Dušan Mandić (©European Aquatics)
Dušan Mandić (©European Aquatics)

Evropom vlada Dušan Mandić! Galaktička imperija pala, prekinuta tiranija Pro Reka

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.06.24. | 22:16

Ferencvaroš drugi put osvojio Ligu šampiona

Galaktička imperija je pala, tiranija najvećeg vaterpolo kluba na svetu je prekinuta! Trajala je tri godine, niko ništa nije mogao Pro Reku, ali nije mogla doveka da traje. Srušena je usred Sredozemlja, Evropa je dobila novog vladara – Ferencvaroš! Kruna je na glavi Dušana Mandića.

Doživeo je pre godinu dana levoruki bombarder iz Boke da bude otpisan, da se pored njegovog imena i prezimena na bazenu na Novom Beogradu napiše prekobrojan i nepotreban. Gledao je finale Lige šampiona sa tribina, mesecima nije mogao da igra, ali je iz svega izašao jači. I pronašao je mesto gde će da ga cene, poštuju i uvažavaju. Vratilo se Ferencvarošu na najlepši način – drugi put je postao prvak Starog kontinenta! Mađarski gigant je dramatičnom finalu svrgnuo sa trona moćni Pro Reko – 12:11.

Izabrane vesti

Strašan je tim Pro Reko, pre godinu dana je zgromio Fradi u Beogradu. Ponovo je bio najveći favorit da uzme Ligu šampiona, međutim, ovaj Ferencvaroš i onaj od pre godinu dana nisu isti. Dobio je kapitalca, čoveka stvorenog da rešava velike utakmice, da buse tas na vagi... U velikom finalu Dušan Mandić se odužio mađarskom velikanu za to što ga je spasao da ne čami na tribinama. I to kako: dao je četiri gola i u krucijalnom trenutku, kada su Galaktikosi mogli da izbore peterce, blokirao Frančeska Kondemija!

Italijanski talenat, možda i najveći u ovom trenutku, video je gol, video je peterce... Na kraju pomračenje. Mrkli mrak. Ugasio je svetlo Dušan Mandić na bazenu u Valeti, bacio je stotinu i kusur najvatrenijih pristalica Ferencvaroša u trans. Ponovo je, po ko zna koji put u karijeri, odlučio finale. Baš poslednji put kada je mađarski klub ušao u bitku za pehar Lige šampiona, gromovnik iz Boke je bio MVP.

Dušan Mandić (©European Aquatics)Dušan Mandić (©European Aquatics)

Dugo će ove noći, do ranih jutarnjih časova, navijači Ferencvaroša uzvikivati: „Mandić, Mandić, Mandić“. Prolamalo se to na bazenu i kada je dva puta u završnici tresao mreži, i kada je poklopio loptu koju je ispalio Frančesko Kondemi. Odradio je lavovski posao, u potpunosti se isplatio njegov angažman već u prvoj godini po dolasku u klub. Ništa manje odluka da Balaž Njeki nasledi Žolta Vargu, jer je prvu godinu u kojoj samostalno vodi klub završio tako što je osvojio sve trofeje! I za čitavu sezonu upisao tek jedan poraz.

Tako nešto retko je koliko i Halejeva kometa, ali i to što je Ferencvaroš u oba utamica na završnom turniru čak četiri minuta imao igrača više. Filipu Filipoviću je u poslednjem minutu treće deonice polufinala dosuđen brutaliti, a Gergu Zalankiju na 4.25 do kraja četvrte četvrtine. Dakle, praktično u ključnim momentima je Pro Reko bio sa čovekom manje u bazenu.

Mateo Joki Grata je treći put na meču zatresao mrežu. Dalekometnim projektilom je doneo izjednačenje, međutim, stigla je signalizacija za situaciju koja se ranije odigrala u bazenu. Gergo Zalanki, surovi levoruki šuter, udario je po licu sidraša Tonija Nemeta. Pregledan je VAR snimak i ustanovljeno je: brutaliti! Sat je vraćen, pogodat Matea Jokija Grate poništen i dosuđen je peterac. Dušan Mandić ga je realizovao, no opet je Ferencvaroš imao poteškoća da tu prednost u bazenu iskoristi.

Dušan Mandić (©European Aquatics)Dušan Mandić (©European Aquatics)

Gotovo svaki napad je Pro Reko dobijao igrača do dva više, bile su to kompenzacije karakteristične kada sudije dosude brutaliti. Frančesko di Fulvio je potezao i – pogađao. Konstantinos Kakaris je ugurao na silu loptu u mrežu i poništio novu strelu Dušana Mandića. Dočekao je slavni italijanski klub da odnos snaga u bazenu bude ravnopravan u poslednjih 30 sekundi, Sandro Sukno je pozvao tajm-aut, međutim, trostruki uzastopni šampion Evrope nije uspeo da ugura utakmicu u peterce.

Možda bi sve bilo drugačije da nije bilo poteza Gerga Zalankija koji je okarakterisan kao nesportski, možda bi Pro Reko produžio vladavinu i nastavio da tlači sve na Starom kontinentu. Ali, mađarski bombarder sat da vrati unazad ne može, tu privilegiju imaju samo sudije.

Godina u kojoj se Ferencvaroš vratio na evropski tron ostaće upamćena baš po brutalitijima za najboljeg mađarskog šutera, koji nosi kapicu slavnog italijanskog kluba, i za Filipa Filipovića. I po simultanki Dušana Mandića.

FINALE LIGE ŠAMPIONA

PRO REKO – FERENCVAROŠ 11:12

(2:2, 2:4, 3:3, 4:3)

Malta

Sudije: Boris Margeta (Slovenija), Adrijan Aleksandresku (Rumunija)

PRO REKO: Del Lungo (8 odbrana), Di Fulvio 2, Zalanki 1, Kanela 1, Janger 2, Fondeli, Prešuti, Ečenike, Kondemi, Kakaris 2, Joki Grata 2, Halok 1, Negri. Trener: Sandro Sukno.

FERENCVAROŠ: Šakonji, Mandić 4, Pol, Merkulov, Argiropulos 2, Di Soma 1, Fekete, Vigvari, Nemet, Varga 2, Janšik 2, Nađ, Vogel (7 odbrana). Trener: Balaž Njeki.

FAJNAL-FOR LIGE ŠAMPIONA (MALTA):

POLUFINALE

Sreda

Pro Reko – Olimpijakos 9:9, petercima 4:2

Ferencvaroš – Novi Beograd 13:13, petercima 5:4

MEČ ZA TREĆE MESTO

Petak

Olimpijakos – Novi Beograd 9:6

FINALE

Petak

Pro Reko – Ferencvaroš 11:12



tagovi

Dušan MandićBalaž NjekiSandro SuknoVK FerencvarošPro RekoLiga šampiona u vaterpoluGergo ZalankiStilijanos ArgiropulosSoma VogelDanil MerkulovFrančesko KondemiFrančesko di FulvioDeneš VargaMateo Joki GrataKonstantinos KakarisBen Halok

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara