""
""

Mislili ste da se semenke prodaju samo na utakmicama u Srbiji?

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.02.17. | 20:19

Naprotiv, popularne su u polovini Evrope...

"Semenke, kikiriki, suncokret, semenke..."

Izabrane vesti

Koliko ste puta do sada na srpskim stadionima od Superlige do najnižih rangova čuli ovaj legendarni poklič lokalnih semenkara. Oni koji žive u unutrašnjosti sigurno imaju živopisne doživljaje sa ovim ljudima, a glavna karakteristika je da svaki klub ima svog semenkara, specifičnog čoveka koji je zaštitini znak tog kluba. Tako je recimo na OFK Beogradu godinama, a i dalje to popularni Kandi, dok su recimo na Dorćolu glavni semenkari lokalci Muti i Munja... 

Ali, to je druga priča...

Zanimljiv potez rezervnog golmana Satona Vejna Šoa koji je sinoć pojeo komad pite na utakmici sa Arsenalom, naterao je "avanturiste" i ljubitelje fudbalske geografije da pažljivo pročešljaju lige od istoka do zapada Evrope i ustanove šta u kojoj državi navijači koriste kao "sport za zube" i zabavu na poluvremenu.

U obzir su došle sve države, a zanimljivo je da su pite najnezastupljenije širom Evrope, jer se konzumiraju isključivo na Ostrvu, dakle u Velikoj Britaniji i Irskoj. Pored pita, namanje su zastupljeni lokalni specijaliteti koji su popularni samo u Belgiji, Estoniji i Litvaniji, dok su daleko najzastupljenija hrana na stadionima širom Evrope semenke i sendviči.

Srbija je u grupi država u kojoj su semenke najpopularniji sport za zube, a u tom društvu nije sama. Pored nje tu su Španija, Poljska, Ukrajina, Belorusija, Rumunija, Bugarska, kao i zemlje iz našeg okruženja.

U onim najbogatijim, poput Nemačke, Francuske, Holandije, Švajcarske, Austrije najviše se prodaju sendviči, ali koliko para toliko muzike... 

(FOTO: Screenshot)


tagovi

SrbijaSuperligazdrava ishrana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara