Petar Nenadić (©AFP)
Petar Nenadić (©AFP)

Nenadić i Cupara napadaju krunu, Barsa nepobediva u 2020. godini

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.12.20. | 12:58

U Kelnu u hramu rukometa - Lankses areni danas polufinalni mečevi Lige šampiona. Najbolji sprski rukometaš za Mozzart Sport govorio je o očekivanjima pred duel sa Kilom. U drugom polufinalnom paru Katalonci favoriti protiv Pari Sen Žermena. Borba za nagradni fond od 1.000.000 evra

Spektakl za kraj 2020. godine. Očekujte neočekivano u Kelnu u hramu rukometa na finalnom turniru četiri najbolje ekipe u Ligi šampiona za sezonu 2019/2020. Ko će na krov Starog kontinenta? Prethodne tri godine ekipe koje su bile autsajderi stigli su do titule najboljeg tima Evrope. Dva puta je to uspelo Vardaru (2017. i 2019. godine) i jednom Monpeljeu (2018). Posle godinu i po, Vardar dobija naslednika na prestolu.

Nažalost, u Kelnu neće biti gledalaca zbog pandemije virusa korona, ali će da pršti na parketu. Na završnom turniru plasirale su se na papiru četiri najbolje ekipe Evrope, giganti, sve ono najbolje što rukomet ima igra u ovim klubovima. Podsetimo, sredinom marta sezona je suspendovana posle grupne faze. Trebalo je da se igraju utakmice osmine finala i četvrtfinala, ali je EHF doneo odluku da krajem godine u Kelnu igraju po dve najbolje ekipe iz obe grupe Lige šampiona.

Izabrane vesti

Srbija će imati dvojicu igrača na završnom turniru Lige šampiona. Boje Vesprema brane naši reprezentativci, povratnik u nacionalni tim Petar Nenadić i golman Vladimir Cupara. Vesprem nikada nije bio šampion Evrope. Četiri puta je bio finalista, tri puta u poslednjih pet godina, ali pehar se još čeka u vitrinama jednog od najbogatijih klubova u Evropi.

Najbolji igrač Starog kontinenta za 2019. godinu Petar Nenadić za Mozzart Sport je govorio o prestojećem turniru. (Opširan intervju sa jednim od najboljih rukometaša današnjice možete da čitate na našem portalu tokom novogodišnjih praznika). Iskustva sa ranijih F4 u Kelnu za srednjeg beka mađarskog šampiona pokazatelj su da nema favorita.

"U svakom meču su šanse 50-50. Nije fraza. Prethodnih godina je Vardar dva puta bio šampion, a dolazio je kao neko ko je imao najmanje šanse za titulu. Možda je Barsa po igrama prvi favorit. Njena serija je neverovatna, dugo je niko nije pobedio, ali u Kelnu su specifični mečevi. Igrate za manje od 24 sata dve utakmice. Ova sezona je ludačka zbog ove stituacije sa virusom korona. Ko dođe svežiji, sa manje povreda, osvojiće titulu“, rekao je Nenadić za Mozzart Sport.

Iako se dugo čeka na krunu, nema pritiska u redovima Vesprema.

"Niko iz kluba nas ne pritiska, stvara atmosferu da moramo da osvojimo pehar, ali znamo svi gde smo, za koji klub igramo. Vesprem zaslužuje da osvoji krunu najboljeg tima u Evropi. Klub svake godne ulaže velika sredstva, odlično je organizovan. Imali smo problem sa povredama i virusom korona prethodnih meseci, ali smo spremni. Verujemo da možemo prvo da prođemo Kil, a onda da slavimo i u finalu. Osvojio sam sve međunarodne trofeje osim Lige šampiona. Cilj mi je do kraja karijere da osvojim i pehar u Kelnu“, istakao je Nenadić.

Četiri ekipa će podeliti 1.000.000 evra koliki je nagradni fond Lige šampiona. Šampion dobija pola te sume, finalista 250.000, trećeplasirani 150.000, a najslabiji tim u Kelnu od EHF-a će dobiti 100.000.

Vesprem je blagi favorit protiv Kila u drugom polufinalnom meču (20.30). Ova dva tima odigrali su protekle jeseni dva meča u grupnoj fazi takmičenja za sezonu 2020/2021. Početkom meseca mađarski šampion je na svom terenu pobedio Zebre sa Baltika sa 41:33. U prvom meču u Kilu krajem oktobra nije bilo pobednika – 31:31, a junak remija Vesprema bio je golman Vladimir Cupara.

Za Vesprem neće igrati jedan od najboljih bekova na svetu, Danac Rasmus Lauge, upravo bivši igrač Kila. Međutim, tu je Nenadić koji je ove sezone najbolji strelac Vesprema u Ligi šampiona. Naš as je postigao 46 golova, jedan manje od Marka Panića iz Meškova iz Bresta.

Kil takođe ne dolazi u najjačem sastavu. Dugo van tima zbog povrede ukrštenog ligamenta kolena je Austrijanac Nikola Bilik. Zbog virusa korona nisu doputovali Pavel Horak i Magnus Landin. I kapiten Domagoj Duvnjak je preležao koronu, nije trenirao dve nedelje, ali će biti u timu. Zebre najviše očekuju od Norvežanina Sandera Sagosena, velikog letošnjeg pojačanja iz Pari Sen Žermena i danskog golmana Niklasa Landina Jakobsena.

Kil se vraća u Keln posle posta od četiri godine. Zebre su tri puta bile na krovu Evrope.

"Prošle sezone smo dobili Vesprem oba puta, a ove je otišlo na njihovu stranu. Nema nikakve svrhe da se bavimo prognozama u Kelnu, kao što svi dobro znamo. Odlučiće forma i raspoloženje tog dana, ništa drugo. Može se desiti da Cupara i Korales odbrane 20 lopti ili da to učini Niklas Landin, ko to može da zna. Isto je s drugim polufinalom. Sve četiri ekipe imaju podjednake šanse. Možda bi Kil bio u prednosti da ima publike, jer bi sigurno bilo 10.000 naših navijača u dvorani“, rekao je Duvnjak u podkastu za specijalizovani rukometni portal Balkan-handball.

Barselona igra u strašnoj formi. Katalonci dolaze u Keln kao prvi favorit. Od septembra 2019. godine četa Ćavija Paskvala nije poražena. Barselona ove sezone ima pobede u svim takmičenjima. Rival u polufinalu (18.00) je Pari Sen Žermen.

Pariskim Milionerima se daju najmanje šanse da stignu do krune. Posle odlaska Sagosena u Kil proteklog leta, jesenas se teško povredio Nikola Karabatić, pa od velike trojke svetskog rukometa ostao je samo Danac Mikel Hansen, najplaćeniji rukometaš današnjice. Iako četa Raula Gonzalesa ne sme da se potceni, Barsa deluje nepobedivo, postiže mnogo golova, igra raznovrsno, brzo, moderno. Francuski levoruki bombarder Dika Mem je najbolji strelac tima ove sezone u Ligi šampiona sa 43 gola. Poslednja tri duela najtrofejniji evropski klub je pobedio Pari Sen Žermen, koji slično kao Vesprem i pored velikih ulaganja nije još stigao na krov Evrope. Barselona juri jubilarnu 10. titulu najboljeg tima na kontinentu. Poslednji put Barsa je bila šampion 2015. godine.

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (KELN)

Ponedeljak

18.00: (1,25) Barselona (10,0) Pari Sen Žermen (4,90)

20.30: (2,30) Kil (8,00) Vesprem (1,85)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Petar NenadićEHF Liga šampionaRK PSŽRK BarselonaRK KilVesprem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara