Luis Severino
Luis Severino

Borba za ulazak u veliko finale: Jenkisi kidaju Teksas, Astrosi buše Veliku jabuku

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.10.19. | 09:25

​Treći meč u seriji iz koje će onaj tim koji ostvari četiri pobede otići u veliko finale, čuvenu Svetsku seriju

Pisati najavu za utakmice Njujork Jenkisa isto je što i upućivati nekog u aktivnosti fudbalskog kluba Real Madrid. Dovoljno je reći - najveći! Objašnjavati koliko su Hjuston Astrosi visoko leteli u novijoj istoriji je ravno učenju tablice množenja na fakultetu. Na toj liniji sledi treći nastavak polufinalne runde MLB-a (Šampionske serije Američke lige), u kojoj će palice da ukrste Njujorčani i Teksašani.

U prvom susretu su izabranici menadžera Arona Buna potamneli zvezde nad Hjustonom (7:0), potom su šampioni iz 2017. modifikovali tim iz Velike jabuke u drugom produžetku (3:2), pa su rukavice i dalje otvorene.

Izabrane vesti

Neizvesnost donosi i činjenica da je i ligaški deo sezone okončan za nijansu boljim međusobnim skorom Astrosa, u doigravanje su ušli sa 107 pobeda, četiri više od Njujorka, pritom su poslednju plej-of seriju protiv Jenkisa rešili u svoju korist, i to baš u ovoj fazi takmičenja pre dve godine, čime su trasirali put do jedine šampionske zvezdice u istoriji kluba, dok rekorderi u broju osvojenih Svetskih serija (27) čekaju na pehar već 10 godina.

Duel startnih bacača bi, gledajući celosezonski učinak, trebalo da pripadne gostujućem pičeru.

Gerit Kol je, za razliku od njegovog suparnika na bacačkom brdu Luisa Severina, tekuću godinu proveo kao zvezda cele lige. Ne samo svog kluba. Najbolji učinak ostvario je u više kategorija - po broju "izbačenih" udarača (K) je najbolji u celoj MLB, omogućavao je napadačima protivnika 2,5 poena po iningu (ERA), zabeležio je skor 20-5, indeks loših bačenih lopti (WHIP) mu je 0,895, dok je u prvoj rundi plej-ofa protiv Tampa Beja takođe bio ubedljiv (ERA 0,57, 2-0, WHIP 0,574), a kad se tome doda podatak da su njegove lopte pržile palice Jenkisima, svaka reč više bila bi suvišna.

Nasuprot njemu, Dominikanac je bacao u svega 12 ininga tokom regularne sezone. Rivalski udarači su se osladili sa po ERA 3,46, uz pobedu i poraz, a WHIP mu je bio jedan. U startnom krugu doigravanja bacao je u četiri ininga, bez primljenog poena i skora, a cifre kažu da je zabeležio WHIP 1,5.

Gerit Kol

Pošto je bejzbol, bar u osnovi, timska igra, a ne samo duel jednog bacača i isto toliko udarača, treba uporediti i ekipnu pičersku statistiku, a ona kaže sledeće: Njujorčani su bolji po pitanju ERA, WHIP, dok su gosti nešto uspešniji po broju udarača iz suprotnog tabora koje su vratili na klupu.

Kol i Severino su zaduženi za izazivanje glavobolje igračima sa palicom u rukama, potonji imaju zadatak da loptice kažu "jaoj!", a palice da zveče.

U napadačkom segment prednjače Bunovi puleni.

Šira familija Tores imala je strašnog napadača - fudbalera Fernanda, a sad, umesto zlatne kopačke, ponosi se pozlaćenom palicom kojom uraganski zamahuje Glejber Tores (nisu u srodstvu), čovek čiji je učinak u Šampionskoj seriji Američke lige fantastičan. Čak 40% uspešnih udaraca, pet poena na kontu njegove ekipe kad je bio na udaračkom mestu, jednoj je loptu poslao na tribine za siguran poen… Za dobar ritam u ekipi iz "prestonice sveta" zadužen je Di-Džej Lameju (37,5%, četiri ostvarena poena), da sve bude po zakonima uspeha zadužen je Aron Džadž, a ništa ne bi bilo bez Đankarla Stentona.

Ej-Džej Hinč, menadžer Hjustona, nakrivio je kačket po završetku druge utakmice zahvaljujući Karlosu Koreji, egzekutoru u 11. iningu, a on je u prva dva susreta serije svojim saigračima pružio radost jednim ostvarenim poenom i dvostruko više omogućenih, jednim houm-ranom, a sve je to omogućio odličan postotak dobrih udaraca (25). Od ostalih u grickanju družine iz Velike jabuke učestvovao je Hoze Altuve, doduše sa skromnijim učinkom od Koreje - tri udarca za osvojene baze sa sjajnim procentom uspešnih udaraca - 42,9.

Zbirni doprinos navalnog dela postave Njujorka je daleko iznad Hjustonovog. Dominantni su u procentu dobrih udaraca (24,7%- 15,6%), zabeleženih poena (9:3), manje puta su dozvolili bacačima da ih "izbace" (20:23), što jasno govori o odnosu snaga u ovom segment igre.

Teksaška zlatna rukavica protiv njujorških zlatnih palica. Neko će završiti kao dijamant, a neko kao legura.

Ko?

MLB PLEJ-OF - POLUFINALE

Utorak
22.05: (2,45) Njujork Jenkis - Hjuston Astros (1,55)  /u seriji 1:1/

Sreda
02.05: (1,55) Vašington Nešnals - Sent Luis Kardinals (2,45)  /u seriji 3:0/

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara