Gergo Zalanki (©MN Press)
Gergo Zalanki (©MN Press)

Ništa od novih crveno-belih noći! Olimpijakosu kuglica stala na crno – Pro Reko u finalu

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.06.24. | 20:23

Slavni italijanski klub kroz peterce do borbe za 12. pehar Lige šampiona

Gorela je Atina krajem maja, posebno Pirej. Olimpijakos je na Karaiskakis uneo prvi evropski trofej, tukao je Fjorentinu u finalu Lige konferencije. Da sve bude lepše, uradio je to na Aja Sofiji, stadionu mrskog mu rivala i zakletog neprijatelja AEK-a. Ali, od novih crveno-belih noći, barem u junu, nema ništa!

Maštali su u Olimpijakosu da će im se na Malti ponoviti Đenova, da će još jednom oni biti baš ti koji dolaze glave moćnom Pro Reku. I mogli su, malo je nedostajalo, ali kuglica je na ruletu stala na crno umesto crvenog polja. Tomazo Negri je pokopao snove grčkog velikana u penal-seriji. Ušao je rezervni italijanski golman, stao među stative i omađijao šutere pirejskog kluba. Dimitrios Dimu zamalo je promašio sve, očešao je stativu, da bi Nikolaos Gilas tukao direktno u rezervnog čuvara mreže aktuelčnog prvaka Evrope. Pro Reko je ušpao u novo finale Lige šampiona – 9:9, petercima 4:2!

Izabrane vesti

Strašna utakmica na Malti, dostojna završnice Lige šampiona. Još jednom se potvrdilo: ovo je takmičenje Pro Reka. Jer, šta god da protivnici pokušaju u poslednje četiri godine, koliko god dobri bili – ne vredi. Uvek se završi na identičan način, pa će uskoro moći da se parafrazira ona Garija Linekera: “Vaterpolo je igra u kojoj uvek pobeđuje Pro Reko”.

Tako je tri godine unazad, a sve je bliži slavni italijanski klub da vladavinu produži i na četvrtu. Olimpijakosu je malo bilo i vanserijsko veče Marka Bijača. Hrvatski golman je u jednom trenutku imao 69 odsto odbranjenih šuteva. Na koncu je bio na 13 intervencija (upućene 22 lopte u okvir gola) i 59 procenata uspešnosti. No, sve to bilo je nedovoljno.

Konstantinos Genidunijas (©MN Press)Konstantinos Genidunijas (©MN Press)

Pro Reko je mogao da učini utakmicu dosadnom, da od nje napravi jednosmernu ulicu. Bio je na dobrom putu, jer Olimpijakosu je bilo potrebno skoro 13 minuta da prvi put probije italijanske bedeme, da pronađe pukotinu i da Konstantinos Genidunijas lansira loptu iza leđa Marka del Lunga. Sa dvojicom igrača na liniji dva metra to nije išlo, pročitao je Sandro Sukno šta želi da postigne Hrvoje Koljanin, prilagodio je odbranu, opredelio se za M zonu i napravio strahovite probleme pirejskim crveno-belima.

Nije znao gde udara Olimpijakos sve dok Konstantinos Genidunijas nije ubio pauka. Problem za Grke predstavljala su dva brza faula Andra Bušljea, činjenica da nisu uspevali da dođu do igrača više u bazenu, te da su napadi bili previše statični. Jedina pozitivna tačka bio je Marko Bijač. I dovoljna da ih ostavi u životu. Skidao je šuteve i kada se njegov tim brani sa dvojicom manje u bazenu, dao je veštačko disanje ekipi Hrvoja Koljanina i već do poluvremena je imao skoro dvocifren broj zaustavljenih šuteva! Do tada se i Oilimpijakos vratio u igru, razdanilo mu se, puklo pred očima…

Marko Bijač je unosio nervozu šuterima Pro Reka. Prevashodno Đakomu Kaneli (1/9), Frančesku Kondemiju (1/5) i Gergu Zalankiju (1/5). U isti mah i ulivao samopouzdanje saigračima, stvari su počele da se menjaju, Olimpijakos se vratio. Nije ga ubilo u pojam ni to što je na isteku trećeg kvartala Aron Janger ostao sam kao duh. Ni kasnije, u četvrtoj deonici, to što je Aleksandros Papanastasiju zaradio isključenje sa pravom zamene.

Aleksandar Ivović (©MN Press)Aleksandar Ivović (©MN Press)

Tada je Pro Reko imao situaciju kakvu želi, imao je i dva gola prednosti posle hica Gerga Zalankija iz tranzicije. Iskjučenje Nikolasa Prešutija i peterac, koji je realizovao Marton Vamoš, dali su novu energiju dvostrukom prvaku Evrope. Nadovezao se Dimitrios Dimu projektilom sa distance. Niko to na bazenu nije očekivao, svi su bili zatečeni, prvi Marko del Lungo. Olimpijakos je uspeo i da povede preko Konstantinosa Genidunijasa, pokupio je otpadak na dva metra i sproveo ga u mrežu, ali se Frančesko di Fulvio ukazao Pro Reku kada je bilo najpotrebnije. Ispostavilo se da je njegova strela sa levog krila u bliži ugao, iako je bilo vremena da oba tima u finišu zatresu mrežu, bila vredna peteraca, a tamo je rezervni čuvar mreže Tomazo Negri začarao igrače grčkog kluba.

Marton Vamoš i Konstantinos Genidunijas su bili sigurni, ali ne i Dimitrios Dimu i Nikolas Gilas. Ušao im je u glavu Tomazo Negri. Dok su kod Pro Reka redom hirurški precizne rezove vukli Frančesko di Fulvio, Gergo Zalanki, Aron Janger i Frančesko Kondemi.

POLUFINALE LIGE ŠAMPIONA

PRO REKO OLIMPIJAKOS 9:9 (4:2)

(3:0, 1:2, 3:3, 2:4)

Malta

Sudije: Adrijan Aleksandresku (Rumunija), Sebastijan Dervio (Francuska)

PRO REKO: Del Lungo (6 odbrana), Di Fulvio 2, Zalanki 1, Kanela 1, Janger 2, Fonbdeli, Prešuti, Ečenike 1, Ivović, Kakaris, Kondemi 1, Halok 1, Negri. Trener: Sandro Sukno.

OLIMPIJAKOS: Bijač (13 odbrana), Lončar, Vamoš 2, Genidunijas 3, Funtulis 1, Guvis, Gilas, Bušlje, Alafragis 1, Dimu 1, Nikolaidis, Papanastasiju 1, Zerdevas. Trener: Hrvoje Koljanin.

FAJNAL-FOR LIGE ŠAMPIONA (MALTA):

Sreda

Pro Reko – Olimpijakos 9:9, petercima 4:2

Ferencvaroš – Novi Beograd 13:13, petercima 5:4



tagovi

Hrvoje KoljaninSandro SuknoPro RekoVK OlimpijakosLiga šampiona u vaterpoluFrančesko di FulvioFrančesko KondemiĐakomo KanelaAron JangerGergo ZalankiMarko del LungoTomazo NegriMarko BijačKonstantinos GenidunijasMarton Vamoš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara