Kreće EP za odbojkašice: Srbija je supersila, prvi favorit za zlato, Italija glavni konkurent

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.08.19. | 08:30

Izabranice selektora Zorana Terzića brane zlato od pre dve godine iz Bakua. Šampionke Starog kontinenta i sveta igraće u istom sastavu koji je ovog meseca obezbedio plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Glavne uzdanice Tijana Bošković, Maja Ognjenović, Brankica Mihajlović i Stefana Veljković. Grupna faza u Ankari, Turkinje najopasnije u prvoj fazi šampionata

Sinonim za uspeh – odbojkašice Srbije. Izabranice selektora Zorana Terzića najbolja su svetska selekcija poslednje tri godine. Srpkinje su na Evropsko prvenstvo u Ankari otišle kao vladarke Starog kontinenta, ali i šampionke sveta i olimpijske vicešampionke. Sa takvim orelom, zna se šta nas jedino zanima u Turskoj – odbrana trona.

Odbojkašice Srbije su glavni zadatak ovog leta ispunile, početkom meseca na kvalifikacionom turniru u poljskom Vroclavu izboren je plasman na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine. Zlatni selektr Srbije Zoran Terzić u Ankaru je poveo iste snage kao iz Poljske.

Izabrane vesti

SPISAK REPREZENTACIJE SRBIJE

Tehničari: Maja Ognjenović i Slađana Mirković.Korektori: Ana Bjelica i Tijana Bošković.Libera: Silvija Popović i Teodora Pušić.Srednji blokeri: Stefana Veljković, Maja Aleksić i Mina Popović.Primači servisa: Brankica Mihajlović, Jelena Blagojević, Bianka Buša, Bojana Milenković i Katarina Lazović.

Perjanice selekcije biće MVP Evropskog i Svetskog prvenstva, korektorka Tijana Bošković, iskusna organizatorka igre Maja Ognjenović, primač servisa Brankica Mihajlović i srednja blokerka Stefana Veljković. One su iznele teret turnira u Vroclavu, a tako bi trebalo da bude i u Ankari. Na pripremnom turniru u Beleku prošle nedelje povredila se libero Silvija Popović, ali će ona biti u sastavu.

U odnosu na prošlu godinu i zlato na Svetskom prvenstvu u Japanu nema Milene Rašić, Jovane Stevanović, Tijane Malešević i Bojane Živković. Podmladio je Terzić ekipu, uveo neke nove snage spremne da nastave žetvu medalju za našu odbojku. Tu su Slađana Mirković, Mina Popović i Katarina Lazović.

Srbija će utakmice u grupnoj fazi da igra u Ankari, a najveći rival u prvoj rundi šampionata biće domaćin Turska koju predvodi trofejni italijanski stručnjak Đovani Guideti.
Sigurno je da neće biti lako bez obzira na razmišljanje pojedinaca da je to za Srbiju mnogo lakša varijanta nego Svetsko prvenstvo. Puno dobrih ekipa, koje pretenduju na medalje. Sigurno da će većina njih protiv Srbije igrati svoje najbolje utakmice, jer uvek protiv aktuelnih šampiona igraju najbolje. Naše je da pokušamo da od prve utakmice uđemo u prepoznatljiv ritam, da se ne zavaravamo da ćemo dobiti susrete uz prosečnu igru jer biće nam potrebna dobra podloga za deo koji je mnogo važniji, već od osmine finala odnosno taj deo na ispadnje i gde nema popravnog ispita. Nadam se da će devojke biti zdrave, spremne i da će biti motivisane i pune energije za ono što sledi“, oprezan je Terzić pred starta takmičenja.

Prvi rival u petak (16.00) je Finska, autsajder grupe. Sve osim maksimalne pobede naše selekcije bilo bi iznenađenje. Nikada se ove dve selekcije dosad nisu takmičile. Treba očekivati lagani trjumf Srbije.
Nema mnogo materijala koji smo mogli da koristimo o Finskoj. Da budemo realni mnogo su ispod nas po kvalitet i pobeda ne bi smela da dolazi u pitanje“, istakao je selektor Srbije.

Prvi put u istoriji Evrpsko prvenstvo igraće se u četiri zemlje sa čak 24 reprezentacija. U prvoj fazi narednih šest dana ne bi trebalo da gledamo zanimljive susrete, prava borbe se očekuje tek od eliminicionih rundi. Sistem takmičenje je jednostavan za razliku od prethodnih godina kada je bilo nekoliko faza do nokaut takmičenja. Sada su reprezentacije podeljene u četiri grupe sa po šest. Najboljih četiri igraće u osmini finala.

SRBIJA OSVAJA EVROPSKO PRVENSTVO - KVOTA 2,80!

Kapitenu selekcije Maji Ognjenović ovo će biti čak sedmo kontinentalno takmičenje u karijeri. Ona nije igrala pre dve godine u Bakuu kada je Srbija postala šampion. Posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine uzela je mali predah. Koliko znači reprezentaciji videlo se prošle godine u Japanu. Bila je tas na vagi u pohodu na svetsku krunu.
Veoma sam uzbuđena, iako je bilo par momenata, pre svega, motivacionih kriza. Imajući u vidu da nisam učestvovala 2017. godine, radujem se početku ovog takmičenja, jer pored olimpijskih kvalifikacija, znali smo da je ovog leta Evropsko prvenstvo jedno od glavnih takmičenja“, rekla je Ognjenovićeva, nova odbojkašica bogatog turskog Vakifbanka.

​RASPORED SRBIJE U GRUPI A

Petak, 16.00 Srbija – Finska
Nedelja, 16.00 Bugarska – Srbija
Ponedeljak, 16.00 Francuska – Srbija
Sreda, 16.00 Srbija – Grčka
Četvrtak, 18.30 Turska - Srbija

Srbija je kao šampion Evrope prvi favorit za krunu, a najozbiljnijeg rivala imaćemo u Italiji. Ove dve selekcije igrale su dramatično finale Svetskog prvenstva u Japanu prošle godine, kada je naša selekcija slavila posle pet setova. Italijanke predvođene Paolom Egonu sigurno su došle po krunu. Od ostalih selekcija sposobnih da se umešaju u borbu za medalje su domaćin Turska, Rusija, vicešampion Evrope Holandija i Poljska.

Prvog dana nema zanimljivih duela na šampionatu. Favoriti bi trebalo da stignu do laganih pobeda. U Grupi A o prvom mestu bi trebalo da odluče Srbija i Turska. Bugarke bi mogle da priprete. U Grupi B u Lođu Italjanke i Poljakinje su favoriti, u Grupi C u Budimpešti Holandija bi trebalo da vodi glavnu reč, a iznenađenje bi mogla da bude Hrvatska koju predvodi odlična korektorka šampiona Italije Koneljana Samanta Fabris. U Grupi D Rusija je najjača, a Nemačka bi mogla da joj pomrsi konce. Završnica Evropskog prvenstva, polufinale i finale igra se u Ankari.

Srbija je od 2003. redovan učesnik Evropskih prvenstava. Naše odbojkašice su osvojile zlato 2011. i 2017. godine, a imaju po srebro (2007) i bronzu (2015).

EP ZA ODBOJKAŠICE – 1. KOLO

Petak

GRUPA A (ANKARA, TURSKA)

13.30: (6,80) Francuska – Bugarska (1,07)
16.00: (1,01) Srbija – Finska (10,9)
19.00: (1,02) Turska – Grčka (9,90)

GRUPA B (LOĐ, POLJSKA)

14.00: (1,45) Belgija – Ukrajina (2,55)
17.30: (1,01) Italija – Portugalija (10,9)
20.30: (1,03) Poljska – Slovenija (9,00)

GRUPA C (BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA)

15.00: (2,29) Hrvatska – Azerbejdžan (1,55)
17.30: (1,03) Holandija – Rumunija (9,00)
20.30: (1,05) Mađarska – Estonija (7,70)

GRUPA D (BRATISLAVA, SLOVAČKA)

14.30: (9,90) Švajcarska – Nemačka (1,02)
17.00: (7,70) Belorusija – Rusija (1,05)
20.00: (1,60) Slovačka - Španija (2,19)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara