Majka svih derbija

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.09.19. | 08:46

Kil dočekuje komšije iz Flenzburga u rasprodatoj Šparkasen areni (19.00)

Podrhtavanje tla na Baltiku. Igra se najveći rukometni derbi Nemačke, takozvana „majka svih derbija“. U fudbalskoj Bundesligi taj nadimak ima duel Borusije iz Dortmunda i Šalke, a u rukometu je to rezervisano za utakmicu komšija sa severa zemlje, Kila i Flenzburga.

Biće to 101. meč ljutih rivala sa Baltika. Naravno, Šparkasen arena je odavno rasprodata, svih 10.250 navijača biće na tribinama. Kil ima 59 pobeda, Flenzurg 35, dok je šest duela završeno nerešenim ishodom. Ova dva trofejna nemačka kluba su odigrala prošlog meseca meč u Diseldorfu u Superkupu Nemačke, a tek posle boljeg izvođenja sedmeraca Flenzburg je osvojio prvi trofej u sezoni.

Izabrane vesti

Gosti su prethodne sezone odbranili titulu. Posle godina dominacije, Kil je u krizi poslednjih pet, šest godina, ali u ovom šampionatu želi da skine komšije sa trona. Pred ovaj derbi, lepa vest za navijače Zebri. Kapiten Kila, hrvatski as Domagoj Duvnjak produžio je saradnju do 2022. godine.
Ovo je za mene najbolji tim na svetu“, rekao je Duvnjak posle stavljanja parafa na novi ugovor.

Iskusni srednji bek stigao je u redove Zebri 2014. godine iz Hamburga, a u budućnosti trebalo bi da bude glavni oslonac tima uz norveškog superstara Sandera Sagosena koji stiže narednog leta iz Pari Sen Žermena.

Kil je već doživeo jedan poraz u Bundesligi i to prošle nedelje u derbiju protiv Magdeburga. Ni Flenzburg nije stopostotan posle uvodan četiri kola. Šampion je igrao nerešeno sa Veclarom, a pobedio je Rajn Nekar Leven, još jednog kandidata za titulu.

Oba tima su letos pretrpele nekoliko promena. Kil je ostao bez golmana Andreasa Volfa koji je prešao u poljski Vive Kjelce. Za Zebre više neće igrati ni iskusni srpski desni bek Marko Vujin. On je nedavno pojačao Sporting iz Lisabona. Novajlije su Čeh Pavel Horak iz beloruskog Bresta i Dario Kvenšted iz Magdeburga.

Šampion Nemačke je ostao bez najboljeg rukometaša prethodnih nekoliko godina, Danca Rasmusa Laugea koji je pojačao bogati mađarski Vesprem. Osim odličnog organizatora igre i legendarni Šveđanin Tobijas Karlson odlučio je da okači patike o klin. Jedino pojačanje za ekipu koja se i dalje oslanja na pretežno skandinavske igrače je Poljak Mikal Jurecki koji je stigao iz Vive Kjelcea.

Domaćina ove sezone sa klupe predvodi legendarni Čeh Filipa Jiha. Njemu je ovo debitantska sezona kao glavnog trenera. Prošle sezone je bio pomoćnik Islanđaninu Alfredu Gislasonu koji je napustio Zebre posle 11 godina na kormilu. Rukometaši Kila očekuje da će domaći teren da bude tas na vagi.
Sa „belim zidom“ iz nas mnoge stvari su lakše. Potrebna nam je dobra atmosfera, vatrena podrška od prvog do poslednjeg minuta“, rekao je pivotmen Patrik Vincek za sajt kluba.

Za goste će igrati i veteran, desni bek Holger Glandorf. On je debitovao u novoj sezoni prošle nedelje protiv Erlangena. Pre toga je propustio prva tri kola Bundeslige zbog povrede ramena.

U prošlom šampionatu Nemačke oba tima su pobedila na svom terenu. U Kilu je bilo 20:18, dok je Flenzburg pred svojim navijačima slavio sa 26:25. Međutim, pretprošle sezone gostujuće ekipe su trijumfovale u najvećem derbiju Nemačke. Očekuje se neizvestan susret, a malu prednost dajemo Kilu.

BUNDESLIGA – 5. KOLO

Četvrtak

 

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara