""
""

Revolucionarne ideje: Platini bi da uvede beli, a FIFA narandžasti karton

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.10.14. | 18:45

Predsednik UEFA predlaže i uvođenje dve dodatne izmene

Žuti, crveni, ali i beli, možda i narandžasti karton! Čelnici UEFA i FIFA kako da se utrkuju ko će pre da promeni fudbal, pa su takmiče da posle uvođenja gol-tehnologije uvedu nova pravila, tako što bi sudijsku opremu proširili asortimanom kartona.

Tu ideju aktuealizovao je Mišel Platini, prvi čovek UEFA, koji se zaleže za uvođenje belog kartona, koji bi značio desetominutnu pauzu za fudbalera koji prigovara arbitrima.
Žuti i crveni kartoni bi ostali, a beli bi se uveli u nameri da se spreče nasrtaji na sudije, koji su sve češći“, napisao je čuveni Francuz u knjizi „Govorimo o fudbalu“, objavljenoj u četvrtak.

Izabrane vesti

Za razliku od Platinija, njegov zemljak Žerom Šampanj, kandidaturu za predsednika FIFA zagovara korenite promene u svetu fudbala, od kojih se jedna odnosi i na uvođenje dodatnog kartona.
„Sudijama često zameraju na pristrasnosti. Zamislite, na primer, da igrač dobije žuti karton u prvom poluvremenu, u 50. minutu postigne gol i proslavi ga skidanjem dresa, za šta biva kažnjen isključenjem. To bi značilo da njegova ekipa preostalih 40 minuta igra sa desetoricom. Zato bi bilo dobro uvesti narandžasti karton, koji bi dao sudijama mogućnost da na tri illi pet minuta izbace fudbalera van terena. Dakle, igrač ne bi odmah dobio crveni karton, već bi to bila privremena kazna“, smatra Šampanj.

E, sad: uvođenje kartona nije jedina ideja koja je pala na pamet pomenutim Francizima.
Trebalo bi povećati broj izmena na utakmici. I to na pet. S tim što bi dve zamene treneri mogli da iskoriste u pauzi između poluvremena, dok bi standardne tri važile bilo kad u toku utakmice“, smatra Platini.

A Šampanj kaže da bi voleo da do kraja zaštiti sudije i to na sledeći način:
Zalažem se za pravilo kao u ragbiju, da sa sudijom mogu da pričaju samo kapiteni. Ukoliko mu neko sa strane prigovara na tu odluka, ekipa koja je u posedu lopte bi dobila slobodan udarac deset metara bliže protivničkom golu. Jednostavno, to je način da deca nauče da se ponašaju, jer će su suprtonom gledati kako momci od 25, 26 godina ne poštuju odluke arbitara“.

(FOTO: Action images)


tagovi

beli kartonEvropaFIFAmeđunarodni fudbalMišel Platininarandžasti kartonUEFAŽerom Šampanj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara