Eron Rodžers
Eron Rodžers

Američko usijanje: Rodžers kroti Medvede, Patriote traže izlaz iz krize, bolnica u Filadelfiji

Vreme čitanja: 6min | ned. 15.12.19. | 14:04

Još tri kola pred plej-of. Samo tri tima su obezbedila bitku za trofej Vinsa Lombardija. Danas sve derbi do derbija

Tri kola pre kraja ligaškog dela sezone u NFL šampionatu, plasman u doigravanje naredne godine obezbedili su samo Baltimor i Kanzas u AFC-u i Nju Orleans u NFC-u. Plasman u plej-of osiguraće 12 franšiza i to samo pobednici svih osam divizija, a ostale četiri ekipe igraće u “vajld kard” vikendu prema plasmanu (po dve iz obe konferencije).

Danas je usijanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Većina utakmica odlučuju o plasmanu, gledaćemo mnogo duela ljutih divizijskih rivala, poslastica za ljubitelje američkog fudbala. Ova, jubilarna 100. sezona je počela mečom Čikaga i Grin Beja na Soldžer fildu početkom septembra, a sada sledi revanš na kultnom Lembo fildu (nedelja, 19.00). Pobeda donosi mnogo i jednima i drugima. Trujumfom bi domaći Pekersi bili na korak do plej-ofa, dok gosti iz Ilinoisa i dalje gaje nadu da mogu do doigravanja iako su im šanse minimalne.

Izabrane vesti

Početkom septembra bilo je 10:3 za Grin Bej u tvrdom duelu gde su odbrane dominirale. I ove sezone je defanziva bolji deo oba tima. Na Lembo fildu je doba godine kada je teren zaleđen, temperatura ispod nule. Na takve uslove navikli su i jedni i drugi. U prvom duelu fantastičnom kvoterbeku Pekersa Eronu Rodžersu bilo je dvoljan samo jedan dobar napad, tačdaun Džimija Grejema za pobedu.

Defanzivci Zaderijus i Preston Smit su čuda činili u odbrani, pa Mevedi iz Čikaga nisu ništa mogli. Mič Trubiski se probudio u posledenje vreme, Čikago je vezao tri pobede, ali čini se da je kasno stigla serija. Tradicija poslednjih godina je na strani tima iz Viskonsina. Od 12 prethodnih duela ova dva tima sa severa NFC-a Grin Bej ima čak 10 pobeda. Prednost dajemo Pekersima.

Tom Brejdi

Šampion je u krizi, Tom Brejdi je u krizi. Čudno, ali je tako. Legedandarni as poslednjih mesec dana nikao ne može da poveže napad Nju Inglanda koji postiže mali broj poena. Na početku sezone je odbrana uspevala da donosi pobede, ali sada su Patriote i defantzivno u padu. Imaju dva vezana poraza od Hjustoma i Kanzasa, izgubili su prvo mesto u AFC- koje sada pripada zasluženo Baltimoru. Ipak, dobra prilika za povratak samopouzdanja i prekid loše serije je gostovanje Sinsinatiju, najgoroj ekipi u ligi, koja ima samo jedan trijumf. Bengalsima se i ne isplati da pobede, verovatno im je već u mislima draft kada bi sa tri očekivana poraza do kraja sezone mogli da biraju pika prve runde naredne godine.

Dobra stvar za branioce trofeja Vinsa Lombardija je da će konačno Brejdi imati na raspolaganju sve zdrave risivere. Roviti su prethodnih nedelja bili i Mohamed Sanu i Filip Dorset, ali su se konačno oporavili. Vreme je da Brejdi i drugovi ubace u petu brzinu, plej-of samo što nije.

Filadelfija se sa Dalasom bori za prvo mesto u najgoroj diviiziji, Istoku NFC-a. Šampion iz 2018. godine ima cele sezone muke sa povredama. Napad Filadelfije je osakaćen. Iskusni Dešon Džekson se povredio na početku sezone, pokušao je da se vrati sredinom šampionata, nije uspeo, završio je sezonu. I najbolji risiver tima Olšon Džefri se prošlog utorka protiv Njujork Džajantsa povredio i neće se vraćati na teren u ovom šampionatu. Da zlo bude veće povređen je i Nelson Agolor. I on ne bi trebalo da igra danas (19.00) u prestonici SAD protiv očajni Redskinsa. Ni to nije sve. Prvi raning bek Džordan Hauard je van tima zbog potresa mozga. Kvoterbek Karson Venc imaće mnogo muka u napadu. Igraće sa trojicom novih hvatača, neuigranost je velika, a ni kvoterbek Orlova ne briljira ove sezone. Od zdravih meta ostao mu je samo odlični tajt end Zek Erc koga će da forsira u današnjem meču protiv Vašingtona. Gostima je pobeda neophodna, ali kako sa ovakvom rosterom u napadu?

Dalas je u očajnoj formi, ali je i dalje favorit za plej-of zbog problema Filadelfije sa povredama. Na AT&T u nedelju (22.25) stižu zahuktali Los Anđels Remsi, koji traže put do doigravanja. Prošlogodišnji učesnik Superboula nije trenutno na mestu koje vodi u borbu za titulu, ali zaostaje samo pobedu od Minesote, poslednjeg tima u konferenciji koji trenutno ima obezbeđen plej-of. Posle blamaže i poraza (6:45) na Koloseumu od Baltimora probudio se tim iz LA. Ostvarene su dve pobede protiv Arizone i Sijetla, ekipa je u naletu, napad sa Džeredom Gofom i Todom Girlijem je proradio i podseća na onaj od prošle sezone. Gosti imaju ulogu favorita u Teksasu. O Kaubojsima se najviše priča i piše „preko bare“. Sveamerički tim je u agoniji, opet se spekuliše da će trener Džejson Geret da dobije otkaz, citiraju se izjave kontroverznog vlasnika Džerija Džonsa. Svetla pozorice uperene su u Ezekijela Eliiota i Daka Preskota, ali su i mlade vođe Dalasa u krizi.

Malik Tarner i Rasel Vilson

Sijetl je posle šest pobeda u gostima prošle nedelje poražen od Remsa u Los Anđelesu. Gora stvar za Sihokse je povreda raning beka Rašada Penija. On je završio sezonu. Sav teret kada je igra trčanjem pašće do kraja šampionata na Krisa Karsona. Karolina je već na odmoru. Izgubila je sve šanse za plej-of. Raselu Vilsonu i drugovima neophodna je pobeda u Šarlotu.

Derbi juga AFC- igra se u Nešvilu, gde razgoropađeni Tenesi dočekuje Hjuston (19.00). Ova dva tima imaju isti skor 8-5 i do kraja šampionata njihova dva međusoba susreta odlučiće o pobedniku. Postoji verovatnoća da oba tima odu u doigravanje. Posle selidbe na klupu Markusa Mariote Tenesi igra kao preporođen sa sjajnim kvoterekom Rajanom Tanehilom. Titani imaju četiri vezane pobede, a posle Baltimora postižu najviše poena u poslednje vreme. Gosti iz Teksasa osciliraju, prošle nedelje su doživeli brodolom na svom terenu od Denvera (24:38). U poslednje vreme domaćini dobijaju u njihovim međusobnim duelima. Prethodnh šest utakmica ovih timova ko je igrao na svom terenu je dobijao. Tenesi je u naletu, ali vreme je za buđenje Hjustona.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 19:00 11559 NFL Tennessee - Houston h 2 (-2.5) 1,95
Ned 19:00 11553 NFL Cincinnati - New England h 2 (+10.5) 1,85
Ned 19:00 11555 NFL Green Bay - Chicago ki 1 1,55
Pon 02:20 11558 NFL Pittsburgh - Buffalo up manje (36.5) 1,90
Ukupna kvota10,62

Minesota ima imperativ pobede u Los Anđelesu protiv čudnih Čardžersa. Domaćin ne može do plej-ofa, imao je još jednu razočaravajuću sezonu, ali kvalitet tima je takav da ne sme nikada da se otpišu Filip Rivers i nepredvidiva družina iz Grada anđela. Najlakši posao ove nedelje trebalo bi da ima San Francisko na Levis stadionu protiv očajne Atlante. Domaćin bi pobedom bio bliži prvom mestu u AFC-u što donosi domaći teren do Superboula koji se početkom februara igra u Majamiju.

Udarni termin u SAD (ponedeljak, 02.20) ostavljen je za duel Pitsburga i Bafala. Ova tima trenutno su na mestima koje vode u plej-of. Bilsi imaju trijumf više, ali stižu na uvek negostoljubivi Hajnc fild. Verovatno ćemo gledati meč sa malim brojem poena, sa fantastičnim odbranama. Stilersi su bili prežaljeni na početku sezone kada se povredio Ben Rotlisberger, ali i sa trećim kvoterbekom Devlinom Hodžisom uspevaju da pobeđuju. Ekipa iz Pensilvanije je konkurentna za doigravanje. Snaga tima je fenomenalna odbrana, a briljiraju Ti Džej Vot, Bad Dupri i sejfti Minka Ficpatrik. Imaće zadatak da zaustave skroman napad Bafala koji predvodi Džoš Alen. Pitsburg je blagi favorit na svom terenu.

BALTIMOR PRVI FAVORIT - 3,50! NJU INGLAND TEK TREĆI - 6,50!

NFL – 15. NEDELJA

Petak
Baltimor – Njujork Džets 42:21 (13:0, 8:7, 14:0, 7:14)

Nedelja
19.00: (3,10) Karolina (14,0) Sijetl (1,45) 
19.00: (5,40) Sinsinati (15,0) Nju Ingland (1,20) 
19.00: (2,55) Detroit (14,0) Tampa Bej (1,60) 
19.00: (1,55) Grin Bej (14,5) Čikago (2,70) 
19.00: (1,20) Kanzas (15,0) Denver (5,40) 
19.00: (1,60) Njujork Džajants (17,0) Majami (2,55) 
19.00: (1,70) Tenesi (13,0)  Hjuston (2,40) 
19.00: (2,55) Vašington (14,0) Filadelfija (1,60)  
22.05: (2,40) Arizona (13,0) Klivlend (1,70) 
22.05: (2,40) Los Anđeles Čardžers (13,0) Minesota (1,70) 

22.05: (1,40) Ouklend (14,0) Džeksonvil (3,35) 
22.25: (2,40) Dalas (13,0) Los Anđeles Rems (1,70)
22.25: (1,20) San Francisko (15,0) Atlanta (5,40) 

Ponedeljak
02.20: (1,80) Pitsbur  (13,0) Bafalo (2,20)

Utorak
02.15: (1,25) Nju Orleans (15,0) Indijanapolis (4,60)

*** kvote su podložne promenama

AFC

NFC

Foto: Reuters


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara