EP za rukometaše na dlanu: Ko su favoriti za medalju, koje reprezentacije su oslabljene povredama, ko ima bogate premije za titulu...

Vreme čitanja: 8min | čet. 09.01.20. | 09:59

Januar je tradicionalno mesec rukometa. Prvi put 24 reprezentacije Starog kontinenta odlučivaće o šampionu. Titulu od pre dve godine iz Hrvatske brani Španija

Prošlog meseca su rukometašice bile u prvom planu, sada je red došao na rukometaše. Tradicionalno, januar je mesec rukometa. Od danas do 26. januara na programu je Evropsko prvenstvo.

Evropska rukometna federacija odlučila je da prvi put u istoriji na turniru bude 24 selekcije, umesto dosadašnjih 16. Takođe, premijerno će najbolje reprezentacije Starog kontinenta da se bore u tri zemlje, odnosno šest gradova. Domaćini EP su Beč i Grac (Austrija), Stokholm, Geteborg i Malme (Švedska) i Trondhajm (Norveška). Završnica prvenstva igra se u Stokholmu u Tele 2 Areni koja može da primi 22.000 gledalaca. Titulu od prve dve godine iz Hrvatske brani Španija.

Izabrane vesti

PODKAST: Zašto je Srbiji najvažniji prvi meč i zbog čega je kvota 12 vredna rizika

Zanimljivo, svih šest zemalja nastalih sa prostora bivše Jugoslavije igraće na ovom prvenstvu što je prvi put u istoriji. Šampionat nam donosi i tri debitanta – Letoniju, Holandiju i Bosnu i Hercegovinu. Tri selekcije su do sada osvojile sve tri medalje – Nemačka, Danska i Španija. Švedska je sa četiri zlata najuspešnija reprezentacija u istoriji (1994, 1998, 2000 i 2002).

Sistem takmičenja je takav da postoje šest grupa sa po četiri selekcije. Po dve najbolje reprezentacije obrazuju nove dve grupe sa po šest ekipa. U drugoj rundi igraće se četiri kola. Po dve najbolje selekcije boriće se u polufinalu u Stokholmu.

GRUPA A (GRAC) – HRVATSKA, SRBIJA, CRNA GORA I BELORUSIJA

Bez ikakve sumnje, prvi favorit iz ove grupe je Hrvatska, rukometna supersila u ovom milenijumu. Iskusni trener Lino Červar opet je odlučio da unese svežu krv. Neki igrači više nisu u selekciji, a igrali su bitnu ulogu na prethodnim takmičenjima kao što je levo krilo Manuel Štrlek. Hrvati su imali dosta problema sa povredama tokom priprema. Poslednji sa spiska zbog povrede otpao je desni bek Hanovera Ivan Martinović. Pored njega Červar neće moći da računa na Lovra Mihića, Frana Miletu i Luku Šebetića. Hrvate će na ovom prvenstvu sa kapitenskom trakom predvoditi srednji bek Kila Domagoj Duvnjak. Od nosilaca igre tu su as Barseone Luka Cindrić i iskusni Igor Karačić, uzdanica poljskog Kjelcea. Bekovi su jači deo tima, dok su golmani najslabiji deo selekcije.

Belorusija vreba iz prikrajka u Grupi A. Radi se o selekciji koja bi mogla da bude prijatno iznenađenje prvenstva. Iskusni selektor Jurij Ševcov više od decenije predodi Beloruse. Ekipa je uigrana, dugo godina igra zajedno, a gro reprezentacije čine rukometaši dva najbolja kluba ove bivše republike SSSR, Meškova iz Bresta i SKA Minska.

Na poslednja dva Evropska prvenstva smo bili deseti, sad hoćemo bolji plasman. Prvi cilj nam je da uđemo u glavnu fazu, ali mislim da možemo da doguramo dalje nego u Poljskoj i Hrvatskoj“, rekao je selektor Ševcov.

Belorusi su među prvima počeli pripreme, još 19. decembra, a Meškov Brest je ranije pustio igrače da se priključe nacionalnom timu.

Srbija će na ovom prvenstvu biti lišena usluga jednog od najboljih golmana sveta, povređenog čuvara mreže Fuhsea iz Berlina Dejana Milosavljeva. Crna Gora će biti takođe oslabljena u Gracu u prvoj fazi takmičenja. Zbog povreda su otpali pivotmen Nebojša Simović i bek Miloš Vujović, a za prvi meč protiv Hrvatske neće igrati ni Miloš Božović.

Došli smo da se borimo, došli smo da odigramo svaki meč kao da je finale i to ćemo da uradimo. Nije problem da ulogu favorita prepustimo Hrvatskoj, Srbiji i Belorusiji, ali će sve pomenute ekipe morati da nas na parketu ubede da su bolje od nas, a to neće biti lako, uveren sam u to“, rekao je selektor Zoran Roganović.

GRUPA B (BEČ) – AUSTRIJA, ČEŠKA, SEVERNA MAKEDONIJA I UKRAJINA

Na papiru možda i najslabija grupa na šampionatu. Domaćin je uvek favorizovan, pa će tako biti i ovog puta. Austrija je solidna reprezentacije koja raste iz godinu u godinu. Prva zvezda selekcije podno Alpa je levi bek Kila Nikola Bilik.

Severna Makedonija će biti selekcija koja će imati možda i najveću podršku sa tribina, ako izuzmemo domaćine EP. Očekuje se da minimum 3.000 Makedonaca bodri svoju reprezentaciju u Beču. Zna se da je rukomet sport broj 1 kod naših južnih suseda i da groznica šampionata hvata Makedonce. Prva violina je neunuštivi Kiril Lazarov. I u 40. godini je desni bek Nanta predvodnik reprezentacije i jedan strelaca planete.

EVROPSKO PRVENSTVO - PRVI DAN, GOLOVI IGRAČA - KVOTE

Selektor Danilo Brestovac suočio se sa povredama pred EP. Na šampionat ne ide vođa odbrane Velko Markoski. Osim popularnog Kirea, perjanice selekcije su rukometaš mađaskog Vesprema, Dejan Manaskov i robusni pivotmen, kapiten Vardara, Stojanče Stoilov. Ukrajina i Češka nemaju zvezde, ali su selekcije koje mogu da priprete favoritima u Gupi B Austriji i Severnoj Makedoniji.

GRUPA C (TRONDHAJM) – ŠPANIJA, NEMAČKA, LETONIJA I HOLANDIJA

U ovoj grupi je sve jasno. Španija i Nemačka bi trebalo lagano da se plasiraju u narednu rundu. Crvena Furija brani zlato iz Hrvatske, ali neće biti junaka iz Zagreba Arpada Šterbika. Okosnicu selekcije čine rukometaši Barselone, u najviše se očekuje od golmana Gonzala Pereza, desnog beka poljskog Kjelcea Aleksa Dujšebajeva i njegovog saigača, pivotmena Žulena Aginagaldea, kao i desnog krila Ferana Solea. Radi se o iskusnoj reprezentaciji, koja je kandidat za medalju, ali veće šanse za tron se daju Danskoj i Francuskoj.

Nemačka je prošle godine na Svetskom prvenstvu, gde je bila jedan od domaćina, stigla do polufinala, ali je ostale bez medalje. Prvi as Pancera je levo krilo Rajn Nekar Levena Uve Genshajmer, dok je na golu Andreas Volf. Rukometni savez Nemačke je odlučio da će reprezentativci da podele 250.000 evra za zlato, srebro vredi 200.000, a bronza 150.000. Primera radi, prošle godine premije za najsjajnije odličje na SP je bilo 450.000 evra. Naravno, to je višestrukuko manje u odnosu na recimo fudbalere koji su imali pojedinačne premije od 350.000 da su odbranili zlato na Mundijalu u Rusiji 2018. godine.

Holandija je autsajder, a za Letonce će igrati 217 centimetara visoki desni bek Vardara Dainis Krištiopans, koji se narednog leta seli u bogati Pari Sen Žermen.

GRUPA D (TRONDHAJM) – FRANCUSKA, NORVEŠKA, PORTUGALIJA I BiH

I ovde bi trebalo sve da bude jasno kada su putnici u narednu rundu, a to su Francuska i Norveška. Trikolori su pre nekoliko godina u svojim vitrinama imali sva tri pehara sa velikih takmičenja, ali sada nemaju nijedan. Stara garda polako odlazi u istoriju, dok mladi, supertalentovani talas još nije sazreo za zlata. Selektor Didije Dinar je opet napravio miks iskustva i mladosti. I dalje mnogo toga zavisi od Nikole Karabatića, ali biologija čini svoje. Veliki as nije više tako dobar, ima već 35 godina, na zalasku je karijere. I dalje su u repezentaciji prekaljeni asovi Mišel Gigu, Lik Abaolo i Sedrik Soraindo, a tu su i mlade snage spremne da povrate primat rukometnoj supersili – tandem Barselone Dika Mem i Ludovik Fabregas i desni bekovi Melvin Ričardson i Nedim Remili. Prošle godine su Galski petlovi pregaženi u polufinalu Svetskog prvensrva od Danske, ali su uzeli bronzu i nastavili niz medalja na velikim takmičenjima. Francuska je drugi favorit za zlato, iza Danske.

Norveška je vicešampion sveta iz 2019. godine. Na svom terenu će imati veliki motiv da se konačno okite i zlatom. Sve će u igri skandinavske selekcije da se vrti oko Sandera Sagosena, zvezde Pari Sen Žermena, a od naredne sezone igrača nemačkog Kila. Radi se o jednom od najboljih, ako ne i najbolji rukometaš današnjice. Portugalija će na EP da igra bez prve zvezde, beka Monpeljea Žilberta Duartea. Bosna i Hercegovina je autsajder grupe, ali u svojim reodvima ima trenutno jednog od najboljih golmana planete Benjamina Burića.

GRUPA E (MALME) – DANSKA, MAĐARSKA, ISLAND I RUSIJA

Danska ima šansu na ovom prvenstvu da objedini sve tri krune. Skandinavci su olimpijski i svetski šampioni, a fali samo tron Starog kontinenta. Reprezentaciju odlično sa klupe predvodi iskusni Nikolaj Jakobsen, a verovatno najbolji tandem bekova čine Mikel Hansen i Rasmus Lauge. Prošle godine je dominirao Hansen, bek Pari Sen Žermena, koji je izabran za najboljeg igrača šampionata. Lauge, koji je protoklog leta dres nemačkog Flenzburga zamenio za onaj Vespremov, bio je pre šampionata povređen, ali će biti spreman za EP. I dalje je mana tima što nema pravog levorukog desnog beka, ali to ne smeta šampionima sveta. Brza igra, na kontre, sa odličnim kriliima i granitnom odbranom su i dalje odlike prvog favorita za krunu.

EVROPSKO PRVENSTVO - KVOTE ZA PRVAKA

Mađarska, Island i Rusija će se boriti za drugo mesto. Naši severni susedi su žestoko oslabljeni na pvom prvenstvu. Ištvan Guljaš, selektor Mađarske, objavio je spisak igrača na koje računa za EP 2020. Na spisku nema Rikarda Bodoa, zbog povrede ramena. Pored njega, Mađari neće moći da računaju na jednog od najboljih srednjih bekova Evrope, Mate Lekaija, koji će Evropsko prvenstvo propustiti zbog teške povrede kolena. U selekciji nema ni vremešnog Lasla Nađija, dugogodišnjeg desnog beka.

Rusija nije mnogo menjala ekipu u odnosu na ranije godine. Kapiten je levo krilo Vardara Timur Dibirov. Zbornaja je skromnog kvaliteta, rukomet u Rusiji je u velikoj krizi, a najviše što se može na ovom prvenstvu je plasman u drugi krug. Island više nije velesila, ali malena zemlja na krajnjem severu Evrpope ima mlad talas koji je spreman da zameni iskusnnije igrače. Nikada Ribari ne smeju da se potcene.

GRUPA F (GETEBORG) – ŠVEDSKA, SLOVENIJA, ŠVAJCARSKA I POLJSKA

Švedska je rekorder po broju zlata na Evropkim prvenstvima, ali poslednje najsjajnije odličje osvojeno je davne 2002. godine. Posle slavne generacije Olsona, Vislandera i Levgrena, nastalo je zatišje. Prethodnih godina su u vrhu svetskog rukometa, a pre dve godine u Hrvatskoj su osvojili srebro posle debakla u finalu protiv Španije. Završnica šampionata se igra u Stokholmu, ali put do polufinala će biti paklen. Za dva mesta boriće se još sile Danska, Francuska, Norveška...

Slovenija je reprezentacija koja može da iznenadi. Neposredno pre starta šampionata smenjen je Veselin Vujović, a kormilo je preuezeo Srbin sa švedskim pasošem Ljubomir Vranješ. On će prvu fazu igrati u rodnom Geteborgu. Šveđanima će glavni rival biti Slovenija. Poljska je godinama u padu. Posle sjajne generacije Bileckog, Jureckog, Šmala, braće Lijevski, usledio je brodolom. Ne očekuju se veliki dometi od Poljaka. Švajcarska je na EP posle 14 godina. U kvalifiakcijama Sajdžije su bile u grupi sa Srbijom. Lako su nas dobili na svom terenu, ali u Novom Sadu su se Orlovi revanširali. Najbolji igrač je iskusni bek Andre Šmid, koji igra za nemački Rajn Nekar Leven. Veteran je najavio da će mu ovo prvenstvo biti oproštaj od dresa reprezentacije.

BITKA ZA NAJBOLJEG STRELCA

Najpoznatije svetske kladionice izbacile su kvote i za najboljeg strelca šampionata Evrope. Prvi favorit je bombarder Danske Mikel Hansen, a zatim slede levo krilo Nemačke Uve Genshajmer, uzdanica Norveške Sander Sagosen i neuništivi Makedonac Kiril Lazarov. Od srpskih rukometaša najbolje se kotira desno krilo PIK Segeda Bogdan Radivojević.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA A (GRAC, AUSTRIJA)

18.15: (1,40) Belorusija (8,50) Srbija (3,60)
20.30: (1,12) Hrvatska (13,0) Crna Gora (7,75)

GRUPA C (TRONDHAJM, NORVEŠKA)

18.15: (1,03) Nemačka (20,0) Holandija (16,0)
20.30: (1,80) Španija (hendikep - 10,5) Letonija (1,90)

 

Petak

GRUPA B (BEČ, AUSTRIJA)

18.15: (2,85) Češka (8,00) Austrija (1,60)
20.30: (1,15) Severna Makedonija (10,0) Ukrajina (4,90)

GRUPA D (TRONDHAJM, NORVEŠKA)

18.15: (1,05) Francuska (18,0) Portugalija (13,0)
20.30: (1,12) Norveška (13,0) BiH (7,75)

GRUPA F (GETEBORG, ŠVEDSKA)

18.15: (1,05) Slovenija (18,0) Poljska (13,0)
20.30: (1,12) Švedska (13,0) Švajcarska (7,75)

Subota

GRUPA E (MALME, ŠVEDSKA)

16.00: Mađarska - Rusija
18.15: (1,15) Danska (12,0) Island (6,75)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock

Pogledajte prvu epizodu MOZZART podkasta za EP u rukometu...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara