Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezdin put oko Evrope za 56 dana: 10 gostovanja, 11 igrača van stroja i 11 pobeda - puna kapa

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.11.21. | 16:20

Košarkaši Crvene zvezde su u 11. kolu pretrpeli sedmi poraz u Evroligi ove sezone, ali zbog svega što se izdešavalo, teško da su mogli da ostvare bolji rezultat

Pogled na tabelu Evrolige posle 11 nepunih kola može da ostavi gorak ukus kod navijača Crvene zvezde. Srpski šampion sa učinkom 4-7 zauzima 14. mesto i bliži je poslednjoj poziciji od one koja vodi u plej-of. Ako se ipak malo bolje pogleda, Zvezda je na samo pobedu-dve od karte za doigravanje. Rano je pričati o tome gde će završiti sezonu u elitnom takmičenju, ali se posle svega što se u prethodnom periodu izdešavalo može konstatovati da crveno-beli mogu biti zadovoljni ostvarenim.

17.00: (1,30) Uniks (16,0) Alba (3,90)

Izabrane vesti

Za nešto više od mesec i po dana Zvezda je odigrala 19 utakmica (zaključno sa ABA ligom) i ni na jednom meču Dejan Radonjić nije imao kompletan sastav na raspolaganju. Zaključak je jasan - prostora za bolje rezultate u najjačoj konkurenciji u Evropi gotovo da nije bilo.

Možda bi neko pomislio da su crveno-beli morali da dobiju berlinsku Albu kod kuće. Ipak, na dan susreta sa sastavom iz glavnog grada Nemačke stigle su loše vesti - Nikola Ivanović je dobio pozitivan test na virus korona i nije bio u poziciji da pomogne ekipi. Tako je Radonjić ostao bez važnog igrača, te je u hodu, nekoliko sati pred početak susreta sa nemačkim šampionom, morao da traži rešenje.

Crnogorski reprezentativac samo je jedan od 11 igrača koji su zbog bolesti ili povreda propustili određenu porciju mečeva na startu sezone. Podsetimo, Zvezda je bez čak pet prvotimaca počela takmičarsku godinu. Pojedini poput Dobrića su zbog povrede propustili i kompletne pripreme. Sve to dodatno je opteretilo raspoložive snage. Nagomilavao se umor, a vremena za odmor zbog gustog rasporeda gotovo da nije bilo.

SPISAK IZOSTANAKA U CRVENOJ ZVEZDI OD POČETKA SEZONE

Aron Vajt (podlaktica) - 19 utakmica

Branko Lazić (leđa, smrtni slučaj u porodici) - 7 utakmica

Dejan Davidovac (zadnja loža) - 2 utakmice

Ognjen Dobrić (skočni zglob) - 2 utakmice

Aleksa Uskoković (leđa) - 2 utakmice

Majk Cirbes (virus korona) - 7 utakmica

Ostin Holins (skočni zglob) - 2 utakmice

Nikola Ivanović (virus korona) - 7 utakmica

Luka Mitrović (rožnjača) - 2 utakmice

Nejt Volters (prepona) - 2 utakmice

Nikola Kalinić (desna noga) - 1 utakmica

Zvezda je u periodu od 24. septembra do 28. oktobra odigrala 12 utakmica. Od početka novembra još sedam. U Evroligi je imala tri dupla kola - od šest mečeva, pet na strani. U prvih 11 kola elitnog takmičenja samo je četiri puta igrala pred svojim navijačima. U regionalnom šampionatu je odigrala nekoliko derbija, uključujući i večiti, dok je u Evroligi igrala na strani protiv Fenerbahčea, Makabija, CSKA, Monaka, Olimpije Milano, Baskonije i Real Madrida - timova koji pretenduju na plasman u plej-of, pojedini i na titulu.

Ritam je neverovatan. Gotovo kao u NBA. Igraju košarkaši Zvezde na svaka dva-tri dana, retko kada imaju više vremena za odmor i treninge. Pritom su obišli "pola" Evrope. Putovali u Istanbul, Tel Aviv, Aleksandrovac, Moskvu, Bar, Monako, Milano, Zadar i ove sedmice u Vitoriju i Madrid. Već u ponedeljak odlaze i u Podgoricu (gostovanje Studentskom centru, 18.00).

Pod neverovatnim optrećenjem Radonjićeva ekipa je pretrpela samo jedan poraz u Jadranskoj ligi i u oba takmičenja samo jednom pala u svom domu (pomenuti duel sa Albom). Pritom je razbila Makabi u Menora Mivtačim dvorani, dobro kao gost oznojila Fenerbahče i CSKA. Zato zbog svega navedenog sa sedam pobeda u ABA i četiri u Evroligi, Crvena zvezda može da bude zadovoljna. Kada na to još dodamo da i nakon dva poraza na španskoj turneji ima statistički najbolju odbranu Evrolige (69.8 primljenih poena po meču) i da je samo 14 poena u minusu u elitnom takmičenju, jasno je da crveno-beli nemaju za čim da žale. Uz sve navedene okolnosti, teško da su mogli bolje.


tagovi

KK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara