Kreće najbolja liga na svetu: Trio napada Lube

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.10.19. | 10:54

I ove sezone najveći rivali za titulu ekipi iz Čivitanove biće Peruđa, Trentino i Modena. Trofejni belgijski stručnjak Vital Hejnen želi Aleksandra Atanasijevića i Marka Podraščanina opet da vrati na tron Apenina

Preduga reprezentativna sezona je završena protekle nedelje trijumfom Brazila na Svetskom kupu u Japanu, a kreću klupska uzbuđenja. Mečom Monce i Milana danas (18.00) startuje najjača odbojkaška liga na svetu, Serija A1.

I ove godine favoriti su isti kao i prethodne. Za titulu će se boriti četiri džina na Apenenima, Lube, Peruđa, Trentino i Modena. Pretprošle sezone tripla kruna u Italiji je pripala Peruđi, ali je prošla protekla u vladavini Lubea. Ekipa iz Čivitanove prekinula je prokletstvo večitog drugog. Posle skidanje sa trona Peruđe u majstorici finala plej-ofa italijanskog šampionata na gostujućem terenu, Lube je dominantno stigao i do evropske krune u Berlinu pobedom protiv do tada četvorostrukog uzastopnog osvajača Lige šampiona, Zenita iz Kazanja.

Izabrane vesti

Šampion ulazi u novu sezonu bez glavnog poentera Bugarina Cvetana Sokolova. On je pojačao ruski Zenit. Umesto njega na poziciji korektora igraće iranski reprezentativac Amir Gafur. Ostao je trener Ferdinando de Đorđi i bez kapitena, nekadašnjeg srpskog reprezentativca Dragana Stankovića koji je pojačao novog člana elite Pjaćencu. Iskusni srednji bloker je morao da napusti tim zbog ograničenog broja stranaca, ali bi naredne godine trebalo da se vrati u Lube kada dobije italijanski pasoš. Brazilci Bruno Rezende i Joandi Leal Hidalgo imali su naporno leto sa Kariokama. Pre samo nekoliko dana su završili takmičenje na Svetskog kupu u Japanu, pa će umor sigurno da bude prisutan na startu sezone.

Osim dvojice Brazilaca tu su i dalje iskusni Osmani Huantorena, novi kapiten tima. Srednji blokeri je ostao Kubanac Robertlendi Simon, a tu je i italijanski reprezentativac Simone Ancani.

Peruđa je predala krunu Lubeu prošle sezone što je koštalo posla trenera Lorenca Bernardija. Na kormilu tima je stigao trofejni belgijski stručnjak Vital Hejnen, selektor svetskog šampiona Poljske. Ekipa se nije mnogo menjala. Nosioci igre su i dalje najbolji odbojkaš planete Vilfredo Leon i srpski tandem Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin. Kapitenu tima, argentinskom tehničaru Lučijanu de Ćeku konkurencija je ove sezone Timofej Žukovski, Belorus sa hrvatskim pasošem. Od pojačanja tu je mladi Ukrajinac Oleh Plotnjiski koji je stigao iz Monce i biće konkurencija na poziciji primača servisa standardnim Leonu i Filipe Lanci. Libero je i dalje Masimo Kolaći, dok je srednji bloker italijanski reprezentativac Roberto Ruso.

Trentino je prošle godine postao šampion sveta, ali u Italiji nije mogao dalje od polufinala plej-ofa. I dalje će sve da se vrti oko srpskih repezentativac Uroša Kovačevića, MVP Evropskog prvenstva ovog leta i Srećka Lisinca. Tehničar je i dalje Simone Đaneli, dok je libero najbolji na svetu, Francuz Ženja Grebenikov. Stigla su i pojačanja u vidu talentovanog Kubanca, primača servisa Luisa Sose Sijera i najboljeg slovenačkog odbojkaša Klemena Čebulja. On je stigao iz kineskog Šangaja. Vraća se na Čizmu gde je pre branio boje Lubea i Milana.

Korektor je ostao Luka Vetori, nekadašnji italijanski reprezentativac, a konkurnecija biće mu grčki reprezentativac Mitar Đurić. Od nosilaca igre tu je i dalje Amerikanac Aron Rasel i italijanski srednji bloker Davide Kandelaro.

I poslednji kandidat za titulu je Modena. Umesto iskusnog Hulija Velaska na klupi je seo legendarni Andrea Đani, koji je nekoliko sezona i selektor Nemačke. Ekipa se nije mnogo promenila u odnosu na prošlu. Najveće pojačanje je dolazak Amerikanca Metjua Andersona iz Zenita iz Kazanja. On će se priključiti zemljacima Majku Kristensonu i Maksvelu Holtu. U klubu su ostali i kapiten reprezentacije Italije Ivan Zajcev i Poljak Bartoš Berdnorž. Ekipu je napustio Slovenac Tine Urnaut.

Od ostalih ekipa koje mogu da priprete tu je Verona koju više ne predvodi sa klupe Nikola Grbić. Nekadašnji selektor Srbije sada je trener poljskog šampiona Zakse Keđeržina. Milano bi trebalo da bude siiguran putnik u plej-of, dok se mnogo očekuje od novog člana elite Pjaćence. Osim Dragana Stankovića ekipu je pojačao Austrijanac Aleksandar Berger iz Peruđe, a na kormilu je veliko ime Andrea Gardini.

Zanimljivo, liga broji 13 klubova. Najboljih osam plasiraće se u plej-of. Četvrtfinale se igra na dve dobijene, a polufinale i finale na tri.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 18:00 8418 ITA 1 Monza - Milan up više (184.5) 1,85
Ukupna kvota1,85

ITALIJA SERIJA A1 – 1. KOLO

Subota
18.00: (1.95) Monca – Milano (1.75)

Nedelja
16.00: Lube – Pjaćenca
18.00
: (5.80) Latina – Peruđa (1.10)
18.00
: (1.07) Modena – Padova (6.80)
18.00
: (4.40) Ravena – Trentino (1.17)
18.00
: (1.22) Verona – Sora (3.80)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock / Star sport


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara