Hrvati bez Cindrića za pol-poziciju, Mađari navijaju za strašne Norvežane

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.01.20. | 09:00

Danas utakmice poslednjeg kola druge runde na Evropskom prvenstvu za rukometaše. Traži se četvrti polufinalista, Slovenija ili Mađarska

Pred poslednje kolo druge faze na Evropskom prvenstvu za rukometaše poznato je tri polufinalista. Iz Grupe 1 u borbu za medalju idu Hrvatska i Španija, a u iz Grupe 2 sigurna je Norveška, dok će poslednji polufinalista da bude Slovenija ili Mađarska.

Hrvati i Španci imaju svih šest pobeda dosad i u Beču će danas (16.00) igrati za prvo mesto i verovatno izbegavanje strašnih Norvežana u polufinalu. Kauboji će za duel protiv Furije da budu oslabljeni neigranjem najboljeg rukometaša. Luka Cindrić, as Barselone, povredio je mišić. Nije igrao u ponedeljak protiv Češke, a neizvestan je i za petak kada se igra polufinale u Stokholmu.

Izabrane vesti

Španci su šampioni Evrope. Brane krunu od pre dve godine iz Hrvatske. Na ovo prvenstvo su stigli sa iskusnim sastavom. Najstarija su selekcija na šampionatu, sa prosekom godina od 30,6. Prva zvezda je levoruki bombarder poljskog Vive Kjelcea Aleks Dujšebajev, koji će biti najveća pretnja po gol Marina Šega.

Hrvatska je dva kola pre kraja grupne faze obezbedila polufinale, pa je i protiv Češke iskusni stručnjak Lino Červar kalkulisao, odmarao najbolje. U poslednjem međusobnom duelu prošle goidne na Svetskom prvenstvu, Hrvatska je pobedila Španiju sa 23:19. U ostale dve utakmice Grupe 1 nema rezultatskog imperativa. Nemačka je sigurna kao treća i igraće za utešno peto mesto na šampionatu Starog kontinenta.

ŠPANIJA I NORVEŠKA FAVORITI - 2,90!

U Grupi 2 je drama. Prethodno kolo je otklonilo neke nedoumice, ali ne sve. Norveška je najviše pokazala na ovom šampionatu, igra fantastično, a predvodi je maestralni bek Pari Sen Žermena Sander Sagosen. Vicešampion sveta ima svih šest trijumfa, obezbedio je polufinale, ali ne i prvo mesto. U direktnom dvoboju za pol-poziciju pred polufinale igraće protiv Slovenije.

Izabranici selektora Ljubomira Vranješa su hit šampionata. Imaju samo jedan poraz, i to od Mađarske, ali koji bi mogao skupo da ih košta. Naime, ako izgube od Norvežana, a naši severni susedi slave protiv Portugalije onda će Mađari u polufinalu zbog boljeg međusobnog skora. To znači da Slovenci moraju da osvoje makar bod protiv Norveške da bi bili sigurni. Mada, utakmica Slovenije i Norveške se igra od 18.15. U prvom susretu grupe igraće Mađarska i Portugalija (16.00) i tada će se već znati mnogo toga. Mađari moraju da pobede ako žele u polufinale. Bod im nije dovoljan. Ako ne trijumfuju onda će Slovenci biti sigurni u polufinalu iako budu poraženi od Norvežana.

Slovenci su prvobitni cilj, plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju obezbedili jer će u najgorem slučaju da budu treći u grupi i igraće protiv Nemaca za utešnu petu poziciju. Neće Mađarima biti lako jer i Portugalci imaju svoju računicu, a to je da pobede u poslednjem kolu, Švedska slavi protiv Islanda i onda bi mogli da budu treći i plasiraju se u kvalifikacije za olimpijski turniru u Tokiju. Postoji još jedna računica za Portugalce kako mogu do treće pozicije i kvalifikacija za Tokio iako Island pobedi Švedsku. Onda moraju da dobiju Mađarsku sa pet i više golova razlike.

Ukoliko dve ili više reprezentacija budu imale isti broj bodova odlučuju međusobni susreti pa tek onda gol razlika. Završnica šampionata se igra u Stokholmu. Titulu od pre dve godine iz Hrvatske brani Španija.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sre 16:00 7451 EP M Croatia - Spain ki 2 1,65
Sre 16:00 7452 EP M Portugal - Hungary h 2 (-0.5) 1,95
Sre 18:15 7454 EP M Norway - Slovenia ki 1 1,60
Ukupna kvota5,15

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA FAZA, 4. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA 1 (BEČ, AUSTRIJA)

16.00: (2,70) Hrvatska (8,00) Španija (1,65)
18.15:
(2,15) Belorusija (8,00) Austrija (1,95)
20.30:
(6,75) Češka (12,0) Nemačka (1,15)

GRUPA 2 (MALME, ŠVEDSKA)

16.00: (1,75) Portugalija (8,00) Mađarska (2,45)
18.15:
(1,60) Norveška (8,00) Slovenija (2,85)
20.30:
(2,55) Island (8,00) Švedska (1,70)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara