Kreće SP za rukometašice: Bejbi bum oslabio Srbiju, trio napada krunu

Vreme čitanja: 5min | pet. 29.11.19. | 13:50

Naše dame bez četiri važne igračice na planetarnom šampionatu. Ovo prvenstvo je i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju. Glavni favoriti za zlato su Norveška, Francuska i Rusija. Iz prikrajka vrebaju Holandija, Crna Gora, Rumunija, Mađarska, Švedska, Danska…

Naredne dve nedelje biće u znaku rukometa. Od subote, 30. novembra do 15. decembra na programu je Svetsko prvenstvo za rukometašice u Japanu. Titulu od pre dve godine iz Nemačke brane Francuskinje koje su u finalu bile bolje od Norvežanki. Bronza je pripala Holanđankama.

SPISAK SRBIJE

Golmani: Jovana Risović, Kristina Graovac i Katarina Tomašević.
Leva krila: Sanja Radosavljević i Dijana Radojević.
Pivoti: Dragana Cvijić i Slađana Pop-Lazić.
Desna krila: Željka Nikolić i Ana Kojić.
Bekovi: Jovana Stoiljković, Jovana Jovović, Jelena Trifunović, Aleksandra Vukajlović, Kristina Liščević, Marija Obradović, Jelena Lavko, Anđela Janjušević i Dijana Števin.

Izabrane vesti

Na šampionatu učestvuju 24 reprezentacija podeljenih u četiri grupe. Po tri najbolje selekcije iz svake grupe plasiraće se u glavnu fazu takmičenja (dve grupe po šest), s tim da se bodovi iz prve faze prenose u drugu (maksimalno četiri). Reprezentacije od četvrtog do šestog mesta nastavljaju takmičenje u takozvanom Prezident kupu.

Planetarni šampionat je i kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju. Na najvažnije sportsko takmičenje naredne godine izborili su se kontinentalni šampioni (Francuska, Angola, Brazil, Južna Koreja i Japan kao domaćin). Prvak sveta ide direktno u Tokio. U olimpijske kvalifikacije izboriće plasman selekcije od drugog do sedmog mesta, uz mogućnost odstupanja ako se među njima nađu već selekcije koje su izborile svoje mesto u Tokiju na osnovu kontinentalnih takmičenja.

Rukometašice Srbije nalazi se u grupi A sa selekcijama Angole, Kube, Norveške, Holandije i Slovenije. Favoriti grupe su Norvežanke, Holanđanke su veoma jake, osvajale su medalje na velikim takmičenjima prethodnih godina, pa je realno da se izabranice selektora Ljubomira Obradovića sa Slovenkama bore za treću poziciju koja vodi među 12 najboljih reprezentacija sveta. Angola može da bude neugodna, dok su Kubanke autsajder Grupe A. Mečevi se igraju u Kumamotu.

Srbija u Zemlji izlazećg sunca nije otišla u najjačem sastavu. Nažalost, nekoliko dana pre početka priprema veliki maler dogodio se našoj najboljoj igračici Andrei Lekić. Rukometašica rumunskog ĆSM Bukurešta je operisala bubnu opnu, pa nije mogla da se odazove pozivu iskusnog stručnjaka. Takođe, Sanja Vujović, nekada Damnjanović nije mogla u daleki Japan jer je pre godinu dana postala majka, pa nije mogla toliko dugo da odsustvuje i da bude odvojena od sina. Takođe, bejbi bum je u selekciji Srbije. Kapiten Katarina Krpež Šlezak i Tamara Georgiev Radojević su u blagoslovenom stanju.

Reprezentacija Srbije sa dve pobede i porazom zauzela je drugo mesto na pripremnom turniru Seul kup u Koreji iza Rusije, a ispred Mađarica i domaćina. Na prethodnim velikim takmičenjima, Srbija nije oduševila rezultatom, ali je igrom pokazala da može da bude neugodna i po najbolje svetske selekcije.

Dobra vest je povratak u reprezentaciju iskusnog golmana Katarine Tomašević. Osim nje dosta se očekuje od pivota Dragana Cvijić, dok na bekovskim pozicijama najveći teret bi trebalo da iznesu Jelena Lavko, Jovana Stojiljković, Kristina Liščević, Marija Obradović i Jelena Trifunović. Sanja Radosavljević će biti zadužena za golove sa krila. Veliki hendikep je neigranje kapitane Krpež-Šlezak, našeg najboljeg strelca na prethodnim takmičenjima. Njen izostanak na poziciji desnog krila pokušaće da nadomeste Željka Nikolić i debitantkinja Ana Kojić.

SRBIJA 11. FAVORIT - 40,0!

RASPORED SRBIJE

Subota, 30. novembar (07.00Srbija – Angola
Ponedeljak, 2. decembar (04.30) Kuba – Srbija
Utorak, 3. decembar (12.30) Norveška – Srbija
Četvrtak, 5. decembar (10.00Srbija – Holandija
Petak, 6. decembar (07.00Srbija - Slovenija

Prvi meč na SP 2019 igra se u subotu od sedam časova po našem vremenu u Kumamotu. Protivnik je Angola, najbolja afrička selekcija. Srbija je favorit, ali ne sme da bude opuštanja. Radi se o selekciji koja dugo igra zajedno. Reprzentativke igraju u domaćim klubovima. Angolke predvodi trofejni danski stručnjak Morten Subak, koji je sa Brazilom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2013. godine.
Poznajem dobro prilike, s obzirom da je to portugalsko govorno područje gde sam dugo radio. Trebalo je da budem i njihov selektor u ciklusu pred London 2012. godine. Specifično je to što ni jedna devojka ne igra u Evropi, ali i to da su više posvećeni ženskom, nego muškom rukometu. Igraju afričku Ligu šampiona, dosta putuju, dosta igraju sa evropskim selekcijama. Nepredvidljive su i opasne. Mogu da pobede svakoga, ali i izgube. Prva utakmica, otvaranje, veoma zahtevna, sve ono što krasi početak velikog takmičenja, ali nadam se najboljem”, rekao je selektor Ljubomir Obradović i izneo zanimljiv podatak o prvom rivalu na SP u Kumamotu.
Kad su bile sedme na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, svaka igračica je dobila Mercedes, stan u Luandi i upis na fakultet po želji. To je ogromna povlastica, zato i ne žele da igraju u Evropi.

Šampionat bi trebalo da bude neizvestan. Kao favorite za zlato se izdvaju tri selekcije - Norveška, branilac krune Francuska i olimpijski šampion Rusija. Skandinavke su do pre par godina domirale svetskim ženskim rukometom, ali su izgubile primat na poslednjim velikim takmičenjima. Skandinavke žele povratak na vrh, a glavna uzdanica biće najbolja igračica SP u Nemačkoj 2017. godine Stine Bredal Oftedal.

Francuska je šampion sveta, a prošle godine je pred svojim navijačima bila najbolje i na Evropskom prvenstvu. Francuskinje će biti oslabljene za neigranje povređenog golmana Laure Glozer. Dobre šanse daju se i Ruskinjama, olimpijskim šampionaka iz Rija 2016.godine i vicešampionkama Evrope iz 2018. Selektor je nekadašnji trofejni trener Đera, Mađar Martin Abroš, koji sada trenira Rostov. Većina reprezentativki brani boje upravo najboljeg ruskog tima, a ističe se levoruka bombarderka Ana Vjakirjeva.

U krugu kandidata za medalju su i uvek jaka Holandija, skandinavske selekcije Danska i Švedska, kao i Mađarska, Rumunija i Crna Gora. Srbija nije u krugu favorita, ali plasman u narednu rundu ne bi smeo da se dovede u pitanje. Crnogorke sa klupe predvodi švedski stručnjak Per Johanson, a većina igračica brani boje šampiona Budućnosti. Kapiten i glavna uzdanica biće Jovanka Radičević, jedna od najefikasnijih rukometašica Lige šampiona. Tu su i srednji bek Milena Raičević i golman Marina Rajčić. Pre početka šampionata zbog doping skandala u Rumunije Crna Gora je ostale bez Ivone Pavićević.

Za Rumunke će igrati i najbolja rukometašice sveta u prethodnoj deceniji Kristina Neagu. Ona se prošle godine teško povredila na EP. Nije igrala skoro godinu dana, ali je prošlog meseca zaigrala za ĆSM Bukurešt i biće glavna uzdanica selekcije naših istočnih suseda. Rumunke su bile tek 10. na prošlom SP u Nemačkoj pre dve godine.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (JAPAN) – 1. KOLO

Subota

GRUPA A
07.00: (1,10) Srbija (14,0) Angola (9,00)
10.00: (1,20) Holandija (11,0) Slovenija (5,60)
12.30: (1,85) Norveška (hendikep -19.5) Kuba (1,85)

GRUPA B
07.00: (2,00) Nemačka (8,00) Brazil (2,10)
10.00: (1,17) Francuska (12,0) Južna Koreja (6,25)
12.30: (1,85) Danska (hendikep -21.5) Australija (1,85)

GRUPA C
07.00: (1,90) Crna Gora (hendikep -13.5) Senegal (1,80)
10.00: (1,80) Mađarska (hendikep -14.5) Kazahstan (1,90)
10.00: (2,70) Rumunija (8,00) Španija (1,65)

GRUPA D
07.00: (1,12) Japan (13,0) Argentina (7,75)
10.00: (1,85) Rusija (hendikep -16.5) Kina (1,85)
12.30: (1,80) Švedska (hendikep -17.5) DR Kongo (1,90)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press / Star sport



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara