Krem ženske odbojke u Kini: Tijana napada svetsku krunu, Džu adut Tjenđina

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.12.19. | 10:17

Narednih pet dana Šaoing biće domaćin klupskog Svetskog prvenstva za odbojkašice. Vakifbank Milene Rašić i Maje Ognjenović brani titulu od prošle godine. Za Novaru igraju Stefana Veljković i Jovana Brakočević

Spektakl u Kini. Najboljih osam ženskih klubova planete drugu godinu zaredom u Šaoingu boriće se za krunu na klupskom Svetskom prvenstvu. Poslednjih godina turski klubovi dominiraju u ovom takmičenju. Prethodne dve godine najbolji klub sveta bio je Vakifbank, a pre toga je Ezačibaši dva puta osvajao titulu.

Evropske ekipe imaju ulogu favorita, po dve iz Italije i Turske, ali ni domaći i brazilski klubovi nisu bez šansi. Već na startu takmičenja u utorak ujutru po našem vremenu (03.00) igraju jedni od favorita za titulu, Koneljano i Ezačibaši. Radi se o ekipama koje nemaju poraz ove sezone. Italijanski tim ima 12 trijumfa u svim takmičenjima, dok gigant iz Istanbula ima pobedu više.

Izabrane vesti

Biće to novi obračun dve najbolje korektorke sveta Tijane Bošković i Paola Egonu. Srpkinja je nekoliko godina adut Ezačibašija, dok je Italijanka ove sezone iz šampiona Evrope Novare prešla u vicešampiona Starog kontinenta i italijanskog prvaka Koneljano. U reprezentaciji više uspeha imala je naša odbojkašica, MVP Svetskog prvenstva u Japanu prošle godine, a takođe najbolja igračica EP u Ankari 2019.

Prošle sezone ova dva tima su igrala u četvrtfinalu Lige šampiona. Ezačibaši je pobedio u Koneljanu sa 3:0, ali su se Italijanke revanširale u Istanbulu, slavile sa 3:1, da bi posle zlatnog seta izborile plasman u polufinale.

U drugom meču Grupe A igraće kineski Guangdung Evegrande i brazilski Minas, koji je prošle godine poražen u finalu klupskog SP od Vakifbanka sa 3:0. Za domaći tim igraju nekoliko reprezentativki olimpijskog šampiona iz Rija 2016. godine, a tu su i dve strankinje – Bugarka Dobrijana Rabadžijeva i Ruskinja Tatjana Košeleva. Minas sa klupe predvodi italijanski stručnjak Nikola Negro, a ekipa je sastavljena od domaćih odbojkašica, a najpoznatija je iskusna srednja blokerka Taisa Menezis. Ona je nekada igrala za Ezačibaši, a ima dve zlatne olimpijske medalje sa Brazilom 2008. i 2012. godine.

U Grupi B branilac krune Vakifbank otvara takmičenje protiv brazilske Praje. Za tursku ekipu igraju sprske reprezentativke Milena Rašić i Maja Ognjenović. Ekipa trofejnog italijanskog stručnjaka Đovanija Guidetija nije tako dominantna kao ranije. Oseća se odlazak sjajne Kineskinje Džu Ting. Ona je posle tri godine igranja u turskog gigantu odlukom Olimpijskog komiteta Kine morala da se vrati u otadžbinu kako bi se što bolje spremila za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine gde Kineskinje brane zlato.

Upravo će doskorašnja igračica Vakifbanka da igra u grupi protiv bivšeg kluba. Džu Ting je od ove sezone odbojkašica Tjenđina. Kineski klub će u prvom kolu igrati protiv šampiona Evrope Novare. Za italijanski tim igraju Stefana Veljković i od ove sezone iskusna Jovana Brakočević. Nekadašnja naše reprezentativka pokušaće da nadomesti odlazak Egonu u konkurentski Koneljano.

Najbolje dve ekipe iz obe grupe igraće u polufinalu.

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE – 1. KOLO:

Utorak

GRUPA A

03.00: (1,70) Koneljano – Ezačibaši (2,03)

10.00 Guangdung – Minas

GRUPA B

07.00: (1,35) Vakifbank – Praja (2,90)

13.00 Tjenđin - Novara

Foto: CEV


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara