Konačno! “Luzeri” su šampioni sveta, ne može se samo srcem protiv para i zvezda

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.12.19. | 19:26

Italija ima svetskog šampiona i u muškoj konkurenciji

Dominacija italijanske klupske odbojke! Posle odbojakšica Koneljana koje su u kineskom Šaosingu osvojile titulu prvaka sveta pobedom nad Ezačibašijem, večeras su se i odbojkaši Lubea okitili planetarnom krunom. Prvom u klupskoj istoriji!

Zvezdani sastav Lubea je bio bolji od domaćeg Kruzeira u finalu odigranom u brazilskom Betimu. Pred oko 5.000 glasnih navijača, Italijani su opravdali ulogu favorita, slavili 3:1 (25:23, 19:25, 31:29, 25:21) i osvojili prvu titulu prvaka sveta u klupskoj istoriji. Na tronu su nasledili italijanski Trentino koji ih je savladao prošle godine u finalu.

Izabrane vesti

“Luzeri” su konačno pokorili svet!

Lube je pre dve godine stekao etiketu gubitnika. Pretprošle sezone su izgubili u finalima Svetskog prvenstva za klubove, evropske Lige šampiona, italijanske Serije A, Kupa Italije i Superkupa Italije. Dakle, svako moguće finale koje su mogli da izgube, oni su izgubili. Prošle sezone su opet izgubili u finalu Svetskog prvenstva, u finalu Kupa Italije, ali su osvojili prvenstvo Italije i Ligu šampiona. Šampionski pelcer su im doneli brazilski tehničar Bruninjo Rezende i Kubanci Robertlandi Simon i Joandi Leal (igra za Brazil) koji su došli iz brazilskog Kruzeira. Danas su baš protiv svog nekadašnjeg klub bili udarne igle i uprkos zvižducima domaće publike doneli toliko čekanu svetsku krunu u gradić Ćivitanovu.

Ruku na srce, ništa drugo se nije ni očekivalo.

Iako je Kruzeiro domaćin, iako je u poslednjih šest godina tri puta bio prvak sveta i iako je u polufinalu savladao Zenit iz Kazanja, Lube je bio veliki favorit. Sa gomilom skupo plaćenih stranaca i zvezda svetske odbojke, Italijani su morali da slave protiv Kruzeira za koji igraju tek dvojica solidnih stranaca i nekoliko domaćih reprezentativaca. Nije to više onaj Kruzeiro iz prethodnih godina sa Valasom, Seržom, Vilijamom i dvojicom Kubanaca koji su danas bili na suprotnoj strani…

I pored velike razlike u kvalitetu, Kruzeiro je pružio više nego dostojan otpor. Žestoko je namučio favorizovane Italijane i ko zna šta bi bilo da je osvojio dramatičan treći set. Već u prvom setu je viđena izjednačena borba koju je na kraju sa dva poena (prvi tempo i as servis) prelomio Simon kojem je zviždala cela hala i vređala ga jer nije baš na lep način napustio klub. Ipak, Brazilci su pokazali zube, ogromno srce, požrtvovanje i najavili žestoku borbu.

U drugom setu su Brazilci preokrenuli sa 8:10 na 17:13 uz sjajne napada Evandra, Argentinca Kontea i as servise Filipea. Kada su poveli 21:14, bilo je jasno da osvajaju set. Prelomni je bio treći set. Fenomenalno je igrao Kruzeiro, Konte i Evandro su bili sjajni, ali su Leal i Huantorena blistali u timu Lubea. Italijani su prvi imali dve set lopte, potom je Kruzeiro imao četiri set lopte, ali nije imao sreće. Leal je pogodio za treću set loptu Lubea, a Huantorena smečovao za osvajanje seta. Takav gubitak set je psihološki spustio Brazilce, digao Italijane i Lube je skoro pa rutinski osvojio četvrti set.

Primači Huantorena i Leal su sa po 20 osvojenih poena na pravi način nadomestili izostanak korektora Gafura koji je igrao samo malo zbog povrede, a njegova zamena Rihlicki ipak nije taj nivo. Simon je osvojio devet poena. Na drugoj strani je najbolji bio Fakundo Konte sa 21 poenom, Evandro je osvojio 12, a Isak 10.

Joandi Leal je na kraju proglašen za MVP igrača takmičenja, a Lube je kompletirao veliki dan za italijansku odbojku.

(FOTO: FIVB)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara