(©Reuters)
(©Reuters)

Melisa Vargas umalo oborila olimpijski rekord! Drama, preokreti i polufinale za Tursku

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.08.24. | 11:52

Naturalizovana Kubanka zabeležila je 42 poena

Ako je sudeći po epilogu prvog četvrtfinalnog meča na Olimpijskim igrama u Parizu, uzbudljivi i napeti okršaji trebalo bi da obeleže početak nokaut faze i u konkurenciji odbojkašica. Turska je u maratonu bila bolja od Kine – 3:2 (23:25, 25:21, 26:24, 21:25, 15:12), ali će pobedu pamititi po maestralnoj partiji Melise Vargas i povredi Čansu Ozbaj.

Kao i tokom grupne faze takmičenja, aktuelne šampionke Evrope ponovo su imale slabo otvaranje utakmice, iako su u finišu prvog seta mogle i do preokreta. Kako evidentno nisu u najboljoj formi, verovatno im je neophodno i vremena da pronađu pravi ritam i pokažu sa koliko kvaliteta raspolažu. Kada dostignu željeni nivo, odmah je i drugačiji odnos snaga na terenu.

Izabrane vesti

Ono što se gotovo nikada ne menja je efikasnost najveće zvezde Melise Vargas. Naturalizovana Kubanka je nanizala čak 42 poena i malo je nedostajalo da obori olimpijski rekord čuvene Hrvatice Barbare Jelić Ružić, koja se i dalje nalazi na liderskoj poziciji večne liste sa 44.

Uzbudljiv duel rešen je tek posle taj-brejka. Azijska selekcija je bolje počela (4:2), vladarke Starog kontinenta su uzvratile (7:5), a potom se vodila izjednačena borba. U završnici je za protivnički blok i odbranu nerešiva enigma bila Melisa Vargas. Upravo je ova dama i pravila razliku, pa joj se i pripisuju najveće zasluge za trijumf (15:12).

(©Reuters)(©Reuters)

Meč su obeležile i oscilacije u igri oba tima, kao i čini se teža povreda tehničarke Turske Čansu Ozbaj sredinom drugog seta. Delovalo je da su pulenke Danijelea Santarelija po gubitku prve i osvajanju naredne dve deonice, čak i pored nevolje sa startnim dizačem, blizu pobede bez ikakve drame, ali se onda dogodio novi pad. Kineskinje ukazanu priliku nikako nisu želele da propuste, pogotovu što su bile na pragu eliminacije. Stekle su nedostižnu prednost već polovinom četvrtog dela poenima Žu Ting i Jingjing Li (13:4). Sve je počelo sjajnom serijom servisa Juanjuan Vang (8:3), dok je Turska u nastavku uspela samo malo da zapreti (19:21, 20:22) uoči taj – brejka.

Pored Vargasove, u pobedničkom sastavu je još jedina sa dvocifrenim učinkom bila Hande Baladin. Ona je utakmicu završila sa 13 poena. Prema očekivanju, u redovima Kine istakle su se Jingjing Li sa 25, odnosno Žu Ting sa 19 poena.

Turska u polufinalu čeka boljeg iz duela Srbija – Italija.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – ČETVRTFINALE

Utorak

Turska – Kina 3:2 (23:25, 25:21, 26:24, 21:25, 15:12).

13.00: Brazil – Dominikanska Republika

17.00: Amerika – Poljska

21.00: Srbija – Italija

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Ženska odbojkaška reprezentacija TurskeŽenska odbojkaška reprezentacija Kine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara