Zvezdin sjaj nije imao srećan kraj, ali niko ovoliko nije namučio Barsu u Blaugrani

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.11.23. | 22:20

Crveno-beli poraženi u katalonskoj prestonici, ali su se odlično nosili sa jednim od najboljih napadačkih timova u Evroligi i bili na korak od senzacije - 86:81

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Barselone)

Rušila je slavna Barselona ove sezone na svom parketu Anadolu Efes, Bajern i Panatinaikos u svojoj Blaugrani, ali se ni sa kim ni približno nije namučila kao sa Crvenom zvezdom. Ekipa Janisa Sferopulosa je u katalonskoj prestonici dobila ključni odgovor koji je tražila, a on glasi da je i te kako sposobna da se nosi sa jednom od napadački najjačih ekipa u Evroligi. Srpski šampion je uspeo da spusti sastav Rođera Grimaua ispod njegovog dosadašnjeg proseka ubačenih poena na domaćem parketu, a da je imao malo više sportske sreće i umeća u dramatičnoj završnici mogao je i do toliko iščekivanog slavlja u ovoj istorijskoj dvorani – 86:81

Izabrane vesti

Zvezda je Barselonu bukvalno raznela pod obručima, pre svega u ofanzivnom skoku, koji joj je u najvećoj meri omogućavao da konstantno drži priključak sa rivalom. U tom segmentu igre dominirao je Luka Mitrović, koji je sa izuzetnom energijom odigrao čitav meč i na kraju bio najefikasniji igrač svog tima. Ipak, sastav Rođera Grimaua u samoj završnici meča uz mnogo sreće je uspeo je da osujeti gotovo svaki nalet Beograđana i u nekoliko navrata ih spreči da stignu do preokreta koji je mogao da bude ključan po pitanju pobednika.

Barseloni nije bilo dovoljno ni to što je Džabari Parker postigao gotovo nestvaran šut iz kornera i 49 sekundi do kraja odveo svoj tim na +5 (83:78), jer je Teodosić pogodio trojku 12 sekundi opre kraja utakmice. Ipak, arbitri su dosudili tehničku grešku Mitroviću i omogućili domaćinu da poenima Aleksa Albrinesa i Jana Veselog sa linije penala ponovo ode na, ovoga puta, nedostižnu prednosti (86:81).

Mitrović je bio najefikasniji igrač utakmice sa 22 poena, uz čak šest ofanzivinih skokova, a Crvena zvezda je u svojim redovima imala četvoricu igrača sa dvocifrenim učinkom. Teodosić je postigao 13, Davidovac 12, Nedović 11 poena.

Barselonini lideri su dominirali na mahove, a na kraju je najefikasniji bio Džabari Parker sa 20 poena, dok je Vili Ernangomez utakmicu okončao sa dva poena manje.

Na krilima raspucanog Nikole Kalinića i pod obručima nezaustavljivog Jana Veselog, domaćin je do prve osetnije prednosti (13:6) došao već na polovini prvog perioda, pa je Janis Sferopulos morao da reaguje tam-autom i uvođenjem Miloša Teodosića. Odmah je iskusni mađioničar povezao redove svoje ekipe i naterao i vrlo korektnu domaću publiku da mu aplaudira. Prvo je prevario čitavu odbranu i prošetao do koša, a onda je dva puta izvrsno spojio sa košem Davidovca. Nakon poena Luke Mitrovića crveno-beli su za nešto više od dva minuta bili gotovo u potpunom egalu (15:14), ali samo na kratko, pošto su Katalonci ponovo dodali gas i obezbedili prednost na kraju prve deonice (21:18).

Zanimljivo, gosti su napravili samo jedan faul u prvoj četvrtini i to u desetom minutu, kada je Nejpir poslao Vilija Ernangomesa na liniju penala. Zbog takvog stava svojih igrača i izuzetno tanke igre u odbrani, Sferopulos je iz igre izvukao Jaga dos Santosa, a nakon samo dva minuta igre u drugoj deonici zatražio je tajm-aut, jer je ekipa Rođera Grimaua u tim trenucima bila na maksimalnih +10 (30:20). Za to bili zaslužni Džabari Parker i Vili Ernangomez koji su raznosili svoje čuvare pod obručima. Na teren je potom morao i Ognjen Kuzmić, kako bi Zvezda u reketu dobila težinu, ali energija u ogromnoj meri bila na strani domaćeg tima, pa se prednost konstantno uvećavala i išla i do +17 u 15. minutu igre (42:25).

Ipak, bilo je prerano da Katalonci tako brzo reše pitanje pobednika. Zvezda je uspela da se trgne i serijom 8:0, koju je zasladila trojka Nemanje Nedovića, svede zaostatak na jednocifren broj (42:33). Sferopulosov tim je tek tada počeo da igra odbranu na željenom nivou, sa dosta preuzimanja, Barselona više nije davala poene kao na treningu, već je morala da se pomuči za svaki koš, što se gostima višestruko vratilo u završnici prvog poluvremena. Prvo je Teodosić istom merom odgovorio na trojku Tomaša Satoranskog, a onda je Nemanja Nedović uz zvuk sirene u stanje ekstaze doveo Zvezdine pristalice u Blaugrani. Za 47:43 i najavu velike borbe u drugom poluvremenu.

Janis Sferopulos je i večeras pokušao da aktivira Šabaza Nejpira, ali je indisponirani plejmejker crveno-belih i na isteku petog minuta treće četvrtine zbog serije nerezonskih poteza morao van terena, a u igru Miloš Teodosić, kako bi pokušao da vrati stvari na svoje mesto. Ali tu je bio i Nemanja Nedović, koji ne samo da je donosio ogromnu energiju u odbrani, već je i bio tu da pogodi za tri poena onda kada je protivnik pretio ponovo da se ozbiljnije odlepi.

Luka Mitrović i Džoel Bolomboj su imali dosta problema sa Vilijem Ernangomezom u odbrani, ali su zato u ofanzivnim skokovima dovodili Barsine centre do ludila i pokazali zbog čega je Zvezda najbolja u Evroligi kada je u pitanju ovaj segment igre. Zvezda je negde na isteku 27. minuta imala više ofanzivnih (16) nego defanzivnih skokova (15), dok je recimo Barselona u tom trenutku imala svega dva skoka pod protivničkim obručem.

Barselona je u trećoj deonici ponovo išla do dvocifrene prednosti (61:51), ali to nije bilo plod neke prevelike dominacije domaćeg tima na terenu. Naprotiv, Zvezda je delovala stabilno, fokusirani i sposobno da utakmicu uvede u neizvesnu završnicu. To je na najbolji način pokazala serija od 6:0, koju je kompletirao Dalibor Ilić izuzetno efektnim zakucavanjem na minut i 40 sekundi do kraja, pa je Grimau morao da traži tajm-aut. Katalonci su se na kratko vratili Parkerovim poenima, ali se onda pravo niotkuda pojavio Rokas Gedraitis i sa pet vezanih poena sveo zaostatak na svega pola koša. Imao je Miloš Teodosić napad i za potpuni preokret u finišu treće četvrtine, ali je izblokorian. Nažalost, ostalo je dovoljno vremena da Džabari Parker preleti čitav teren i omogući Barseloni da poslednju deonici dočeka sa tri poena prednosti (65:62).

Sve je to zapravo bilo najava prave šahovske partije u poslednjoj deonici, u kojoj su i jedni i drugi bili pod velikim pritiskom, što je uvelo utakmicu u dramatičnu završnicu, koju je morao da odluči jedan detalj spretnosti ili izuzetne motivacije nekog pojedinca.

Zvezda u raspononu od jednom minuta nije uspela da iskoristi tri vezana napada pri rezultatu 76:75, što je na kraju uspeo da kazni Nikola Kalinić i odvede domaćina na tri poena prednosti (78:75), Ipak, Mitrović je odgovorio zakucavanjem uz faul, pa se u poslednjih 70 sekundi ušlo nerešenim rezultatom. Međutim, usledili su poeni Jana Veselog i tehnička greška Janisa Sferopulosa, pa je Barselona u jednom napadu ubacila tri poena i ponovo imala dragocenu zalihu. Usledila je greška u vođenju Miloša Teodosića, pa je Barselona dobila priliku da reši pitanje pobednika. U tome u prvi mah nije uspela, ali na kraju jeste sa linije penala, uz nekoliko diskutabilnih odluka sudijske trojke.

EVROLIGA, 7. KOLO

BARSELONA - CRVENA ZVEZDA 86:81

Barselona

Dvorana: Palau Blaugrana

Sudije: Damir Javor, Karmelo Paterniko, Robert Viklicki 

BARSELONA: Da Silva 4, Veseli 14, Brizuela,Kalinić 7 (5sk,3as), Satoranski 10 (5sk, 6as), Ernangomes 18 (4sk), Abrines 1, Parker 20 (5sk), Nadži, Jokubaitis 8 (5as), Para.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 13 (9as), Davidovac 12, Mitrović 22 (6sk), Nejpir 3 (4sk,7 as), Tobi 6, Bolomboj 4 (9sk), Ilić 2, Nedović 11 (3sk, 3 as), Giedraitis 9 (6sk), Kuzmić, Dos Santos.


EVROLIGA, SEDMO KOLO:

Četvrtak

Olimpijakos – Baskonija 74:75

/Kenan 23, Piters 22 – Moneke 20/

Anadolu Efes - Žalgiris 86:82

/Klajburn 20 - Evans 20/

Olimpija Milano – Valensija 83:52

/Mirotić 19 - Harper 10/

Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče 85:84

/Kaminski 15 - Hejs 23/

Real Madrid – Virtus 100:74

/Kampaco 18 - Belineli 15/

Petak

Alba - Panatinaikos 85:99

/Braun 17 - Mitoglu 24/

Barselona - Crvena zvezda 86:81

/Parker 20 - Mitrović 22/

Monako - Asvel 80:70

/Dijalo 21 - Luvavu 18/



tagovi

KK BarselonaKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara