Nikola Meljanac (Foto: Nemanja Vasiljević)
Nikola Meljanac (Foto: Nemanja Vasiljević)

Obračun za pamćenje, peti set do 25. poena: Zvezda spasila sedam meč lopti, Meljanac pokazao ko je gazda

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.03.22. | 21:26

Crveno-beli odbojkaši ostvarili pobedu protiv Spartaka posle sjajnog okršaja na domaćem terenu – 3:2

Prvo polufinale u Novom Sadu je prošlo bez neizvesnosti, a drugo u Beogradu je bilo za poželeti.

Zvezda i Spartak su publici priredili pravi odbojkaški spektakl. I kvalitet i uzbuđenje i preokreti - definitivno meč za pamćenje, rešen u taj-brejku koji se igrao čak do 25. poena! Kao pobednik je teren napustila domaća ekipa Crvene zvezde, koja je uspela da spasi čak sedam meč lopti i dođe do zlata vredne pobede - 3:2 (25:23, 20:25, 25:22, 19:25, 25:23). Spartak je podjednako zaslužio da trijumfuje, ali je previše šansi ispustio, pa mu ostaje da kod kuće ponovi ovakvo izdanje i nada se izjednačenju u seriji.

Izabrane vesti

Zvezda je u taj-brejku od gotovog napravila veresiju, strepela je do poslednjeg trenutka, spašavala meč lopte i na kraju as servisom Andreja Ristića došla do trijumfa. Kao glavni akter se i na ovom susretu izdvojio neverovatni Nikola Meljanac, koji je nanizao čak 31 poen. Uspeli su u završnici petog seta da ga zaustave, ali su njegovi saigrači znali šta treba tada da urade. Ristić koji je stavio pobedničku tačku na utakmicu je skupio 15 poena, Stefan Skakić je upisao devet, a Čedomir Stanković osam. Na drugoj strani je najbolji poenter bio korektor Kan Murad, koji je zabeležio 32 poena. Nikola Žugić je upisao 18, Nikola Pavlović 13, a Nemanja Jungić deset.

Izašli su na domaći teren odbojkaši Crvene zvezde puni pozitivnog naboja i energije. Samopouzdanje je na početku bilo njihov veliki adut, delovali su potpuno sigurni u sebe i naoštreni za nastavak pobedničkog niza. Subotičani su pomalo nesigurno zakoračili u meč, nervoza je uticala da prave greške i samim tim budu u zaostatku. Crveno-beli su preko Meljanca stekli nekoliko poena prednosti i to su održavali sve dok se protivnici nisu razbudili i na krilima navijača, koji su na Banjici napravili atmosferu kao da nisu gosti, izborili izjednačenje – 18:18. Rasplamsala se tada borba, igrali su se sve duži i interesantiniji poeni. Međutim, Zvezda je bila smirenija u završnici i sasvim zasluženo je došla do prednosti u setovima – 25:23.

Izabranicima Ivice Jevtića je mnogo značilo što su pronašli pravi ritam u drugoj polovini uvodnog čina, jer im je to pomoglo da drugi od starta zaigraju kako žele. Korektor Murad Kan je postajao sve veća opasnost za protivnika, pa su navijači iz Subotice bili sve zadovoljniji kada pogledaju semafor. Dizač Vulikić je razigrao tandem primača ŽugićJungić, a i srednje blokere Pavlovića i Lečića. Na pravo mesto je znao loptu da uputi veoma energični libero Milović, koji je olakšavao tehničaru organzaciju. Jungić je doneo Spartaku vođstvo 19:13, posle čega je usledila reakcija domaćih. Prišli su na servis Ristića, ali nisu gosti dozvolili da prokockaju sve što su gradili tokom većeg dela drugog seta. Zaustavili su crveno-bele u finišu i poravnali rezultat – 25:20.

Odbojkaši Spartaka (Nemanja Vasiljević)Odbojkaši Spartaka (Nemanja Vasiljević)

Odlični potezi i veoma neizvesna nadigravanja obeležili su i treći set. Radovali su se i igrači i treneri za svaki poen. Trčalo se za svakom loptom čak i po cenu rušenja reklama. Publika je sa tribina davala poseban ton celokupnoj predstavi. Spartak je krenuo nešto bolje, ali je brzo uzvratio Meljanac, odlučan da pokaže ko je gazda na Banjici. Snažni korektor je znao kada treba da preuzme odgovornost i dovede Zvezdu u vođstvo. Posao su im u nekoliko navrata olakšali i Subotičani greškama. Mnogo manje su domaći poklanjali poene u ključnim trenucima i zato su i prvi došli do dva osvojena seta - 25:22.

Iako su igrači Spartaka ponovo bili u zaostatku, nisu planirali da posustanu. Nametnuli su ponovo ritam koji im odgovara, izgradili prednost i sačuvali je do samog kraja četvrtog čina. Zbog svega što su prikazali, bilo je najrealnije da se ovakav meč reši u taj-brejku.

Odbojkaši Crvene zvezde (Nemanja Vasiljević)Odbojkaši Crvene zvezde (Nemanja Vasiljević)

A onda je glavnu ulogu, kao i mnogo puta ove sezone, prigrlio Nikola Meljanac. Radio je sve ono što je bilo potrebno ekipi, a njegov ritam su pratili Skakić, Stanković, Milić... Proslavljao je ubojiti korektor svaki uspešan napad, tražio podršku sa tribina i potpuno uživao u još jednom vrhunskom performansu. U jednom trenutku je čak i iskrenuo zglob, ali je nastavio da igra. Zvezda je vodila, ali se Spartak nije predavao. Za čas posla su Subotičani neutralisali zaostatak i izjednačili na 14:14. Drama je u tim trenucima dostigla vrhunac...

Publika se podigla na noge, bubanj se čuo sve jače, a Subotičani su zahvaljujući toj energiji prvi stigli do meč lopte. U redove Zvezde se uvukla nesigurnost, pa je u tim trenucima Spartak bio za korak bliži pobedi. Imali su gosti čak sedam meč lopti, ali sve te prilike nisu iskoristili - što zbog vezanih grešaka, što zbog dobrih poteza domaćih. Zvezda se na kraju izvukla i sa 1:0 putuje u Suboticu, gde će u subotu biti na programu drugi duel polufinalne serije.

POLUFINALE PLEJ-OFA U SUPERLIGI SRBIJE ZA ODBOJKAŠE

Vojvodina - Partizan 3:0

Crvena zvezda - Spartak Subotica 3:2

*polufinalna serija se igra na dve pobede, drugi mečevi na programu u subotu


tagovi

Nikola MeljanacOK Crvena ZvezdaOK SpartakSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara