Tom Brejdi
Tom Brejdi

Brejdi drži ključ Patriota, Bris ruši San Francisko, Lamar bi da pretrči i granitnu odbranu Bafala

Vreme čitanja: 6min | ned. 08.12.19. | 11:05

Nekoliko derbija u 14. nedelji NFL šampionata, a najzanimljivije biće u Foksborou gde stiže Kanzas u derbiju AFC-a. Biće vatre i u Nju Orleansu u bici za čelo NFC-a. Džekson i Rasel Vilson u trci za MVP-ija lige

Podrhtavanje tla u SAD. Na programu je 14. nedelja NFL šampionata, rasplet pred plej-of u najpopularnijem sportu kod Amerikanaca dostiže vrhunac uzbuđenja. Ostalo je čak 11 viza za doigravanje. Samo je Nju Orleans obezbedio plasman u plej-of sa prvog mesta na jugu NFC-a.

Derbi dana igra se u Foksborou, predgrađu Bostona, gde na noge Nju Inglandu stiže Kanzas Siti (22.25). Šampion posrće u poslednje vreme, a ko bi rekao da je napad predvođen legendarnim Tomom Brejdijem slabiji deo tima? Odbrana je odlična, prima u proseku samo 12 poena po meču, ali je ofanziva zakazala poslednjih nekoliko nedelja. Kvoterbek sa šest šampionskih prstenova ne deluje dobro u poslednje vreme, dosta greši, ali ni ofanzivna linija mu ne ostavlja koji sekund više da razmisli, pogleda…

Izabrane vesti

Imao je veteran i lakšu povredu desnog lakta. Bio je prethodnih nedelja pod znakom pitanja za duele sa Dalasom i Hjustonom, propustio je mnoge treninge, nije radio punom parom i to se odrazilo na bacanja koja više nisu tako prezicna. Osim Džulijana Edelmana nema pravu metu u napadu. Mohamed Sanu i Filip Dorset su bili roviti prethodnih nedelja, dok ni igra trčanjem ne funkcioniše. Soni Mišel nije tako raspoložen kao prošle sezone.

Baltimor je pokazao da je četa Bila Beličika ranjiva, a Hjuston je prošle nedelje uspeo da nanese drugi poraz Patriotama i skine ih sa čela AFC-a. Sada Rejvensi kolo vode u konferenciji. Kanzas ove sezone nije tako dobar kao prošle kada je Patrik Mahoms radio šta je hteo sa odbranama. Problem Čifsa je očajna defanziva. Izabranici Endija Rida imaju četiri poraza, a čak tri na svom Erouhedu gde su nekada bili dominantni. Nju Ingland ima svih pet pobeda na Žilet stadionu. Brejdi će sada igrati protiv slabe odbrane gostiju pa je ovo prilika da opet proradi taj toliko čuveni napad Patriota koji im je doneo toliko kruna.

Napad Kanazasa je i dalje odličan, prošle nedelje je Ouklendu dao čak 40 poena, ali pravi ispit će biti za goste kako da napadnu brutalnu odbranu domaćina. Kanzas zna kako se pobeđuje na terenu šampiona. Pre dve godine na otvaranju sezone Čifsi su dobili Patriote sa 42:27. Kada igraju ovi timovi u poslednje vreme pada mnogo poena. Prošle sezone je bilo 43:40 za Nju Ingland u Bostonu, a u finalu konferencije šestostruki osvajač trofeja Vinsa Lombardija je pobedio na Erouhedu sa 37:31 posle produžetka i otišao u Superboul u Atlantu.

Dru Bris

Vatra se očekuje u derbiju NFC-a u Nju Orleansu gde stiže San Francisko (19.00). Oba tima imaju skor 10-2 i bore se za prvo mesto u konferenciji i prednost domaćeg terena do Superboula. Sejntsi i Fortinajnersi imaju možda i najbolj izbalansirane ekipe u ligi. Ni za jedne ni za druge ne može da se kaže da im je napad, odnosno odbrana bolji teo tima. Kod Nju Orleansa je komandant odbrane Kameron Džordan, jedan od kandidata za defanzivnog igrača šampionata. S druge strane, briljira ruki, defanzivni end Nik Bosa, a tu je i odlični kornebek, iskusni Ričard Šerman. Legendarni kvoterbek tima iz Luizijane Dru Bris se vratio posle povrede prošlog meseca i sve je bolji. Napad još nije tako eksplozivan kao prošle sezone, ali čini se da trenerski vuk Šon Pejton počinje da sprema ekipu za doigravanje. Domaćin je prvi tim koji je izbprio plej-of, gosti još nisu, ali su blizu. Imaju težak raspored do kraja i duele sa divizijskim rivalima Sijetlom i Los Anđeles Remsima. Risiver Sejntsa Majkl Tomas ima najviše uhvaćenih lopti u ligi. Gosti će pokušati da nametnu igru trčanjem sa nekoliko raning bekova, a u tom segment su jaki domaćini. Malu prednost dajemo Nju Orleansu koji u ovom šampionatu ima skor 5-1 u Mercedes domu. Fortinajnersi imaju takođe 5-1 na gostovanjima, a jedini poraz doživeli su prošle nedelje u Baltimoru kada su poraženi u poslednjoj sekundi posle fild gola kikera Džastina Takera.

Bafalo je najprijatrnije iznenađenje sezone. Na korak je do plej-ofa, a sada će imati najteži ispit do sada. U državu Njujork stiže nezadrživi Baltimor sa čudesnim Lamarom Džeksonom. Odbrana Bilsa je fantastična. Na Dan zahvalnosti prošlog meseca je u Dalasu Kaubojse ostavila na samo 15 poena. Ali, ove sezone nema rešenja za igru trčanjem Rejvensa. Protivničke odbrane su u čudu. Lamar do poslednjeg trenutka čeka da li da uruči loptu svojim raning bekovima ili će on da je nosi. Niko nije pročitao mladog vođu napada Baltimora. Gosti su na čelu AFC-a, tu žele da tu i ostanu. Teško će Bafalo da stanu na put razigranom Rejvensima iako će imati veliku pomoć sa tribina od popularne i uvek glasne “Bils mafije”.

Karolina putuje u Atlantu bez dugodišnjeg trenera Rona Rivere. On je dobio otkaz protekle nedelje posle poraza od Vašingtona u Šarlotu. Iskusni stručnjak je drugi trener ove sezone posle Džeja Grudena u Vašingtonu koji je platio ceh za slabije rezultate. Oba tima nemaju šansu za plej-of, ali divizijsko rivalstvo je uvek više od igre.

Grin Bej, Hjustom i Minesota su blizu plej-ofa, a u današnjim mečevima imaju zicere na svojim terenima. Pekersi bi na klutlnom Lembo filu trebalo da pregaze Redskinse. Eron Rodžers i drugovi su sve bolji. Imali su padove, ubedljive poraze u Kaliforniji od Čardžersa i San Franciska, ali čini se da i tim iz Viskonsina brusi formu pred januar kada pada odluka u plej-ofu.

Gardner Minšu

Šampionski kvoterbek iz 2018. godine Nik Fols se vratio pre dve nedelje u ekipu Džeksonvila posle preloma ključne kosti, ali posle dva ubedljiva poraza i izgubljenih šansi za doigravanje, šansu će opet dobiti ruki Gardner Minšu. Pitsburg sa jalovim napadom, ali granitnom odbranom uspeva da se održi u igri za plej-of. Potrebna mu je pobeda u Finiksu protiv otpisane Arizone. Opet bi u tim Stilersa mogli da se vrate udarne igle u napadu Džejms Koner i Džu Džu Šuster Smit, koji su propustile prethodne duele zbog povreda. Ipak, i dalje je snaga tima defanziva, a ističu se “sek mašina” Ti Džej Vot i sejfti Minka Ficpatrik. Napad će opet da predvodi treći kvoterbek ove sezone Delvin Hodžis.

Tenesi je u naletu. Sa Rajanom Tanehilom izgleda moćno, daje mnogo poena. Tajtensi imaju tri pobede u nizu, pet u poslednjih šest utakmica i sada su u borbi za doigravanje, čak i za prvo mesto na jugu AFC-a gde je trenutno lider Hjuston sa trijumfom više. Ekipa iz Nešvila ide u Crnu rupu u Ouklend. Čete Džona Grudena imala je skor 6-4, ali je onda doživela dve katastrofe od po 31 poena minusa u duelima sa Džetsima u Njujorku i Kanzasom na Erouhedu. Ovo im je meč biti ili ne biti za nastavak sna o doigravanju.

Udarni termin “preko bare” ostavljen je divizijski duel na zapadu NFC-a. Na Koloseumu Los Anđeles Remsi dočekuje razigrani Sijetl (ponedeljak, 02.20). Domaćin hvata poslednji voz da ostane u igri za plej-of, dok Sihoksi žele čelo konferencije i prednost domaćeg terena u doigravanju. Sijetl predvodi maestralni Rasel Vilson. Odlični kvoterbek sa dva Superboula (jedan osvojen) igra sezonu karijere i uz Lamara Džeksona je glavni kandidat za titulu MVP-ija.

NFL - KVOTE ZA PRVAKA

U prvom meču na Senčuri Link fildu bilo je dramtičnih 30:29 za domaći tim. Remsi su se malo trgli posle fijaska u duelu sa Balitmorom kada su poniženi sa 45:6 pred svojim navijačima. Kvoterbek Džered Gof se probudio, odigrao protiv Arizone prošle nedelje najbolji meč sezone. Prošlogodišnji finalista hvata slamku spasa. Sijetl igra u ovom šampionatu na veliki broj poena, pa se očekuje revolveraški obračun dva napada.

Plasman u plej-of obezbediće 12 franšiza i to samo pobednici svih osam divizija, a ostale četiri ekipe igraće u “vajl kard” vikendu prema plasmanu (po dve iz AFC-a i NFC-a).

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pon 02:20 11307 NFL LA Rams - Seattle up više (47.5) 1,85
Ned 19:00 11285 NFL Green Bay - Washington h 1 (-12.5) 1,80
Ned 22:25 11298 NFL New England - Kansas City ki 1 1,70
Ned 19:00 11293 NFL New Orleans - San Francisco ki 1 1,70
Ukupna kvota9,62

NFL – 14. NEDELJA

Petak
Čikago – Dalas 31:24 (0:7, 17:0, 7:0, 7:17)

Nedelja
19.00: (1,60) Atlanta (14,0) Karolina (2,55)

19.00: (3,10) Bafalo (14,0) Baltimor (1,45)
19.00: (1,30) Klivlend (15,0) Sinsinati (4,00)
19.00: (1,10) Grin Bej (17,0) Vašington (8,25)
19.00: (1,25) Hjuston (15,0) Denver (4,60)
19.00: (1,70) Nju Orleans (13,0) San Francisko (2,40) 
19.00: (1,45) Njujork Džets (14,0) Majami (3,10) 
19.00: (1,70) Tampa Bej(13,0) Indijanapolis (2,40) 
19.00: (1,10) Minesota (17,0) Detroit (8,25)
22.05: (2,55) Džeksonvil (14,0) Los Anđeles Čardžers (1,60) 
22.25: (2,40) Arizona (13,0) Pitsburg (1,70) 
22.25: (1,60) Nju Ingland (14,0) Kanzas (2,55) 
22.25: (2,40) Ouklend (13,0) Tenesi (1,70) 

Ponedeljak
02.20: (2,15) Los Anđeles Rems (13,0) Sijetl (1,85) 

Utorak
02.15: (1,20) Filadelfija (15,0) Njujork Džajants (5,40) 

*** kvote su podložne promenama

AFC

NFC

Foto: Reuters



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara