Epski obračun rukometnih divova: Hrvatska posle 80 minuta golom tri sekunde pre kraja slomila Norvešku

Vreme čitanja: 2min | pet. 24.01.20. | 20:13

Željko Musa junak polufinala

Kakva utakmica! Epski obračun rukometnih džinova! Igralo se skoro kao da je fudbal u pitanju, punih 80 minuta, sa četiri produžetka, a odluka je pala tri sekunde pre kraja. Golom Željka Muse, Hrvatska je slomila Norvešku i plasirala se u finale Evropskog prvenstva u rukometu – 29:28 (23:23, 12:10).

Četiri produžetka, četiri puta po pet minuta. Gol za gol, „bomba“ za „bombom“, blistave odbrane golmana na obe strane, pa serija faulova u napadu... Delovalo je na momente kao da jedan tim igra protiv svog odraza u ogledalu. Nije bilo velikih serija, rezultatskog bežanja i stizanja. Niko nije imao taj luksuz da dopusti sebi da ode u debeli minus.

Izabrane vesti

Poslednji produžetak je već bio na ivici regularnosti, kada je snaga igrača u pitanju. Samo u tri napada zaredom dosuđeni su prekršaji u napadu. A, golmani su skidali sve ili gotovo sve. Čak i cepeline.

Oba tima su imala svoje šanse za pobedu, Norvežani deset sekundi pre kraja nisu iskoristili svoj napad. Sevnula je polukontra Hrvatske i gol Željka Muse, tri sekunde pre kraja. Bio je to njegov jedini šut na utakmici, jedini gol na utakmici! I postao je junak reprezentacije.

Šta reći o utakmici koja je gotovo svih 80 minuta bili na ivici žileta? Hrvatska je bila bolji sastav u regularnom delu meča. Imala je 15:12 i kontru u kojoj je Karačić promašio jedan na jedan sa golmanom. Da je tada bilo „plus četiri“, ko zna kako bi se sve završilo. A, upravo ta odbrana neverovatnog Bergerunda, koji je do kraja skupio 14 odbrana, bila je zamajac Norveškoj da se momentalno vrati u igru i da rezultatski stigne rivala.

Imala je Norveška svoje velike šanse. Imala je pred kraj utakmice, u regularnom toku, dva sedmerca, koja je „skinuo“ rezervni golman Kauboja Ašanin i time se kandidovao za junaka iz senke. Sprečio je Skandinavce da odu na dva razlike pred kraj i sačuvao svoj tim.

Onda su Norvežani imali pobedu u rukama na kraju prva dva produžetka. I nisu iskoristili napad, usledila je akcija Hrvata i sedmerac pet sekundi pre kraja, koji je Duvnjak iskoristio za izjednačenje, za nastavak drame u Stokholmu (26:26). Gol za gol i u poslednjih pet minuta. Sagosen je promašio minut i po pre kraja, Duvnjak izgubio loptu, a onda i Johanesen nije bio precizan 10 sekundi pre kraja. Lopta je u polukontri došla do Muse i ostalo je, za Hrvatsku – istorija.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Sander Sagosen sa 10 golova, dok je na drugoj strani najbolji bio Domagoj Duvnjak sa osam.

Foto: Reuters

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (STOKHOLM)

Petak

POLUFINALE

Norveška - Hrvatska  28:29 (23:23, 10:12)
20.30: (1,35) Španija (8,50) Slovenija (4,00)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara