Slavlje odbojkašica Zvezde (MN Press)
Slavlje odbojkašica Zvezde (MN Press)

Crveno-bela sezona u znaku trofeja: Dobar spoj mladosti i iskustva, prava pojačanja, povratak navijača

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.04.22. | 11:55

Odbojkašice Crvene zvezde posle devet godina ponovo proslavljaju osvajanje duple krune

Stale su odbojkašice Crvene zvezde kada im je u rukama zasijala 27. šampionska titula 2013. godine. Dozvolile su da raspodela pehara zavisi od drugih ekipa. Oberučke su priliku prihvatile igračice Vizure, TENT-a, Uba, Železničara... Popravljale su skor iz godine u godinu, dok su crveno-bele i dalje na toj listi bile ubedljivo najtrofejnije. Zbog svega što je klub sa Marakane predstavljao u prošlosti, nije bilo moguće da ga bilo ko prestigne. Ove sezone su crveno-bele dame odlučile da više ne budu nemi posmatrači, nego protagonisti. Stavile su tačku na dugačak post i zasele 28. put na tron.

Duplu krunu su vratile u klub posle devet godina. Pamti se da je 2013. veliku radost navijačima donela ekipa u kojoj su bile Mina Popović, Jovana Stevanović, Ana Bjelica, Ljubica Kecman, Nikolina Lukić, Teodora Pušić... Tada su dominirale izabranice Ratka Pavličevića, a sada su glavne na domaćoj sceni devojke koje vodi Milan Gršić.

Izabrane vesti

Osvajačice duple krune za tek završenu sezonu 2021-2022 su: Bojana Drča, Ana Živojinović, Dajana Bošković, Božica Marković, Jelena Lazić, Tijana Milojević, Nevena Sajić, Milica Milunović, Tara Taubner, Mila Đorđević, Anja Ašonja, Andrea Tomović, Aleksandra Janjić, Jelena Delić, Kristina Stanković i Isidora Rodić. Prvi deo sezone igrale su pod komandom trenera Aleksandra Vladisavljeva, a krajem decembra tu ulogu je preuzeo Gršić. Prvi asistent je sve vreme bio Aleksandar Milović, o dobroj kondiciji je brinuo Vladimir Banković, za statistiku je bio zadužen Aleksandar Cvetković, ulogu fizioterapeuta igrao je Dušan Pavićević, a uz sve njih je bila nekadašnja odbojkašica koja je sada tim menadžer Sanja Malagurski.

U ligaškom delu crveno-bele su ostvarile 14 pobeda i četiri poraza. Takav skor je bio dovoljan za treću poziciju... U plej-ofu preskočile su Partizan, Jedinstvo iz Stare Pazove i na kraju Ub, koji je branio tron. Na putu do trofeja u kupu srušile su Klek, Jedinstvo, Ub i Železničar u velikom finalu u Lajkovcu.

(MN Press)(MN Press)

Sve je počelo prethodne godine kada je Crvena zvezda doživela značajne promene van terena. U martu je generalni direktor kluba postao bivši reprezentativac Srbije Nikola Rosić. Došao je sa jasnom namerom da uradi sve da se na Banjici ponovo igra najbolja odbojka i slave trofeji. Oko sebe je okupio ljude u koje ima poverenja i krenuo u veoma izazovnu misiju.

MAMA BOJANA DRČA ZNA KAKO SE OSVAJAJU TITULE

U letnjem prelaznom roku doveli su Bojanu Drču, koja se u takmičarsku formu vraćala posle porođaja. Igračica sa bogatim reprezentativnim iskustvom u prvom mandatu na Marakani dva puta je osvajala duplu krunu. Stigla sa željom da se poraduje novim titulama, ovog puta kao mama. Uspešno je od prvog dana dirigovala igrom, dok su joj sa tribina podršku slali suprug Luka Drča i sin Relja. Vukla je Bojana tim i kada se pobeđivalo lako, a i kada je bilo teško. Nije odustajala čak i kad je u finalu delovalo da Zvezda ne može da se izvuče.

(MN Press)(MN Press)

Tokom leta su pored Bojane Drče, stigle i Ana Živojinović, Jelena Lazić, Božica Marković, Tijana Milojević... Sve su imale veliku ulogu u građenju uspeha. U januaru im se pridružila Dajana Bošković, koja se ponovo oprobala u srpskoj odbojci posle završene sezone u Kini. Pokazalo se da su pojačanja bila prava jer su ponela najveći teret na leđima. Zajedno sa njima odlično su se uklopile mlade Jelena Delić, Isidora Rodić, Milica Milunović...

LET DO TROFEJA NA KRILIMA NAJVATRENIJIH PRISTALICA

Od starta sezone je Zvezda krenula jako. Nanizale su dame sa Marakane devet pobeda i posle prvog kruga su zauzimale prvu poziciju na tabeli (9-0). Forma im je malo pala tokom decembra i tada je ceh platio trener Aleksandar Vladisavljev. Bilo je i povreda, došlo je i do neočekivanih poraza, pa su u klubu odlučili da promene glavnog stratega. Posle zimske pauze su crveno-bele doživele na Banjici poraz od Uba, a onda okrenule novi list... Ponovo je sve išlo po planu Bojane Drča i drugarica, ređale su se pobede, a samopouzdanje je samo raslo. Prilično dominantno su došle do trofeja u Kupu, kada su u sred Lajkovca srušile bez ikakvih poteškoća domaći Železničar.

MN PressMN Press

Na krilima te pobede ušle su u plej-of veoma sigurne i motivisane. Dominantne su bile protiv Partizana, veoma ubedljive i protiv Jedinstva iz Stare Pazove, a onda su na red došle Ubljanke. Finale je počelo furioznom pobedom Zvezda na Ubu. Nisu se izabranice Marijane Boričić uplašile, već su uzvratile sa dva ubedljiva trijumfa. Imale su 2:1 u seriji, 2:1 u četvrtom meču...

Tada su veoma važnu ulogu odigrali navijači Crvene zvezde. Na Banjici su ispunili jednu tribinu, pesmom nosili devojke tokom celog četvrtog susreta i pogurali ih ka izjednačenju. I u petom susretu njihova podrška nije izostala. Nije ih bilo tokom sezone, došli su na poslednja dva meča, ali se ispostavilo da nisu zakasnili. Odbojkašice su istakle i velike njihove zasluge, jer igranje pred najvatrenijim navijačima ne može da se poredi sa pozorišnim ambijentom, koji je najčešći na odbojci.

Za kraj sezone najlepša slika: proslava igračica, aplauzi i pesma sa tribina, podizanje pehara... Zavesa je spuštena do neke sledeće prilike.


tagovi

ŽOK Crvena zvezdaŽOK UbSuperliga Srbije u odbojciMilan GršićBojana Drča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara