Kreće Liga šampiona: Tijana udara na Brankicu i Terzića

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.11.19. | 10:43

Već na startu evro elite veliki derbi istanbulskih giganata Ezačibašija i Fenerbahčea. Titulu brani italijanska Novara. I ove sezone se očekuje sudar turskih i italijanskih ekipa

Posle uzbudljive i duge reprezentativne sezone kreće i klupska nadmetanja u Ligi šampiona za odbojkašice. I ove sezone favoriti su turski i italijanski giganti – Ezačibaši, Vakifbank, Fenerbahče, Koneljano i Novara. Prošle sezone dominirali su ekipe sa Apenina. U velikom finalu u Berlinu Novara predvođena maestralnom Paolom Egonu pobedila je Koneljano.

Već na startu, u prvoj utakmici nove sezone u evro eliti igraće istanbulski timovi Ezačibaši i Fenerbahče (utorak, 15.30). Biće to duel srpskih zlatnih odbojkašica, Tijane Bošković, uzdanice Ezčaibašija i Brankice Mihajlović, koja od ove sezone ponovo nosi plavo-žuti dres najpopularnijeg kluba na Bosforu. Prethodne dve sezone igrala je u Kini i Japanu. Drugu sezonu na klupi Fenerbahčea je zlatni srpski selektor Zoran Terzić, tvorac renesanse srpske odbojke u poslednje skoro dve decenije.

Izabrane vesti

Ezačibaši je blagi favorit. Ekipu koju trenira čuveni brazilski stručnjak Marko Aurelije Mota ove sezone je neporažen u Turskoj. Ima 10 pobeda u domaćim okvirima. Već je osvojen prvi trofej u Turskoj, Superkup pobedom protiv velikog rivala Vakibanka. U novom šampionatu Ezačibaši je u svojoj dvorani pobedio Fenerbahče posle velike borbe u pet setova.

Ezačibaši ima nekoliko novih igračica. I dalje će sve da se vrti oko fenomenalne Srpkinje Tijane Bošković. MVP Evropskog prvenstva u Ankari ove godine imaće pomoć od dve Amerikanke. Nova tehničarka tima je Karli Lojd, a tu je i Loren Gibermajer. Ostala je čuvena Korejka Jeon Kung Kim. Nema više dugogodišnjeg kapitena Džordan Larson. Iskusna Amerikanka otišla je u Kinu, u Šangaj, a na njeno mesto stigla je Brazilka Natalija Pereira. Uz tursku reprezentativku Hande Baladin to je ekipa za napad na evropsku krunu.

Fenerbahče takođe puca na vrh. Želi da prekine dominaciju kako u Turskoj, tako i u Evropi Vakifbanka i Ezačibašija. Najveće pojačanje je dolazak Brankice Mihajlović i Amerikanke iz rivalskog Vakifbanka Kelsi Robinson. Od stranih igračica tu je još i odična Kubanka, korektorka Melisa Vargas Abreu. U ekipi su i turske reprezentativke Eda Erden i Naz Ajdemir.

Vicešampion Evrope Koneljano prošle godine je u finalu poklekao od Novare u Berlinu, ali je zato dominantno uzeo titulu u Italiji. Koneljano počinje učešće u Ligi šampiona mečom protiv mađarskog Vašaša. Proteklog vikenda je uzeo Superkup Italije pobedom protiv ljutog rivala Novare sa 3:0. Kao i Ezačibaši u Turskoj i Koneljano na Čizmi nema poraz, lider je šampionata.

Nema više najbolje poenterke prošle sezone Hrvatice Samante Fabris koja je pojačala ruski Dinamo iz Kazanja, ali je to i dalje jaka ekipa spremna za napad na titulu. Trener Danijele Santareli može da računa i dalje na sjajnu Amerkanku Kimberli Hil i Poljakinju Joanu Vološ. Od stranih odbojkašica tu su još Holanđanka Robin de Krojf, Nemica Dženifer Gertis i Amerikanka Čijaka Ogbogu. Korektorka će biti Litvanka sa italijanskim pasošem koja je letos debitobala za Azure Indre Sorakaite, a u ekipi su ostale i reprezentativke Italije Rafaela Foli i Fatime Mirjam Sila.

Sistem takmičenja je isti kao i prošle sezone. Plasman u četvrtfinale izboriće pobednici svih pet grupa i tri najbolje drugolasirane ekipe.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 15:30 8401 LŠ W Eczacibasi W - Fenerbahce W ki 1 1,40
Uto 20:30 8404 LŠ W Conegliano W - Vasas Budapest W ki 1 1,02
Uto 20:30 8405 LŠ W Cannes W - Maritza Plovdiv W ki 1 1,25
Ukupna kvota1,78

LIGA ŠAMPIONA (Ž) – 1. KOLO

GRUPA A

Utorak
15.30: (1,45) Ezačibaši – Fenerbahče (2,55)

Sreda
18.00: (1,05) Budovlani Lođ
Vijesti (7,70)

GRUPA B

Sreda
16.00: (1,10) Vakifbank – Skandići (5,80)
18.00: Kalinjingrad – Nova KBM Branik

GRUPA C

Utorak
18.00: (1,80) LKS Lođ – Štutgart (1,90)

Sreda
20.30: (1,05) Novara
Himik (7,70)

GRUPA D

Utorak
19.30: (3,55) Nant – Alba Blaž (1,25)
20.30: (1,02) Koneljano – Vašaš (9,90)

GRUPA E

Utorak
20.30: (1,25) Kan – Marica Plovdiv (3,55)

Četvrtak
17.00: (1,30) Dinamo M.
Uraločka (3,20)

Napomena: Kvote su podložne promenama!

Foto: OK Ezačibaši


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara