Furija je opasna, ali zna se ko je četvorostruki uzastopni šampion Evrope

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.01.20. | 08:37

Vaterpolisti Srbije nikada nisu poraženi na kontinentalnim prvenstvima od vicešampiona Starog kontinenta i sveta. Mađari imaju najlakši posao u četvrtfinalu

Sad tek kreće Evropsko prvenstvo za vaterpoliste. Grupna faza i baraž mečevi bili su samo zagrevanje. Krem Starog kontinenta je tu. Sedam najboljih reprezentacija izborilo je plasman u četvrtfinale, dok je jedini autsajder Rusija.

Derbi ove runde je duel Srbije i Španije u Dunav areni (TV RTS 1, 17.30). Biće to repriza finala Evropskog prvensva 2018. godine iz Barselone, kada je četa Dejana Savića slavila tek posle peteraca. Španci su i vicešamšioni sveta iz Južne Koreje prošle godine. U finalu poraženi su od Italije, a u borbi za polufinale bili su bolji od Srbije sa 12:9. Ipak, tada naša selekcija nije igrala u najjačem sastavu. Slobodno leto je Savić dao najiskusnijim vaterpolistima, golmanima Branislavu Mitroviću i Gojku Pijetloviću, zatim kapitenu Filipu Filipoviću, Andriji Prlainoviću, Stefanu Mitroviću, Milanu Aleksiću i Dušku Pijetloviću.

Izabrane vesti

U podmlađenom sastavu, Delfini nisu mogli da pobede, sada je prilika za revanš. Tradicija kaže da Srbija na Evropskim prvenstvima nikada nije izgubila od Furije. Selektor Dejan Savić zna da je ovo najbitniji meč na šampionatu.
Mi smo prvaci Evrope, olimpijski šampioni, oni vicešampioni Evrope i sveta. Odličan tim, igraju kao dosadan vaterpolo, prepun kombinacija, nalaženja rešenja u trenutku. Većina reprezentativaca igra u istom klubu što im daje mnogo prostora za uigravanje. Verujem da smo spremni za utakmicu koja je, rekao bih, najneprijatnija na čitavom turniru”, rekao je Savić.

Većina vaterpolista Španije brani boje Barselonete u kojoj od ove sezone igra i naš bek Milan Aleksić. U prošlosti, uvek su utakmice Srbije i Španije bile neizvesne, dramatične. Upozorava na to i Stefan Mitrović.
Ekipa koja nam po stilu igre najmanje odgovara. Ali, igrali smo toliko puta i nadam se da i ovoga puta neće biti problema. Sigurno najzanimjiviji duel četvrtfinala. Imamo naš pritisak, hoćemo što dalje, pa je Španija tu pre ili kasnije”, istakao je vaterpolista Olimpijakosa.

Ukoliko Srbija eliminiše Španiju u polufinalu će igrati protiv boljeg iz duela Hrvatske i Grčke. Barakude su favoriti, ali Heleni umeju da iznenade. U baražu su bili ubedljivi protiv Rumunije sa 14:7, a čak šest golova postigao je igrač Olimpijakosa Konstantinos Genidonijas, prošle sezone najbolji strelac Lige šampiona.

Crnogorci su ispunili cilj, plasirali su se među osam njaboljih, izborili kvalifikacije za Olimpijske igre koje su na programu u martu u Roterdamu. Pred Ajkulama je duel sa šampionom sveta Italijom (16.00).
Naša želja je bila da uđemo među osam. Zadovoljni smo, ali sada dolazi ono najljepše. Igramo protiv svetskog prvaka, na prelepom bazenu, nadam se i pred punim tribinama. Nemamo šta da izgubimo, a verujemo da možemo da se suprotstavimo Italijanima. Moramo da budemo na maksimumu, ili makar blizu, da bismo ostvarili pobedu. U svakom slučaju, ulazimo u meč bez straha. Italija ima vrhunskog trenera, Sandra Kampanju, stalno je u vrhu, sa prepoznatljivim stilom igre. Moramo da izdržimo njihovu agresivnost, da im tu pariramo”, rekao je selektor Vladimir Gojković, prenose Vijesti.

Jedini izvesni polufinalista je Mađaska. Domaćin je sve učinio da Srbiju izbegne do eventualnog finala. U poslednjem kolu grupne faze Mađari su jurili +20 protiv Malte u poslednjem meču grupe i uspeli su u tome, pa su sada dobili najlakšeg rivala u borbi za polufinale, Rusiju.

Ovo takmičenje je i kvalifikaciono za Olimpijske igre ove godine. Na najveće sportsko takmičenje već su se kvalifikovali Srbija kao pobednik Svetske lige i Italija i Španija kao finalisti Svetskog prvenstva, a u Budimpešti traži se još jedan putnik za Tokio. To bi mogla da bude i četvrtoplasirana selekcija, ako ove tri reprezentacije budu osvojile medalje.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sre 16:00 11709 EP Italy - Montenegro ki 1 1,40
Sre 17:30 11710 EP Serbia - Spain ki 1 1,40
Sre 19:00 11711 EP Hungary - Russia h 1 (-5.5) 1,85
Sre 20:30 11712 EP Croatia - Greece h 2 (-3.5) 1,80
Ukupna kvota6,53

EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (BUDIMPEŠTA) – ČETVRTFINALE

Sreda
16.00: (1,40) Italija (8,00) Crna Gora (4,00)
17.30:
(1,40) Srbija (8,00) Španija (4,00)
19.00:
(1,02) Mađarska (18,0) Rusija (15,0)
20.30:
(1,25) Hrvatska (9,00) Grčka (5,60)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara