Foto: AFP
Foto: AFP

Francuska udarila u srpski zid: Pored Hene i Maje ni muva nije mogla da prođe

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.07.24. | 22:14

Silovit korak srpskih odbojkašica na startu olimpijskog turnira – 3:0

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Čista razlika u klasi. A kada tim odigra ozbiljno od prve do poslednje lopte, onda ni do mirisa iznenađenja ne može da dođe.

Izabrane vesti

Siguran i silovit prvi korak na Olimpijskim igrama napravile su odbojkašice Srbije. Ni nošene podrškom krcate „Pariz Sud Arene“ Francuskinje nisu uspele da neki od tri seta učine neizvesnim. Domaći tim jeste najslabiji u grupi, tako da ono što su morale, da bih odmah došle nadomak četvrtfinala, devojke u belim dresovima odradile su u velikom stilu – 3:0 (25:17, 25:17, 25:22.

Fantastičnoj Tijani Bošković večeras nije išlo u napadu kao obično, biće potrebnija za neke jače rivale, ali je briljirao, pre svega, srpski blok koji su držale Hena Kurtagić i Maja Aleksić, koje su u oba prva seta, kada se lomilo, podigle pravi zid iznad mreže i zaustavile sve što je kretalo sa one strane. Ni muva nije mogla da prođe! Obe su bile impresivne, ali posebne pohvale mladoj Pazarki, koja je došla u Pariz kao najmlađa odbojkašica turnira, a odigrala večeras kao da ima 200 velikih utakmica u rukama i nogama. I videlo se da uživa u svakom momentu na najvećoj svetskoj sportskoj sceni.

Posle izjednačenog početka meča, gde je Srbija bila „zaslužna“ za svih prvih šest poena (3:3), Francuska je uspela da povede 12:11, što joj je bilo jedino vođstvo u setu. Kada je bilo najpotrebnije, devojke u belom su podigle zid sa svoje strane mreže. Od 13:13 napravljena je serija 12:4, a u finišu pucali su blokovi Maje Aleksić i Hene Kurtagić, asovi Katarine Lazović i smečovi Bianke Buše. Za konačnih 25:17 bez nekog prevelikog napora. Gvidetijev tim je dobio prvi set sa po pet blokova i asova.

Kada su Trikolorke u drugom setu povele 9:7, digla se publika na noge, zazujalo je ispod svoda dvorane u kojoj može da stane 12.000 ljudi, a u kojoj se sve ljulja ispod nogu, jer su tribine montažnog tipa. Povremeno deluje kao da ste na brodu pri omanjem nevremenu. Ko ima osetljiviji stomak...

Ipak, to ludovanje je kratko trajalo, usledila je brzometna serija srpskog tima od 6:0, preokret na 13:9. I opet je to bio miks: dobar napad, u kojem je proradila i Tijanina levica, opet Henin blok, Bušin napad, a za njim je stigao i as Aleksandre Uzelac. Ni dve izmene nisu ništa promenile na terenu, selektor Francuske je kao poslednju opciju iskoristio tajm-aut na 16:10. A, odgovor sa srpske strane je bio – blok Bianke Buše. Još jednom – srpski zid. Kako je okončan prvi, tako i drugi set – 25:17. 

Bilo je samo pitanje ozbiljnosti da se meč ekspresno, bez velike potrošnje privede kraju, a veliki timovi, što srpska odbojkaška reprezentacija dugo već jeste, sebi opuštanja ne dopuštaju. Jesu odigrale slabije nego prva dva dela meča, ali rezultat ni u jednom momentu nije bio pod upitnikom.

Treći set je krenuo sa 5:0 za Srbiju, pa iako je svaki poen domaćeg tima proslavljan s oduševljenjem, pogotovo za prilazak na „minus dva“ (10:12), kada su se doslovno tribine ljuljale, u ovom meču Francuska nije imala šta da traži.

Sjajan, siguran prvi korak Srbije, ali tek idu najveći izazovi.

OI U PARIZU, ODBOJKA (Ž), 1. KOLO:

FRANCUSKA – SRBIJA 0:3

/17:25, 17:25, 22:25/

FRANCUSKA: Kazaut, Žardino, Bauer 3, Endiaje 1, Stojiljković, Giskel 6, Silve 5, Olinga Andela, Respu, Rotar 12, Bah 10, Želen.

SRBIJA: Buša 11, Lazović 2, Drča 2, Uzelac 13, Ognjenović 1, Kurtagić 8, Aleksić 9, Stevanović, Popović, Bošković 14, Milenković, Lozo.

GRUPA A:

SAD - Kina 2:3

Francuska - Srbija 0:3



tagovi

Pariz 2024ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara