Kako sakriti nedostatke Hozea Kanjasa?

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.11.19. | 13:31

Španac će sutra uveče biti pod velikim pritiskom

Lakoverni i pomalo naivni bi rekli da je pozicija zadnjeg veznog najprecenjenija u savremenom fudbalu. Primer Crvene zvezde i uspešna evropska era Vladana Milojevića govore drugačije. Prvo su kao osvedočeni majstori poteza i inspiracije etablirani Gelor Kanga i Nemanja Radonjić, zatim je sa obe ruke njihovu ulogu preuzeo aktuelni kapiten Marko Marin. Oni su davali golove, dizali Marakanu na noge, kreirali poteze za sva vremena.

Međutim, ako malo zagrebemo ispod površine i bacimo pogled u bližu prošlost, videćemo da su fizionomiju jednog tima promenili Branko Jovičić, Nenad Krstičić i Mičel Donald. Samo je prvi od nabrojanih po vokaciji prava „šestica“, ali su potencijalni reprezentativac Srbije i visoki Holanđanin uskakali na mestu povređenog Bakule i radili odličan posao. Posebno u sezoni kada se igrala Liga Evrope.

Izabrane vesti

PRVI PIK ROMAO I DALJE ORE TEREN

Podizanje standarda, kao i drugi uzastopni plasman u Ligu šampiona, naterali su čelnike i stručni štab Crvene zvezde da se tokom letnjeg prelaznog roka bace u potragu za zadnjim veznim, koji bi fizikom pomagao štoperima, a ujedno bio i tehnički nadaren da rastereti Marka Marina i oslobodi ga navike da se vraća po loptu. Jasno je bilo da skica takvog veziste teško može da se uklopi u budžet Crvene zvezde i da će srpski šampion morati da bude spreman na kompromis. Posebno, što nije bilo dostupnih igrača takvog kalibra sa srpskim pasošem. Kao prvi izbor nametnuo se Aleksis Romao, nekadašnji član Olimpijakosa koji igra za Rems. I to vrlo uspešno igra. Složili su se u Zvezdi da je Romao taj, ali je transfer propao u poslednji čas, pošto je procenjeno da bi bilo rizično veteranu dati dvogodišnji ugovor. Ipak, fizičku potentnost Romao i dalje dokazuje u Ligi 1. Ove sezone je odigrao 11 utakmica u francuskom prvenstvu, imao vrlo upčatljivu ulogu kada je ekipa Predraga Rajkovića na Velodrumu savlada Olimpik iz Marseja. Pojeo je teren.

Istina, ni Romau se nije rado dolazilo u Srbiju, a kao alternativa je isplivao nešto mlađi španski internacionalac Hoze Kanjas. Momak iz Andaluzije, sa iskustvom igranja u Španiji i Premijer ligi,  imao je više nego dobru sezonu u PAOK-u. Ljudi iz Zvezde su dobili „povratne informacije“ da Kanjas može da im pomogne u kvalifikacijama za Ligu šampiona i da će im doneti to što traže.

ŠEST IZGUBLJENIH LOPTI U LONDONU I NULA KLJUČNIH DODAVANJA

Nisu mnogo pogrešili. Ne može se reći da je Hoze Kanjas Zvezdin promašaj, posebno što je odigrao odično u Beogradu protiv Jang Bojsa možda i najvažniji meč sezone. Doneo je prepoznatljivu špansku emociju, kao i tehničku potkovanost tako svojstvenu za igrače iškolovane na Iberijskom poluostrvu. Međutim, isto tako je bilo vidljivo da se Hoze Kanjas u mečevima Lige šampiona pošteno muči. Pamtiće se da je iznudio crveni karton Benzije iz Olimpijakosa, u situaciji kada je savršeno iskoristio iskustvo. Ostalo je bilo jako problematično, posebno tokom gostovanja u Londonu. Vezisti Totenhema Ndombele i Sisoko su udavali 32- godišnjeg Španca koji nije mogao da isprati njihov brzi tempo, niti da im parira fizikom. Njihovi dueli bili su najbolja moguća personifikacija Zvezdine nemoći u Londonu. Ostalo je zabeleženo da je u situaciji kod drugog gola Son lako pretrčao Kanjasa... A na posletku Marin se vraćao na 30 metara od gola Milana Borjana i prilično nervozan uzimao loptu.  Svi nedostaci španskog internacionalca su izašli na površinu, mada je jasno da onako razigranom veznom redu Totenhema malo ko može da parira na Starom kontinentu. Možda igrač klase Nemanje Matića, ali su takvi nedostupni Crvenoj zvezdi.

Hoze Kanjas je u Londonu imao sasim solidan procentat uspešnih dodavanja od 84 posto. Međutim, ako je verovati statistici sa sajta Sofascore imao je i šest izgubljenih lopti u opasnoj zoni. A takve mogu da budu smrtonosne protiv Totenhema, što je pokazao i trenutak dekoncentracije Evertonovog Ivobija u nedelju veče kada je Sparsima predao loptu u noge. Usledila je munjevita kontra i realizacija Dele Alija. Takođe, Kanjas je u sudaru sa Olimpijakosom osam puta izgubio posed. Previše. Nije imao nijedno ključno dodavanje.

Kada je uvideo da je Kanjas inferioran na stadionu Totenhema Vladan Milojević se odlučio da u vatru gurne Njegoša Petrovića, bez obzira na godine. I izgledalo je to malo bolje. Ipak, teško je očekivati da će za sutrašnju bitku Vladan Milojević izostaviti iskusnog Španca. Jer u najboljem izdanju Kanjas može da bude od koristi. Samo tu dolazimo do kompleksnosti Milojevićevog posla. Moraće Zvezdin šef stručnog štaba kako zna i ume da sakrije mane nekadašnjeg člana Svonsija, PAOK-a i Espanjola. Posebno, što je Mauricio Poketino namirisao da na čistu snagu i brzinu, bez mnogo filozofiranja, može da dobije bitku na sredini terena sa Zvezdinim vezistima.

Biće Hoze Kanjas pod velikim pritiskom. Na njemu je da dokaže da limit njegove karijere nije samo učešće u Ligi šampiona. Nego nekada i ravnopravna borba.  

POGLEDAJTE POSLEDNJU EPIZODU SERIJE EKIPIZZA

(Foto Star Sport, crvenazvezdafk.com)  


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara