Demonstracija sile - Srbija kao brzi voz do polufinala EP

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.09.19. | 17:26

Najbolja partija naših devojka na šampionatu

Nema im ravnih, sila su! Dominantne i kada "olabave" (videli smo prethodnih dana), a kako će to izgledati u finišu šampionata Evrope naše devojke pokazale su danas protiv Bugarske. Laganih 3:0 (25:19, 25:18, 28:26) za novo, četvrto vezano polufinale velikog takmičenja, uz najbolje izdanje na ovom prvenstvu. Možda nije desetka, zbog onog malog opuštanja u finišu trećeg sata, ali ozbiljne mane zaista je teško pronaći. Tijana Bošković ponovo najefikasnija, sve pohvale i za Brankicu Mihajović, Stefanu Veljković, Maju Ognjenović...  

Moćno, sigurno, glatko. I delovalo je kao da još ima prostora da se "nagazi", što je najvažnije. Srbija je u potpunosti opravdala ulogu velikog favorita. Selektor Terzić konačno je dozvolio da iz njegovog tima iskulja puni potencijal, a kada je tako onda - spasavj se ko može. Jer dileme nema ni najamnje: ovo je era ženske odbojke u kojoj caruju Srpkinje. Koliko im je danas dobro išlo najbolje će ilustrovati podatak da je čak i libero Silvija Popović uspela da poentira.      

Izabrane vesti

Do polovine prvog seta Bugarke su kako-tako držale priključak. Nijedan tim nije uspevao na napravi više od dva razlike. Srbija je počela da "lomi" komšinice kada je po prvi put otišla na plus tri (15:12). Uslediće serija 4:1, dva sjajna poena Tijane Bošković i jedan Brankice Mihajlović za plus šest - 19:13. Bugarke više nisu imale kud. Tića lob preko bloka - 23:17; onda divan blok - 24:17; pa Stefana Veljković koristi treću set loptu - 25:19.

Angažovane u polju, odličan prvi napad, još bolji kontranapad. Sve je funkcionisalo kako se samo poželleti može. U prvom setu Tijana Bošković (8) i Brankica Mihajlović (6) najbolje - 14 poena zajedno. Uz realizaciju veću od 50 odsto najbolje odbojakšice sveta.

Zoran Terzić do ovog četvrtfinalnog meča uglavnom je kombinovao sa sastavom, želeo da razigra sve igračice, Tijana čak nije ni igrala u osmini finala protiv Rumunki. Danas pun, najjači sastav i gas skoro do "patosa". Na sve to, u drugom setu proradio je i blok. Kada se sve to sabere Bugarke nisu mogle da očekuju ništa drugo nego da prođu ko što izreka kaže. Znate ono o Sovjetima i bugarskoj skupštini...

Odmah je Srbija stekla ozbiljnu prednost u drugom setu - 4:1. Uglavnom zahvaljujući bloku. Ali ni napad nije popuštao. Pogotovo ne odmorna Tijana Bošković. Ona će u drugom setu upisati još devet poena, ne popuštajući kada su procenti realizacije u pitanju. I drugi deo igre naše devojke rešile su zahvaljući seriji poena sredinom seta. Srbija je napravila 5:1 i povela 19:13, kao u prvom. Psihološki ubijene u pojam Bugarke nisu mogle tu razliku da spuste na manje od pet razlike. I ponovo nisu prešle 20 poena u setu. Završeno je 25:18 za sigurnih 2:0.  

Svaka čast našim rivalkama na borbenosti i želji, pokazale su u onom prvom meču protiv nas u grupi da mogu da budu nezgodne, ali danas su osetile kako izgleda kada se naše carice uozbilje. Posle onakva prva dva seta u trećem zaista nisu imale šta da traže. Srbija je rano otišla na plus pet (11:6), rivalke uspele da kazne neka manja opuštanja, da priđu na 11:9 i 20:18, čak da izjednače u nekoliko navrata u finišu (25:25, 26:26), pa i da povedu na trenutak (26:25), ali to je bilo sve od njih. Ponovo gas i ostade samo prašina u ogledalu.

Tijana je meč završila sa 22 poena (realizacija ostala preko 50 odsto), Brankica Mihajlović dodala je 11, a Stefana Veljković 10. Na drugoj strani najbolja je bila Elica Vasileva - 18 poena. 

Srbija napada četvrto uzastopno finale na velikim takmičenjima. Čekamo da vidimo protiv koga, sledi okršaj Ruskinja i Italijanki. Ako po planu, ili bolje reći prognozama, to budu Italijanke, imaćmoe finale pre finala. I spektal za pamćenje. 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE – ČETVRTFINALE

Sreda

ANKARA (TURSKA)
Srbija - Bugarska 3:0 (25:19, 25:18, 28:26) 

18.30: (2,11) Turska – Holandija (1,65)

LOĐ (POLJSKA)
18.00: (1,22) Italija – Rusija (3,80)
20.30: (1,35) Poljska – Nemačka (2,90)

*** kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara