Rukometaši Barselone (©AFP)
Rukometaši Barselone (©AFP)

Ništa od Hansenove bajke, Barsa 12. put na krovu Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.06.24. | 19:40

Katalonski gigant slavio protiv Olborga sa 31:30 (15:15) u fenomenalnom finalu Lige šampiona. Danski gromovnik pogodio prečku iz deveterca u poslednjem šutu u klupskoj karijeri. Melvin Ričardson MVP u Kelnu

Fudbaleri Barselone su imali očajnu sezonu, košarkaši još goru, a junaci Katalonije su rukometaši iz Blaugrane. Tim Karlosa Ortege je stigao do 12. titule šampiona Evrope. U sjajnom finalu u Lankses arena u Kelnu pred 20.000 gledalaca pao je Olborg - 31:30 (15:15). Ništa od Hansenova bajke. Danski gromovnik završava klupsku karijeru bez najvrednijeg trofeja Lige šampiona. Imao je šut za produžetke iz deveterca, ali legenda nije uspela da napravi čudo. Pogodio je prečku. Malo je falilo da gledamo dodatnih 10 minuta.

Nijanse su presudile, danski prvak je pružio sjajan otpor, ali kada se lomilo u poslednjih sedam-osam minuta, Dika Mem i drugovi su bili bolji. Pre tri godine gledalo smo najnezanimljivije finale u istoriji rukometa. Barsa je ponizila Olborg, slavila sa 36:23. Ovog puta je danski prvak pružio mnogo bolju partiju, ali moraće još da sačeka na evropski tron. Igrači sa klupe su u finišu doneli prevagu. Po jedan gol su dali Hampus Vane i supertalentovani Petar Cikuša, ali u trenucima kada je bilo najvažnije, kada je Barsa slomila otpor Skandinavaca. Probudio se i Emil Nilsen na golu, dovoljno za novu krunu.

Izabrane vesti

Blistali su i francuski bekovi, Dika Mem, Melvin Ričardson i Timoti Engasan. Emil Nilsen nije dobio rat na golu sa Niklasom Landinom Jakobsenom, ali u finišu je sa dve odbrane trasirao put svom timu do trona.

Pred poslednjih 10 minuta bilo je nerešeno 26:26, ali onda Katalonci prave seriju 4:1. Slovenac Blaž Janc je pogodio za 30:27, tri i po minuta pre kraja. Činilo se da je sve gotovo. Međutim, nije tu bio kraj uzbuđenja. Za manje od minut su Danci smanjili na 29:30 posle isključenja Dike Mema.

Imao je Olborg 15 sekundi za izjednačenje posle tajm-auta Stefana Madsena, kome je ovo poslednji meč na klupi Olborga, ali su smušeno odigrali, isteklo je vreme, a Mikel Hansen nije uspeo da pogodi u poslednjem šutu u karijeri. Velika šteta za legendu ovog sporta, ali Barsa je pokazala snagu, potvrdila da je najveći klub na svetu. U prvim redovima meč su gledali predsednik Barselone Đoan Laporta i novi trener fudbalera, Nemac Hansi Flik.

Karlos Ortega je postao najtofejniji čovek u rukometnom svetu. Kao igrač je šest puta bio šampion Starog kontinenta, a ovo mu je druga kao trenera.

Blistao je Melvin Ričardson sa osam golova. Sin legendarnog Džeksona Ričardsona naredne godine ide u poljsku Vislu, a sada je bio čovek odluke. Kapiten Dika Mem je dao sedam pogodaka, a Timoti Engasan šest. Golmani Katalonaca su imali 11 odbrana, Danac Nilsen osam, a Gonzalo Perez de Vargas tri.

Kod Olborg veliki Mikel Hansen je u poslednjem meču u karijeri postigao osam pogodaka, a Mads Hokser i Tomas Arnoldsen po šest. Levoruko krilo Kristijan Bjernsen se četitri puta upisalo u strelce. Niklas Landin Jakobsen je sakupio 12 odbrana. Za MVP je izabran desni bek Barselone Melvin Ričardson.

U meču za treće mesto, u nemačkom obračunu, Kil je iznenadio Magdeburg, slavio sa 32:28 (23:14). Četa Beneta Vigerta je prošle godine bila na krovu Evrope, sada završava Lige šampiona na poslednjem mestu. Zebre su popravili utisak posle katastrofe u polufinalu protiv Barselone (18:30).

Blistao je na golu češki veteran Tomaš Mrkva sa 15 odbrana. Šveđanin Erik Johanson je dao sedam golova, a krila Magnus Landin Jakobsen i Niklas Ekberg po šest. Kod indisponiranog nemačkog šampiona istaklo se levo krilo Lukas Mertens sa sedam pogodaka, dok je prošlogodišnji MVP, srednji bek Gilsi Kristjanson dao pet. Skroman učinak imao je Španac na golu Sergej Ernandez sa devet odbrana. Falio je Magdeburg golman Nikola Portner koji je suspendovan zbog dopinga pre tri meseca.

EHF LIGA ŠAMPIONA (KELN)

Nedelja

FINALE

Olborg - Barselona 30:31 (15:15)

ZA 3. MESTO

Magdeburg - Kil 28:32 (14:23)



tagovi

EHF Liga šampionaRK BarselonaRK Olborg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara