Luka Mitrović, Branko Lazić i Fil But (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Luka Mitrović, Branko Lazić i Fil But (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Zvezda preko centara do pobede u ABA derbiju, Budućnost pala posle velike borbe u završnici

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.10.22. | 20:05

Košarkaši Crvene zvezde upisali vrednu pobedu u drugom kolu regionalnog prvenstva, debitovao Miroslav Raduljica

Deža vu u Pioniru. Kao i prethodne sezone, jedan od regionalnih derbija bio je zakazan za sam početak. Ponovo je Crvena zvezda ugostila Budućnost u drugom kolu ABA lige i još jednom je savladala uz sjajno izdanje Luke Mitrovića. Branilac trona je desetkovan neigranjem Stefana Markovića, Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića i Ognjena Kuzmića na pogon centarske linije udario drugu recku u Jadranskoj ligi - 69:65.

Mitrović je sa 15 poena i devet skokova bio najbolji Zvezdin akter večeras (indeks korisnosti 21). Ben Bentil je odigrao još jedan dobar meč i bio najbolji strelac domaćina sa 16 poena, dok je Filip Petrušev takođe odigrao odličan meč, posebno u trećoj deonici i na kraju upisao 15 poena. Dvocifren je sa 10 poena bio i Džon Holand, dok je Miroslav Raduljica na debiju ubeležio sedam poena (7/8 sa linije penala). Sa druge strane jedini dvocifren je sa 19 poena bio Igor Drobnjak.

Izabrane vesti

Rotacija u spoljnoj liniji je bila limitirana zbog pomenutih povreda trojice bekova, pa je trener Vladimir Jovanović očekivano rešenja u napadu tražio iz reketa. To je vrlo dobro funkcionisalo tokom većeg dela susreta. Pogotovu na početku kada su crveno-beli često dolazili i do lake realizacije kroz blokove i odličnu kretnju lopte. Smenjivali su se na parketu Mitrović, Hasan Martin, Filip Petrušev, Miroslav Raduljica i Ben Bentil i zadavali velike probleme gostima. Održavao je Jovanović unutrašnju liniju svežom i do je uglavnom davalo dobre rezultate.

Ipak, Budućnost se nije predavala. Dvaput se vraćala iz dvocifrenog minusa. Briljirao je Igor Drobnjak, koji je dalekometnih hicima održavao goste u igri. Stao je napad branioca trona u finišu treće četvrtine, što je ekipa Vlada Jovanovića iskoristila da preko raspoloženog reprezentativca Crne Gore stigne i do preokreta u početnim trenucima odlučujućeg perioda. Vodila se velika borba u poslednjoj četvrtini, ali je domaćin pre svega odbranom i strpljivim rešenjima u napadu uspeo da se vrati, stekne sedam poena prednosti na ulasku u poslednja dva minuta i potom ih sa linije penala očuva.

Odlično su crveno-beli otvorili utakmicu, nanizali nekoliko atraktivnih poteza i sveli rivala na samo dva poena za preko četiri minuta. Posle vođstva 12:4, usledilo je buđenje Budućnosti, koja serijom 9:4 prilazi na samo tri poena zaostatka. U tim trenucima je i Miroslav Raduljica uz ovacije sa tribina prvi put kročio na parket u crveno-belom i sa četiri vezana penala održavao prednost srpskog šampiona. Ipak, u završnici prvog perioda je dva teška šuta sa distance uspeo da realizuje Drobnjak, te se na prvi odmor otišlo sa 20:19 u korist Zvezde.

Uspeli su Podgoričani da stignu i do preokreta u uvodnim minutima naredne deonice, ali je potom Petrušev atraktivnim zakucavanjem pod faulom, a zatim i realizovanim bonus bacanjem vratio prednost domaćinu. U ključnim trenucima druge deonice proradio je i šut crveno-belih sa distance, pa su Holand i Bentil trojkama odbili nalet rivala, pa vratili i osam poena prednosti. Minijature Bentila i Mitrovića su potom donele Crvenoj zvezdi i 10 poena viška, da bi u poslednjim sekundama prvog poluvremena Fil But polaganjem sveo zaostatak gostiju na jednocifren broj (43:35).

Filip Petrušev (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)Filip Petrušev (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Budućnost je treću deonicu otvorila trojkom Rejnoldsa, ali je Petrušev imao spreman odgovor. Pocepao je mrežicu sa distance i najavio da će ovo biti njegov period igre. U narednih nekoliko napada je bio glavna napadačka snaga Zvezde, borio se odlično sa centrima Budućnosti i uglavnom odnosio pobede iz duela sa Vajtom. Posle dva njegova precizna penala sredinom deonice domaćin je ponovo stekao dvocifren višak (51:40). Ipak, odbijali su Podgoričani da se predaju. Zategli su odbranu i koš po koš topili prednost rivala. U finišu četvrtine novu trojku pogađa Drobnjak, pa se na poslednji odmor otišlo sa 55:51 u korist srpskog tima.

Nastavila je Zvezda da se muči u napadu. Jovanović je rotirao Adamsa i Ivanovića na poziciji organizatora igre tražeći pravu formulu, ali su crveno-beli teško dolazili do poena. Budućnost je to iskoristila i preko Drobnjaka preokrenula već posle tri i po minuta igre. Vodila se velika borba u narednim minutima, a dvorana je eksplodirala kada je Holand ubacio trojku i dao domaćinu prostor da diše. Zategao je domaćin odbranu do tačke pucanja, ponovo je kapiten Lazić leteo po terenu i uz energiju sa tribina Zvezda je uspela da stigne i do viška od sedam poena na oko dva minuta do kraja. Ušlo se u penal završnicu, nisu se tresle ruke domaćin košarkašima, te su sa crte stigli do pobede.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 69:65

(20:19, 23:16, 12:16, 14:14)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Saša Pukl, Damir Javor, Josip Radojković

Crvena zvezda: Holand 10, Lazarević 2, Adams 2, Mitrović 15 (9sk), Lazić 2, Martin, Raduljica 7, Ivanović, Ilić, Petrušev 15, Topić, Bentilč 16

Budućnost: Rejnolds 8, Bel Hejns 5, Šehović, Atić 4, But 4, Lazić 2, Vajt 2, Ilić, Jagodić Kuridža 5, Drobnjak 19, Popović 8, Kamenjaš 8

ABA LIGA, 2. KOLO

Petak

Split - Cedevita 77:95

/Nelson 20 – Ferel 21/

Subota

Borac Mozzart - FMP 84:85

/Hejl 25 – Nerandžić 16/

Nedelja

Mega - Igokea 76:87

/Kazalon 19 – Rej 20/

Studentski centar - Cibona 97:84

/Džekson 23 – Mazalin 13/

Mornar - Zadar 100:91

/Rasel 47 - Božić 34/

Ponedeljak

MZT Skoplje - Partizan Mozzart Bet 74:92

/Mićović 18 - Egzum 17/

Crvena zvezda - Budućnost 69:65

/Bentil 16 - Drobnjak 19/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaBudućnost PodgoricaLuka MitrovićFilip PetruševBen BentilVladimir JovanovićABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara