Prošlogodišnji davljenik kreće u juriš na novu sezonu

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.03.20. | 11:14

Kalmar želi da pokaže da je spreman za iskorak u Alsvenskanu (17.00)

Prethodnih nekoliko dana uglavnom smo gledali okršaje niželigaških klubova u Švedskoj u okviru prijateljskih utakmica. Danas je situacija utoliko drugačija, jer će pred nama biti dva tima koja su nam daleko poznatija, uzimajući u obzir činjenicu da dolaze iz prva dva ranga takmičenja.

Zbog straha od širenja zaraze virusom korona, čelnici Fudbalske federacije Švedske odlučili su da pomere početak sezone u Alsvenskanu i Superetanu, ali je ipak dozvolila timovima igranje prijateljskih utakmica. Mnogi niželigaši su tu pogodnost već iskoristili pred zatvorenim tribinama, što je preporuka kada govorimo o ovim duelima.

Izabrane vesti

Stoga će biti izuzetno zanimljivo videti ko će se bolje snaći u duelu prošlogodišnjeg davljenika u Alsvenskanu, ekipe Kalmara i jednog od glavnih kandidata za promociju u najviši rang takmičenja, Jenćeping Sedre (17.00).

Dugo se Kalmar prethodne sezone "kockao" sa svojim statusom u Alsvenskanu. Ovaj klub je konstantno visio u donjem delu tabele, imao je svega četiri pobede u čitavoj takmičarskoj godini, a na kraju je u poslednjem kolu mogao da izbegne čak i baraž, ali je poražen od Sirijusa sa ubedljivih 3:0, pa je morao da ide u dodatno razigravanje.

Tamo problema gotovo da nije bilo. Na noge Kalmaru došao je trećeplasirani tim Superetana, Brage, koji je već nakon prvog susreta položio koplja. Prvoligaš je trijumfovao u gostima sa velikih 2:0, a potom kod kuće poveo istim rezultatom koji dan kasnije i time stavio svima na um da će biti član prve divizije i naredne godine.

A zapravo, samo dva boda su presudila da u razigravanju ne gledamo okršaj baš između Kalmara i Jenćepinga. Prosto je neverovatno šta se desilo ovom klubu u završnici sezone, pošto je tokom većeg dela takmičarske godine držao jedno od prva dva mesta u svojim rukama.

No, pred sam kraj Superetana usledio je niz od pet utakmica bez pobede. Meru Jenćepingu uzeli su Norbi, a potom GAIS i Brage, direktni konkurent za odlazak u Alsvenskan, dok je nerešen ishod viđen protiv Mjelbija i Varberga, koji su na kraju završili u prvom rangu. To je bila prelomna tačka sezone za ovaj tim sa jugoistoka Švedske.

Da sve bude interesantnije, dva kluba su se ranije tokom ovog meseca sastala u kvalifikacijama za Kup Švedske, a Kalmar je odneo izuzetno ubedljivu pobedu rezultatom 5:0. Ali bez obzira na taj rezultat, nijedan od klubova nije obezbedio prolazak dalje iz grupe, pošto je prvo mesto u toj grupi zauzeo AIK iz Stokholma.

Ono što je izuzeno interesantno jeste da do sada u njihovim međusobnim okršajima nikada nismo videli nerešen rezultat. Pet puta je do sada trijumf odnosila ekipa Kalmara, dok se Jenćeping radovao tri puta. Domaćin je i ovoga puta bliži pobedi, pa vredi ukombinovati keca, možda sa tipom "NG", jer je samo jedan od osam okršaja doneo bar po gol u obe mreže.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Četvrtak
17.00: (1,50) Kalmar (4,40) Jenćeping Sedra (5,00)
18.45: (1,80) Markarids (4,20) Delari / Pjaterid (3,25)
20.00: (3,40) Vester (4,20) Virgo (1,75)

Napomena: Kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara