Nikola Jokić, Peđa Stojaković, Darko Miličić i Nemanja Bjelica (©AFP, ©Reuters)
Nikola Jokić, Peđa Stojaković, Darko Miličić i Nemanja Bjelica (©AFP, ©Reuters)

Vlade nije uspeo, Peđa i neki drugi jesu ali nijedan Srbin nije ovako bacio NBA pod noge kao Jokić

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.06.23. | 05:25

Stigla je apsolutna potvrda dominacije srpskog asa u najjačoj ligi sveta

Srbija ima još jednog osvajača NBA prstena! I to kakvog. Original NBA superstara!

Nije samo osvajač već čovek po kojem će se pamtiti titula i sve što su Denver Nagetsi uradili tokom poslednjih osam godina. Put je bio dug i prepun izazova, ali Nikola Jokić je na briljantan način zaokružio klupsku karijeru koja je od 2015. do danas bila spektakularna. A, tek bi mogla da bude ako se talas košarkaškog ludila majstora iz Sombora nastavi i narednih godina...

Izabrane vesti

Nikola Jokić je u februaru napunio 28 godina i po svim parametrima i standardima najjače košarkaške lige tek treba da dostigne puni zenit, što zvuči apsurdno kada se pogleda sve ono što je skromni momak iz Sombora već napravio. Okrenuo je NBA košarku naglavačke i naterao sve da ponovo razmišljaju o centrima ne samo kao nosiocima igre jedne franšize, već glavnim šampionskim karikama u vremenu kada se šut za tri poena eksploatiše kao nikad ranije. Jokić je na neki način obesmislio američki sistem vrednosti u sportu i stao mnogima na žulj jer se ponašanjem i karakterom nikako ne uklapa u taj blještavi holibudski svet prepun skandala.

Srpski centar je prešao igricu i postao šampion o kakvom je Srbija oduvek maštala, kakvog je oduvek želela! Ono što su nam kao navijačima ostali dužni Kingsi sa Divcem i Stojakovićem pre 21 godinu i što nam je "oteo" Robert Ori, naplatio je sada Jokić sa kamatom. U tom periodu između Kingsa i Jokića, Srbi su osvajali NBA prsten. Ali ne u ovakvom stilu...

Sada već davne 2004. godine Darko Miličić postao je prvi srpski NBA šampion, a od tada su se lovorikama kitili još Predrag Stojaković 2011, Ognjen Kuzmić 2015. i Nemanja Bjelica prošle godine. Niko od njih nije postigao najviši cilj kao što je to uradio Nikola Jokić.

Priča Darka Miličića dobro je poznata svima. Došao je u NBA svet kao drugi pik 2003. iza Lebrona Džejmsa, a ispred velikana poput Karmela Entonija, Krista Boša, Dvejna Vejda... Zbog njega je NBA liga morala da menja pravila, kako bi mogao da bude izabran. Odigrao je samo 34 utakmice uz prosečno manje od pet minuta na parketu, ali je postao najmlađi učesnik NBA finala sa 18 godina i 356 dana. Već u ruki sezoni osvojio je prsten, ali nikada njegova uloga, ne samo u Detroitu, već i tokom boravka u SAD, nije bila ni približna talentu kakvim je raspolagao.

Peđa Stojaković je pre dolaska u Dalas vagao da li da završi igračku karijeru ili ne zbog povrede kolena leve noge. Ipak je potpisao ugovor i to se ispostavilo kao pun pogodak za Mavse. Dok je Dirk Novicki nosio celu franšizu na leđima protiv troglave aždaje iz Majamija, Stojaković je kao vrlo koristan igrač rotacije šampionski plej-of završio sa prosekom od 7,1 poena, a u dve utakmice beležio je bar po 20 poena. Izvukao je poslednje atome snage za titulu protiv Hita i u decembru iste godine objavio je kraj karijere jer telo više nije moglo da izdrži... Zaslužio je Peđa taj prsten.

Ognjen Kuzmić je u sezoni 2014/15, kada je počeo vrtoglavi uzlet Voriorsa, skupio 16 utakmica i tako dobio mogućnost da dobije prsten. On je boravak u Golden Stejtu proveo na relaciji između prvog i razvojnog tima Voriorsa, nije se pojavljivao u doigravanju kada je osvojena titula. Ali, piše se da je bio šampion NBA lige sa Golden Stejtom. Dublji trag u ovoj franšizi tokom pohoda na titulu ostavio je Nemanja Bjelica. Slično kao Peđa Stojaković, popularni Beli razmišljao je da napusti NBA i da se vrati u evropsku košarku. Da nije bilo poziva Stiva Kera sa kojim i danas blisko sarađuje Dejan Milojević, verovatno Bjelica danas ne bi bio osvajač prstena. Njegov učinak je i te kako veliki. Ne samo da je bio deo rotacije i jedan od najzaslužnijih faktora posle nosilaca, već je u velikom finalu sa Bostonom radio fantastične stvari, pogotovo u odbrani gde se uvukao pod kožu Džejsonu Tejtumu. Koliki je uticaj imao popularni Profesor najbolje govori to što saigrači poput Drejmonda Grina i Kleja Tompsona nisu mogli da prežale njegov transfer u Fenerbahče prošlog leta....

Sanjali smo pre pune dve decenije da nam Vlade Divac i Peđa Stojaković podare tu neizmernu radost i postanu prvi osvajači prstena sa Sakramento Kingsima i nismo dočekali. Peđa je na kraju uspeo sa Dalasom, dok je Vlade postao prvi srpski košarkaš u košarkaškoj Kući slavnih u koju je uvršten 2019. godine.

Ono što nismo uspeli da dosanjamo sa nezaboravnim Kingsima za koje će verovatno svi stariji košarkaški poklonici zauvek biti emotivno vezani, doživeli smo sa Jokićevim Nagetsima. I to na spektakularan način...

Nikola Jokić je pomerio sve granice košarkaške igre i pogotovo kada govorimo o učinku u plej-ofu. Postao je prvi as sa 500 poena, 250 skokova i 150 asistencija u plej-ofu, kao i prvi sa tripl-dablom od bar 30 poena i 20 skokova u jednoj utakmici velikog finala. Upisao je čak 10 tripl-dablova u ovogodišnjem doigravanju, a finale je završio kao najbolji strelac uz neuporedivo najbolji procenat uspešnosti iz igre među igračima koji su uzeli 40 šuteva.

Samo u ovoj sezoni odveo je Denver do čelne pozicije pred doigravanje po prvi put u istoriji ove franšize, doneo prvu titulu osvajača Zapadne konferencije uz zvanje MVP Zapada. I na sve to pokupio epitet zvanično najkorisnijeg igrača kompletnog doigravanja.

Nikola Jokić je prešao igricu!


tagovi

Nikola JokićNBA ligaDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara