Uroš Vitas sve bliži debiju: Savo Milošević kao Marko Nikolić! U najboljim sam godinama, dao sam pet golova iz slobodnjaka

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.02.20. | 17:59

„Ovo je pravi trenutak za Partizan“, ističe iskusni štoper

Jedan zimski novajlija kročio je na teren u nedelju, debitovao je Bojan Matić za Partizan protiv Radnika, a neće proći mnogo vremena dok isto ne učini i Uroš Vitas. Iskusni štoper, angažovan poslednjeg dana zimskog prelaznog roka, uverava da je spremniji nego što se isprava mislilo, te da bi brzo mogao i sam da obuče crno-beli dres na zvačničnoj utakmici.

Ne precizira kad, ali je siguran da će uspešno odgovoriti zahtevima struke, jer je školovan u „Zemunelu“, pa mu privikavanje na stil Parnog valjka neće teško pasti.

Izabrane vesti

Prvi cilj mu je da dostigne optimalnu takmičarsku formu, s obzirom da je poslednji meč u dresu Isrtiša odigrao početkom novembra, a usput nije prošao pripreme sa novim kolegama.
Dosta sam spreman. U ovakav klub ne možete doći, a da niste na fizičkom maksimumu. Možda je potrebna sedmica-dve da uhvatim ritam, kako bih shvatio šta se traži. To mi fali u ovom trenutku. Što se mog fizičkog stanja tiče, zadovoljan sam, ima malo prostora za napredak, brzo ću biti u takmičarskom ritmu“, uverava Uroš Vitas (27) u razgovoru za Partizan news.

Mogao je znatno ranije da se vrati u Humsku (prošao Partizanovu školu fudbala), međutim, uvek su se nepremostivim činili ugovori u Belgiji i Kazahstanu. Šansu kad je slobodan, kao ptica na grani, Partizan je ugrabio.
Tri godine konstantno, u svakom prelaznom roku, bilo je kontakata i priča, ali ovo je pravi trenutak za angažman. Sad sam u najboljim igračkim godinama, brzo ću se prilagoditi zahtevima struke, uhvatiću ritam i pomoći ekipi u takmičenjima“.

Pitanje je samo kad trener Savo Milošević planira da ukaže šansu Vitasu. U subotu je na programu gostovanje u Senti, četiri dana kasnije vanredno kolo sa Proleterom u Humskoj, pa 162. večiti derbi na stadionu „Rajko Mitić“. Logika nameće zaključak da u tom periodu nema razloga rastaviti tandem štoperski tandem Bojan OstojićStrahinja Pavlović.
Protiv Ostojića sam igrao, a malog Pavlovića pratio i stalno govorio kako je, uz Nikolu Milenkovića, jedan od najvećih Partizanovih talenata poslednjih godina. Želim mu da nastavi ovim putem, vredan je momak, a što se Blekija tiče, na dobroj je stazi da postane jedan od najboljih defanzivaca Evrope, to mu prirodno sleduje“.

Razgovarao je Uroš Vitas i pre i posle potpisa sa novim nadređenima. Gaji visoko mišljenje o Savi Miloševiću, njegovim saradnicima Milanu Đuričiću, Nenadu Cvetkoviću, Igoru Duljaju...
Nekoliko njih poznajem iz mlađih selekcija Partizan i FSS. Filozofija Partizanove igre se nazire, Milošević hoće brz i moderan fudbal, koji zahteva fizičke predispozicije na maksimali. Brzo ću se uklopiti u taj sistem, jer sam na njemu odrastao. Osim toga, trenirao me je u Radu Marko Nikolić, imao je sličan, da ne kažem isti, stil igre. Uz njega sam stasao kao fudbaler, takav stil mi odgovara i neće biti problema“.

Bivši mladi reprezentativac doveden je u Partizan sa zadatkom da sprečava protivničke napadače da savladaju Vladimira Stojkovića, mada ističe spremnost da i sam zapreti na suprotnom kraju terena.
Poslednje sezone u Mehelnu sam osam puta tresao mrežu. Čak pet puta iz slobodih udaraca. Ovde će biti drugačije, konkurencija je žestoka, uverili smo se u nedelju, Tošić i Natho su briljirali protiv Radnika. Sačekaću, možda se oslonim na kornere. Neka bude „nula“ pozadi, lako ćemo za napred“.

U Partizanu je odabrao da nosi broj 15 na poleđini dresa.
Nisam opterećen, niti sujeveran, ali za taj broj me vezuju lepe uspomene sa Prvenstva Evrope do 19 godina u Rumuniji. Osvojili smo treće mesto, bili blizu finala, ali je te godine „generacija 1992“ nekako bila po strani. Svi su više obraćali pažnju na „klasu 94“, kasnije šampione Evrope u Litvaniji. Mi smo se držali zajedno, otuda me 15 podseće na perio du omladinskoj selekciji Srbije“.

NIKAD NISAM IZGUBIO VEČITI DERBI

Vitas je u „Zemunelu“ brušen trenerskom rukom Slađana Šćepovića, u „klasi 1992“, čiji su najistaknutniji članovi Miloš Jojić i Darko Brašanac.
Bitan podatak, moja generacija nikad nije izgubla večiti derbi. Nadam se da će tako ostati i u prvom timu“, dodaje novi štoper crno-belih i napominje da jedva čeka debi. „Uz dužno poštovanje svima, kod nas, dece ovog kluba, pripadnost je izraženija. Znaju to Jojić, Brašanac i ostali. Ako kod drugih izlazak na teren u dresu Partizana proizviodi leptiriće u stomaku, onda su kod nas leptiri“.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara