Dušan Mandić (©FTC Ferencvarosi.hu)
Dušan Mandić (©FTC Ferencvarosi.hu)

Kosmički bumerang se vratio! Mandić tomahavkom po Novom Beogradu, košmaran oproštaj Filipovića

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.06.24. | 22:29

Božja levica zaradila direktan crveni karton i isključenje u poslednjem meču u karijeri. Ferencvaroš nije na najbolji način iskoristio to što je kapitenu srpskog šampiona dosuđen brutaliti, ali je posle peteraca ušao u finale Lige šampiona

Verovatno nikada to neće izustiti, jer to nalažu maniri, ali godinu dana je Dušan Mandić čekao ovaj trenutak. Rastao se na ružan način sa Novim Beogradom, proživljavao je najteže trenutke karijere. Odstranjen je iz ekipe, iako po rečima odgovornih ništa pogrešno nije učinio. Mesecima nije mogao da igra, utočište je pronašao u Ferencvarošu i uzvratio timu u kome je postao nepoželjan.

Kosmički uticaj je takav da se kad-tad sve vrati, kao bumerang. Dušan Mandić je u polufinalu Lige šampiona tomahavkom tukao po bivšem klubu! Spakovao je pet komada, realizovao peterac u penal-seriji i umnogome doprineo da Novi Beograd ispadne. Drugi bitan faktor bili su – arbitri. U poslednjem minutu treće četvrtine isključili su Filipa Filipovića. Ostao je novobeogradski klub bez kapitena, nije imao ni Nikolu Jakšića, a opet je uspeo da izvuče poslednje atome snage i da zakuva. Ferencvaroš nije na najbolji način iskoristio brutaliti, ali je, ipak, ušao u finale Lige šampiona i biće u prilici da skine krunu Pro Reku – 13:13, petercima 5:4.

Izabrane vesti

Dušan Mandić je dočekao svojih pet minuta, demonstrirao je kakva je klasa od igrača, koliko ga je sve što se dogodilo krajem protekle sezone peklo. Čekao je ovaj meč, čekao je da kroz levicu izbaci sve što je osećao, što ga je tištilo. Izlazi kao pobednik, kao finalista Lige šampiona. I to je jedan deo priče, poseban što se tiče polufinala, a onaj drugi: kapa dole Novom Beogradu.

Malo je timova koji bi smogli snage da se vrate, da igraju egal sa moćnim Ferencvarošem četiri minuta dok imaju igrača manje. Na sve to da opstanu u meču, da imaju napad za prolaz u veliko finale. I na kraju da padnu na penal-ruletu. Komotno je moglo da prevagne i na drugu stranu, i ne bi bilo nezasluženo. Naprotiv. Jer, igrali su izabranici Živka Gocića za isključenog kapitena Filipa Filipovića, uz odsutnog Nikolu Jakšića.

Deneš Varga (©Starsport)Deneš Varga (©Starsport)

Ostaće zapisano da je u završnici najbitnijeg meča u sezoni Novi Beograd bio bez dve najbitnije figure, pored Alvara Granadosa. Udešeno je tako da srpski šampion za polufinale ostane bez Nikole Jakšića zbog direktnog isključenja s pravom zamene u poslednjem meču druge faze protiv Pro Reka, a da potom na sve to sudije odstrane iz igre "Božju levicu".

Kako? Zašto? Materijala nema, snimak koji je gledao VAR sudija nije viđen.

Ali, odluka je doneta na osnovu toga što se Filip Filipović odgurivao nogom, to je okarakterisano kao brutaliti. Neslavan oproštaj, košmaran. Dvostrukom olimpijskom šampionu bio je ovo poslednji meč u karijeri.

Iako drastično oslabljen, Novi Beograd je sa igračem manje u bazenu, puna četiri minuta, bio ravnopravan protivnik. Tresli su mrežu Angelos Vlahopulos i Miloš Ćuk, kompletan tim je igrao neverovatno u fazi defanzive. Lazar Dobožanov je tri vezane lopte skinuo Dušanu Mandiću, koji je pre toga bio neumoljiv. Čak pet puta izbušio je mrežu koju su branili srpski golman i Frančesko de Mikelis. Imala je rupe kao kakav švajcarski sir…

Miloš Ćuk (©Starsport)Miloš Ćuk (©Starsport)

Valja napomenuti i da je pre isključenja Filipa Filipovića novobeogradski klub stigao do izjednačenja preko Radomira Drašovića, ali je taj gol poništen, jer mu je prethodio brutaliti. Dakle, sve skupa: isključenje Filipa Filipovića, vraćen rezultat na 11:10 i igrač manje četiri minuta. Pride je isključen i Alvaro Granados zbog tri lične. I pored toga je srpski i regionalni šampion ostao u igri, preko Miloša Ćuka u ludoj završnici stigao do peteraca, tamo je u poslednjoj seriji Dimitrios Skumpakis šutirao direktno u golmana.

Do tada su sa jedne strane bili sigurni Radomir Drašović, Vasilije Martinović, Miloš Ćuk i Angelos Vlahopulos, a sa druge Deneš Varga, Dušan Mandić, Danil Merkulov, Gergo Fekete i Stilijanos Argiropulos.

Biće ovaj meč upamćen kao jedan od najluđih ikad viđenih u Ligi šampiona. Ko zna, možda ga finale između Pro Reka i Ferencvaroša i prevaziđe…

POLUFINALE LIGE ŠAMPIONA

FERENCVAROŠ – NOVI BEOGRAD 13:13 (5:4)

(4:4, 3:2, 5:4, 1:3)

Malta

Sudije: Boris Margeta (Slovenija), David Gomes (Španija)

FERENCVAROŠ: Šakonji, Mandić 5, Molnar, Merkulov 3, Argiropulos 2, Di Soma 1, Fekete, Vigvari 1, Nađ, Varga, Janšik 1, Damonte, Vogel (10 odbrana). Trener: Balaž Njeki.

NOVI BEOGRAD: Dobožanov (2 odbrane), Martinović, Skumpakis 1, Granados, Ćuk 2, Pijetlović 2, Drašović 1, Radulović 1, Perković, Filipović 1, Lukić 1, Vlahopulos 4, De Mikelis (8 odbrana). Trener: Živko Gocić.

FAJNAL-FOR LIGE ŠAMPIONA (MALTA):

Sreda

Pro Reko – Olimpijakos 9:9, petercima 4:2

Ferencvaroš – Novi Beograd 13:13, petercima 5:4



tagovi

Balaž NjekiŽivko GocićVK FerencvarošVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluDušan MandićDanil MerkulovDeneš VargaEdoardo di SomaStilijanos ArgiropulosGergo FeketeSoma VogelFilip FilipovićAlvaro GranadosNikola JakšićAngelos VlahopulosVasilije MartinovićRadomir DrašovićDimitrios SkumpakisDuško Pijetlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara