Miloš Ćuk (©European Aquatics)
Miloš Ćuk (©European Aquatics)

Motivacija na minimumu, koncentracija u minusu: Olimpijakos ostavio Novi Beograd bez bronze

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.06.24. | 20:07

Grci pobedom zatvorili završni turnir Lige šampiona

Nadali su se u Novom Beogradu da bi ova sezona mogla da bude istorijska, da bi mogli da je okončaju kvadriplom krunom. Sve je išlo po planu, trofej su se nizali, izboren je i plasman na završni turnir Lige šampiona, ali je glavna premija izostala. Ostao je srpski i regionalni prvak bez najdragocenijeg pehara, Ferencvaroš mu je zalupio vrata finala pred nosom, a izmakla je ekipi Živka Gocića i bronzana medalja.

Dva druga, pa četvrto mesto – to je učinak novobeogradskog kluba za tri sezone učešća u Ligi šampiona. Respektabilno, međutim, daleko od onoga što su u finansijski i organizaciono najmoćnijem srpskom timu priželjkivali i očekivali kada su sklapali kockice i ’razbijali kasi’. Suštinski je za Novi Beograd turnir završen porazom od Ferencvaroša. Cilj nije ispunjen. Isto važi i za Olimpijakos, koji je bio snalažljiviji u meču za treće mesto – 9:6.

Izabrane vesti

Kada dva puta zaredom igrate finale Lige šampiona i pritom manje-više sačuvate okosnicu tima, onda motivacije i koncentracije manjka u meču koji ništa ne donosi. Igra se tek da bi se igrao, da bi program bio popunjen. Na sve to je Novi Beograd bio bez kapitena Filipa Filipovića, koji je direktnim isključenjem u polufinalu završio karijeru. I osetilo se izostanak jednog od najboljih što je vaterpolo imao. Ni Olimpijakos nije zaigrao u najjačem sastavu, bio je bez Aleksandrosa Papanastasijua, no prve violine su kudikamo bolje podesile nišanske sprave od protivnika.

Energičniji su bili pirejski crveno-beli, bolji su bili u tranziciji i strpljiviji u napadima sa igračem više. Novi Beograd skoro da ih nije koristio, jer na ulasku u poslednju deonicu realizacija je bila mizerna – 1/11! Kumovao je takvim brojkama Marko Bijač, još jednom je potvrdio da je creme della creme svetskog vaterpola među golmanima. Skupljao je odbrane, povremeno unosio frustraciju među igrače srpskog šampiona. Ni kada su ostajali sami, kada je strana bila čista – nisu pogađali.

Nikola Lukić (©European Aquatics)Nikola Lukić (©European Aquatics)

Novi Beograd je žurio, vukao krive poteze u napadu. Tek tri gola dao je iz igre – premalo da bi mogao da se nosi sa timom Hrvoja Koljanina. Olimpijakos je koristio prilike koje su mu se ukazivale, a bilo ih je. Što u šutu sa šest metara, kada je kasnio blok, što kada je dobijao igrača više. Marton Vamoš je bio hladan kao špricer, rutinski je, kao i Konstantinos Genidunijas, u krucijalnim napadima davao golove.

Jedan od retkih protiv koga su Lazar Dobožanov i Frančesko de Mikelis, čuvari mreže Novog Beograda, imali uspeha je Janis Funtulis. Grčki veteran se ispucavao, uzeo je dvocifren broj šuteva, no poneki je našao put do mreže. Sve skupa bilo je dovoljno da pirejski crveno-beli steknu prednost, naprave pozamašnu razliku u trećoj deonici i održe je. Ništa vaterpolistima novobeogradskog kluba nije polazilo za rukom u drugom poluvremenu, klizila je lopta sa ruke u odsudnim trenucima...

Konstantinos Genidunijas (©European Aquatics)Konstantinos Genidunijas (©European Aquatics)

Ni blizu nije bio srpski šampion da meč za treće mesto učini zanimljivim. Dao je tek dva gola u drugom poluvremenu i srozao sve procente. Sa igračem više tek jedanput je bio precizan – 1/14. Ponovo je Marko Bijač bio na visini zadatka, gro lopti iz tih situacija je uhvatio i meč završio sa deset odbrana, koliko je imao i Lazar Dobožanov.

Olimpijakos je imao duplo više asistencija, bolji protok lopte u napadu, ali i čvršću defanzivu. Imao je više ukradenih lopti i blokiranih šuteva. Jednostavno, u svim segmentima je bio ispred Novog Beograda. Miloš Ćuk je jedini kod srpskog i regionalnog prvaka dva puta pogađao metu, oba gola dao je iz peterca, dok je kod Olimpijakosa prvi strelac tima bio Janis Funtulis sa tri pogotka. Jedan manje postigli su Marton Vamoš i Konstantinos Genidunijas.

MEČ ZA TREĆE MESTO U LIGI ŠAMPIONA

OLIMPIJAKOS – NOVI BEOGRAD 9:6

(4:1, 3:3, 1:1, 1:1)

Malta

Sudije: Frank Ome (Nemačka), Andrej Franulović (Hrvatska)

OLIMPIJAKOS: Bijač (10 odbrana), Lončar, Vamoš 2, Genidunijas 2, Funtulis 3, Guvis, Dervisis, Bušlje, Alafragis, Dimu 1, Nikolaidis, Gilas 1, Zerdevas. Trener: Hrvoje Koljanin.

NOVI BEOGRAD: Dobožanov (10 odbrana), Martinović 1, Skumpakis, Granados, Ćuk 2, Pijetlović, Drašović 1, Jakšić 1, Perković, Radulović, Lukić, Vlahopulos 1, De Mikelis (2 odbrane). Trener: Živko Gocić.

FAJNAL-FOR LIGE ŠAMPIONA (MALTA):

POLUFINALE

Sreda

Pro Reko – Olimpijakos 9:9, petercima 4:2

Ferencvaroš – Novi Beograd 13:13, petercima 5:4

MEČ ZA TREĆE MESTO

Petak

Olimpijakos – Novi Beograd 9:6

FINALE

Petak

21.00: (1.45) Pro Reko (8.00) Ferencvaroš (3.60)



tagovi

VK OlimpijakosVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluŽivko GocićHrvoje KoljaninLazar DobožanovFrančesko de MikelisMiloš ĆukMarko BijačJanis FuntulisMarton VamošKonstantinos Genidunijas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara