Bod od zlata! Katarina Tomašević sačuvala Srbiji šansu da ide u Tokio

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.12.19. | 11:27

Srpske rukometašice osvojile bod protiv Danske - 26:26

Velika drama sa srećnim krajem! Srpske rukometašice sačuvale su šansu da se plasiraju na Olimpijske igre, pošto su remizirale sa Danskom u utakmici koja nije bila za one sa slabim srcem. Fantastična Katarina Tomašević je svojim odbranama pokrpila sve rupe u igri reprezentacije Srbije i donela taj zlata vredan bod, koji čuva nadu da se rukometašice posle 32 godine, od Igara u Seulu, vrate na najveću svetsku smotru sportista - 26:26 (14:11).

Kakav je to bio rukometni rolerkoster u Kumamotu! Srbija je 50 minuta vodila, diktirala tempo, imala neverovatnu Katarinu Tomašević na golu, koja je skupila fantastičnih 19 odbrana. A, onda je usledio, kao i ranije, pad u igri naše reprezentacije, koji je omogućio Danskoj da preuzme vođstvo.

Izabrane vesti

Igralo se gol za gol u poslednjih 10 minuta, odbrane su popustile na obe strane i bilo je jasno da će finiš biti na jednu loptu. Činilo se i da su sve lađe potonule kada je Kristina Liščević u poslednja tri minuta dva puta bacala loptu u aut. Ali drhtale su ruke i Dankinjama, veliki je ulog bio u pitanju, šanse da se ode na Olimpijske igre. Upravo je Liščevićeva 20 sekundi pre kraja donela izjednačenje – 26:26 i usledio je dramatični poslednji napad Danske, koji je završen udarcem u prečku, nakon kojeg je usledilo veliko slavlje rukometašica Srbije.

Od ishoda utakmice Norveška – Nemačka značiće i da li će pulenke Ljubomira Obradovića zauzeti treće mesto u grupi i direktno se plasirati u kvalifikacioni turnir ili će morati da se bore za sedmu poziciju na Svetskom šampionatu i tu poslednju kartu za olimpijske kvalifikacije.

Sjajno je Srbija odigrala prvo poluvreme. Neverovatno je branila Katarina Tomašević, koja je spustila roletnu pred gol sa 11 odbrana. U neverici je vrtela glavom čak i njena koleginica sa gola Danske Sandra Toft.

A, napad je koristio sve te prilike koje im je davala Tomaševićeva da protiv najbolje odbrane na šampionatu diže razliku, koja je u jednom momentu došla i do šest golova prednosti – 13:7. Išla je lopta brzo u napadu, uglavnom se igralo na pivote Draganu Cvijić i Slađanu Pop Lazić, koje su potpuno razbijale defanzivni blok Danske. Upravo kod tih šest razlike desilo se isključenje koje je Skandinavke vratilo u igru, omogućilo im da spuste zaostatak na tri gola posle 30 minuta igre – 14:11.

Nastavak meča je, ipak, pokazao zašto Danska ima granitnu odbranu. Za 10 minuta Srbija je postigla samo dva gola, tako da su uzalud bile maestralne odbrane Tomaševićeve. Razlika se topila i u završni deo utakmice doneo je veliku neizvesnost, iz koje je srpski tim izašao kao pobednik, iako je na semaforu stajalo 26:26, pošto je šansa za Olimpijske igre ostala, dok za Dankinje ta opcija više ne postoji.

Pored Katarine Tomašević, sjajan meč odigrala je Slađana Pop Lazić, koja je postigla šest golova iz šest šuteva, a u strelce su se upisale i Kristina Liščević sa pet, Jelena Lavko i Jovana Stojiljković sa po četiri gola, dok su Sanja Radosavljević, Dragana Cvijić i Željka Nikolić postigle po dva. Jelena Trifunović je jednom pogodila mrežu Danske.

Foto: Starsport

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (JAPAN) – DRUGA RUNDA, 3. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA 1
Holandija - Južna Koreja 40:33 (23:16)

Srbija – Danska 26:26  (14:11)

12.30: (1,22) Norveška (11,0) Nemačka (5,20)

Sreda

GRUPA 2
Španija - Rusija 26:36 (12:16)

Rumunija – Japan  20:37 (8:18)

12.30: Crna Gora - Švedska


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara