Detalj pred utakmicu u Hamburgu (©MN Press)
Detalj pred utakmicu u Hamburgu (©MN Press)

Važno je zvati se Nikola, struka sa Italijom dobila što je želela, Nemci savršena uvertira za Grčku

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.08.22. | 10:27

Nekoliko crtica posle trijumfa nad Azurima i pre finale Superkupa sa domaćinom

Sećanja na 4. jul i veče kada je srpska košarka doživela brodolom počela su poput košmarnih scena da se vraćaju u Hamburgu prošle večeri. Više od tri četvrtine Azuri su nam radili isto što i one noći na parketu dvorane Aleksandar Nikolić i vraćali nas u ne tako davnu prošlost. Ovog puta košarkaši Srbije nisu dozvolili da konačni ishod bude isti.

Kontrolna utakmica je srpsku publiku u Barklajs Areni i sve one kraj malih ekrana dovela u stanje pred nervni slom, a kada se pogleda šira slika bilo je to zapravo baš ono što je našoj ekipi trebalo nepunu sedmicu pred sudar sa Grcima. Do tada ostaje još duel sa Nemačkom (RTS, 18.30) da se utvrdi gradivo i naprave poslednje analize pred finu doradu u danima do toliko iščekivanog susreta...

Izabrane vesti

Znao je Svetislav Pešić zašto je tražio baš Italiju. Uprkos izostanku najboljeg igrača Danila Galinarija zbog povrede zgloba, podsetili su Simone Fontekio, Niko Manion i Stefano Tonut na sve ono što smo naučili na teži način, a pre svega koliko je ova selekcija opasna kada pronađe šuterski ritam i u svojoj fizičkoj i taktičkoj atipičnosti počne da melje rivala. Ako se struka zaista potajno nadala ovakvom nadmudrivanju sa Italijanima, razloge treba tražiti u onom što je Srbija dobila do isteka vremena.

18.30: (1,20) Srbija (19,0) Nemačka (5,00)

Pobeda je plus, nagrada za dobru reakciju Orlova na fizički zahtevnu igru protivnika i “tuču“ kroz dve i po četvrtine, dok je sposobnost ovog tima da se izbori sa hodom po ivici žileta i nadoknadi minus od 15 poena rezultat pribranosti i pre svega odlučnosti u kojoj se pronašlo idejno rešenje. Pešićeve instrukcije da “išibaju“ protivnika i da se ne plaše da uđu u duel pogurale su ekipu ka preokretu i konačnoj pobedi.

U tom segmentu koji je trajao četvrtinu i po videlo se kako radi blistavi um Nikole Jokića. Svi koji prate igre centra iz Sombora u NBA ligi dobro znaju da on svake večeri na vrhunski način diriguje Nagetsima zbog čega je zaslužio dvostruko uzastopno MVP zvanje, sada se primio pelcer i u igri Srbije. Društvenim mrežama uveliko kruže video snimci na kojima se vidi kako je Jokić “nacrtao“ akciju za pobedu, što samo još jednom potvrđuje tezu da je verovatno najbolji igrač planete uvek dva koraka ispred situacije. Ekipa je plesala po Jokićevim notama, dok je kompozitor Pešić sa strane ponosno gledao kako Srbija postaje sve više Nikolina.

Jeste prva violina Denvera povukla najviše, ali daleko od toga da je sve zasluga jednog čoveka. Vanja Marinković i Ognjen Jaramaz su posle određene nervoze i ukočenosti u prvom delu utakmice sa uzastopnim trojkama pokrenuli napadački talas koji je okrenuo utakmicu naglavačke, Vladimir Lučić je kapitenski udario svoj pečat da bi završnu reč imao Jokić onim hicem na isteku napada u kojem je čak uspeo da izvuče fintu za dvojicu protivničkih igrača pre nego što je lopta završila na dnu mrežice za prvo vođstvo još od kraja prve četvrtine.

Kada se podvuče crta, Srbija je u poslednjem kvartalu utakmice napravila odličan posao. Svela je Italiju na samo jednu trojku iz sedam pokušaja, a odgovorila sa 5/8 van linije 6,75 metara, rival je bio sveden na samo 30 odsto iz igre u ovom periodu (6/20), dok smo mi pucali odličnih 53 odsto (9/16). U nervozi sa kojom su se suočavali izabranici Đanmarka Poceka iskoristili su samo jedno od četiri slobodna bacanja, te bili potpuno nadigrani u skoku. Italija je ostala na šest uhvaćenih lopti, Srbija ih ije imala 14, od čega pet u fazi napada!

Veliku rolu u poslednjem delu imao je još jedan NikolaKalinić. Sveprisutan na skoku, učinio je mnogo da rastereti Jokića i olakša mu posao u kreaciji stalnim opterećivanjem odbrane, podelio je onu asistenciju za Lučića, ispoštovao svog lidera u napadu koji je rešio pobednika, onda i sa linije slobodnih bacanja potvrdio konačnih 90:86. Treći Nikola, sada Milutinov doneo je sa svojih 15 poena baš ono što se i očekivalo - lake poene, dodatno opterećenje reketa i sigurnost na skoku, dok je Vasilije Micić bio zvezda vodilja ostatku ekipe kako da napadne Italiju prodorom i uđe u “meso“, što je i doprinelo tome da se -15 pretvori u pobedu.

Sada dolazi Nemačka. Nemačka koja je u dosadašnjim pripremama naređala samo pobede, našeg protivnika u grupi Češku počastila je sa 101 poenom, mada su se igrači Gordona Herberta pomučili nedelju dana ranije sa Holandijom. Denis Šreder, Franc Vagner, Maodo Lo, Johanes Timan, Johanes Fojtman i ostali biće savršena uvertira za Grčku, ujedno i šansa za nas da probamo još neke minijature pre onih utakmica koje se računaju...

-------------------------------

MARKO GUDURIĆ NEIZVESTAN

Imao je selektor Svetislav Pešić u planu da pruži šansu svima, ipak Dušan Ristić i Boriša Simanić su dešavanja pratili sa klupe iz taktičkih, a Marko Gudurić iz zdravstvenih razloga. Jedan od najboljih igrača Fenerbahčea još se nije potpuno oporavio od povrede, a iako se sinoć “skinuo“ i zagrevao sa ostatkom ekipe, konačna odluka bila je da se ne izlaže naporima. Možda se situacija promeni za okršaj sa Nemačkom, ali sve će biti odlučeno pred utakmicu i u dogovoru sa lekarskim timom Srbije.

Posle utakmice srpska ekspedicija se vraća za Beograd, posle čega sledi kraći predah i onda završne pripreme za 25. avgust i spektakl u Štark areni...


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićNikola JokićVasilije MicićNikola KalinićOgnjen JaramazNikola Milutinov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara