česi su jedva stigli do osmine finala posle osvojena dva seta u meču sa Crnom Gorom u poslednjem kolu. Sve u igri našeg rivala zavisi od Jana Hadrave. On je u tom ključnom meču koji su Crnogorci rešili Pirovom pobedom od 3:2 imao čak 39 poena i procenat uspešnosti od više od 50 odsto. Najbolji češki odbojkaš igra za poljski Olstin.

Svesni su Česi da su autsajderi u meču protiv Srbije.
Biće veoma teško pobediti Srbiju. Strategija će biti veoma laka – moramo odlično i snažno da serviramo i da pravimo što manje grešaka. To je jedini način da imamo šanse da iznenadimo. Očekujem da ćemo imati podršku publike u Antverpenu”, rekao je na konferenciji za medije pred osminu finala selektor Češke Mihal Nekola.

Očekuje se da Kovač na teren pošalje najjači sastav, sa tehničarem Nikolom Jovovićem, primačima servisa, kapitenom Nemanjom Petrićem i Urošem Kovačevićem, srednjim blokerima Srećkom Lisincem i Marko Podraščaninom, korektorom Aleksandarom Atanasijevićem i liberima Nikolom Pekovićem i Nevenom Majstorovićem.
Zadovoljan sam kako smo odigrali do sada, iz pet utakmica imamo pet pobeda, a posebno bih izdvojio pobede nad Nemačkom i Belgijom. Prvi cilj je ostvaren, osvajanjem prvog mesta u grupi. Očekuje nas Češka, koja je nepoznanica na papiru. Iskren da budem, nismo ih pratili, ali čim su se plasirali u osminu finala radi se o dobroj ekipi koju treba ozbiljno da shvatimo. Da se što bolje pripremimo i da opravdamo ulogu favorita”, istakao je jedan od najiskusnijih u našoj selekciji Marko Podraščanin.

Srbija je protiv Češke igrala četiri puta u proteklih 10 godina i uvek je izlazila kao pobednik uz samo dva izgubljena seta. Poslednji put ove dve reprrezentacije su se sastale pre šest godina u prijateljskom susretu kada je bilo ubedljivih 3:0 za Srbiju. Jedini zvanični meč odigran je na EP 2009. godine kada su Orlovi slavili opet sa maksimalnih 3:0.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE – OSMINA FINALA

Subota

ANTVERPEN (BELGIJA)
17.30: (1.05) Srbija – Češka (7.70)
20.30: (1.22) Belgija – Ukrajina (3.80)

NANT (FRANCUSKA)
19.30: (1.02) Francuska – Finska (9.90)

LJUBLJANA (SLOVENIJA)
17.30: (1.02) Rusija – Grčka (9.90)
20.30: (1.55) Slovenija – Bugarska (2.29)

APELDORN (HOLANDIJA)
16.00: (1.95) Holandija – Nemačka (1.75)
20.00: (1.02) Poljska – Španija (9.90)

Nedelja

NANT (FRANCUSKA)
17.00: (1.03) Italija - Turska (9.00)

*** kvote su podložne promenama

Foto: CEV


Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara