Bitka za tron Evrope: Atomski rukomet Furije ili „old school“ Lina Červara

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.01.20. | 11:01

U finalu šampionata Starog kontinenta igraće Španija i Hrvatska. Stokholm će da bude obojen u crveno-bele šahovnice. Najbolji napad prvenstva udariće na granitnu odbranu Kauboja

Poslastica za kraj Evropskog prvenstva u Stokholmu. Za razliku od prethodnih šampionata, poslednjeg dana igraće se samo finale, za tron Starog kontinenta. Španija ili Hrvatska (16.30), kome će pripasti kontinentalna titula?

Pre početka prvenstva, Danska, Fancuska i Norveška su bile favorizovane, ali na kraju Furija i Kauboji igraće za zlato. Hrvatska je bila dva puta olimpijski šampion, 1996. u Atlanti i 2004. u Atini, svetski prvak 2003. godine u Portugaliji, ali nikada nije bila na krovu Evrope. Dva puta je poražena u finalima, 2008 i 2010. godine. S druge strane, Španci su branioci krune sa EP iz Hrvatske pre dve godine, kada su u finalu razbili Švedsku. Furija ima šansu da postane prva selekcija posle 18 godina koja je odbranila pehar najbolje reprezentacije Starog kontinenta. Poslednji put to je uradila Švedska 2002.

Izabrane vesti

U finalu ćemo gledati dve različite koncepcije, dve filozofije rukometa. Najbolji napad šampionata protiv granitne odbrane. Španija igra atomski rukomet, na gol više. Iako je najstarija selekcija na šampionata sa prosekom godina od 30,6, Furija igra po principu „Trči, pucaj“. Nema mnogo postavljenih napada, traži se igra iz tranzicije, kontre, laki golovi. Selektor Đordi Ribera preslikao je igru Barselone, glavnog favorita za osvajanje Lige šampiona ove sezone. S pravom, jer najviše reprezentativaca brani boje katalonskog giganta.

Na osam utakmica dosadašnjeg toka šampionata, Španija je postigla 256 golova, najviše na EP. U proseku Furija postiže 32 pogotka po meču. Prva zvezda selekcije je desni bek poljskog Vive Kjelcea Aleks Dujšebajev, sin legendarnog asa Talanta, sada trofejnog stručnjaka. Tu je i veteran Raul Entrerios, kao i odlični pivotmen Žulen Aginagalde. Veliki broj golova Španci postižu sa krila, a ističu se Anhel Fernandez i Feran Sole. Na golu je odličan as Barselone Gonzalo Perez de Vargas.

Hrvati sve snage bacaju na glavno oružje granitnu odbranu u kojoj briljira kapiten i duša tima Domagoj Duvnjak. Iskusni trenrski lisac Lino Červar „uništio“ je atomsk rukomet koji se igrao pre nekoliko godina, na gol više. Vratio je trofejni trener postulat da je odbrana ključ uspeha. Neverovatan je podatak da niko Hrvatima na ovom prvenstvu za 60 minuta nije dao više od 24 gola. To je uspelo Nemcima u drugoj fazi takmičenja. Norveška je postigla 28 pogodaka u polufinalu, ali za čak 80 minuta (igrala su se četiri produžetka). Hrvatska je primila 183 gola na ovom prvenstvu, manje od 23 po meču i po tome je ubedljivo najbolja na prvenstvu.

U poslednjem meču druge runde takmičenja, u borbi za prvo mesto u Grupi 1 nije bilo pobednika u sudaru Španije i Hrvatske - 22:22. Hrvati su tada nametnuli svoj stil igre, sa pozicionim napadamima, otupili su oštricu igre Furije.

U Hrvatskoj je rukometna groznica, euforija. Desetine čarter letova za Stokholm su več poleteli. Kauboji su u polufinalu imali podršku oko 5.000 navijača, a očekuje se da četu Lina Červara u finalu bodri duplo više navijača. Polufinalni duel sa Norveškom u petak gledalo je 1.300.000 ljudi u Hrvatskoj. Rekordi gledanosti se ruše, posle fudbalske euforije, sada je na red došla i rukometna.
Jasno nam je da će Hrvatska igrati kao kod kuće što smo mogli da se uverimo tokom celog turnira, a posebno u polufinalu protiv Norveške“, rekao je selektor Španije Đordi Ribera.

U redovima Kauboja optimizam. Čekali su Hrvati 10 godina na evropsko finale. Nadaju se da će biti treća sreća, da će konačno da upotpune kolekciju zlata i sa Evropskog prvenstva. Kapiten Domagoj Duvnjak je plakao posle drame u polufinalu protiv Norveške. Suze radosnice asa Kila obišle su svet.
Iskreno, ispraznili smo se u polufinalu, ali imali smo slobodan dan da se pripremimo za finale. Moramo da odigramo fanatično kao i protiv Norveške, i nadam se da ćemo da pobedimo. Moramo da obratimo posebnu pažnju na Aleksa Dujšebajeva. Igra odlično ceo turnir“, rekao je Duvnjak, prenosi Indeks.

Iskusni Španac Danijel Sarmiento, koji ima 36 godina, očekuje novi duel na jednu loptu.
Da bismo pobedili Hrvatsku potrebno je da odradimo stvari jako dobro. To je jedna kompletna ekipa sa velikim iskustvom, sa tri ili četiri igrača koji su među najboljima na svetu. Svi znamo kako upravljaju utakmicama kada im ne ide dobro, ali i mi smo takođe iskusni, znamo u kojem će smeru ići utakmica. Spremni smo za sve. Znamo za pobednički gen Hrvatske, ali idemo na zlato“, rekao je iskusni Sarmiento za španske medije.

Sjajni srednji bek Barselone Luka Cindrić ima problema sa mišićem. Nije igrao protiv Češke i Španije u drugoj fazi takmičenja. Stisnuo je zube u polufinalu protiv Norveške, ali se videlo da nije 100 odsto spreman. Ipak, borba za zlato se ne propušta. Osim njega, u napadu Hrvati mnogo očekuje od bekova Igora Karačića i Luke Stepančića.

Obe selekcije su neporažene na šampionatu. Imaju po sedam pobeda i remi u međusobnom susretu, s tim da su Hrvati došlo do finala posle produžetaka, dok Španija nije imala mnogo problema protiv Slovenije. Prošle godine na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, Hrvatska je slavila sa 23:19, a junak pobede bilo je iskusno desni krilo Zlatko Horvat, strelac osam pogodaka. Ne očekuje se meč sa velikim brojem golova u finalu, a Furija je blagi favorit.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 16:30 8472 EP M Spain - Croatia ki 1 1,75
Ukupna kvota1,75

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (STOKHOLM)

Nedelja

FINALE

16.30: (1,75) Španija (7,00) Hrvatska (2,65)

Subota

ZA 3. MESTO

Slovenija – Norveška 20:28 (9:12)

ZA 5. MESTO

Nemačka – Portugalija 29:27 (14:13)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara