Majk Cirbes (©MN Press)
Majk Cirbes (©MN Press)

Utisci iz Španije: Cirbesu prijala “turneja”, Ivanoviću fali kontinuitet, Holinsov bitan momenat

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.11.21. | 08:25

Bilo je pozitivnih stvari koje mogu da hrabre pred nastavak sezone

Dva poraza se pišu, ali ostaje i utisak da se Crvena zvezda nije obrukala na "turneji" po Španiji uprkos svim izostancima. Baskonija je do ubedljivog trijumfa stigla jer je iskoristila Zvezdino stanje šoka posle gubitka Nikole Kalinića. Beogradska ekipa prosto nije bila spremna na igru bez svog najboljeg pojedinca, pogotovo jer su posle derbija van stroja već bili Nejt Volters i Luka Mitrović. Protiv Reala dva različita poluvremena bila su samo logična posledica ozbiljno skraćene rotacije.

17.00: (1,30) Uniks (16,0) Alba (3,90)

Izabrane vesti

I pored dva negativna rezultata bilo je pozitivnih stvari koje mogu da hrabre pred nastavak sezone. Pre svega da je Crvena zvezda u izostanku dosad vrlo dobrog Mitrovića "dobila" Majka Cirbesa. Nemački centar je posle oporavka od virusa korona dobijao minutažu na kašičicu što nije neočekivano pošto je u sezonu ušao sa nedostatkom kondicije. Protiv Panatinaikosa i Asvela nije odigrao ni sekund, ali onda je procvetao protiv Baskonije i Reala. Pogotovo u napadu jer je ubacio po 12 poena uz samo tri promašaja iz igre. Zbog veće potrošnje u protivničkom reketu, trpela je odbrana sa Cirbesom i to više u Vitoriji gde se baš osetilo da zaostaje bar jedan korak za direktnim protivnicima. Znao je da bude zadihan i u Madridu gde je ipak popravio utisak u odbrani dok se rvao sa Valterom Tavaresom ili Tristanom Vukčevićem.

Pokazao je dozu izgubljenog autoriteta i podsetio na to koliko ume da bude koristan kada je u svom elementu. Sa brzih šest poena i tri skoka za manje od tri minuta u prvoj deonici napravio je lep uvod za kasnije, mada je Zvezda u tom drugom poluvremenu ostala bez goriva što opet nije umanjilo njegovu ocenu. Verovatno do puta za Iberijsko polustrvo nije ni očekivao da če dobiti minute koje je imao, ali ih je solidno unovčio i bio prava zamena Ognjenu Kuzmiću koji sada već u kontinutetu igra vrlo dobro, zbog čega sa pravom i nosi etiketu prvog centra.

Nikola Ivanović (©Star Sport)Nikola Ivanović (©Star Sport)

Upravo je kontinuitet nešto što nedostaje Nikoli Ivanoviću, ali i pored toga ima mesa od kojeg može da se pravi kvalitetna pita. Ako izađemo iz okvira poslednja dva meča, Ivanović od povratka na parket nakon preležane korone igra po sistemu "toplo-hladno". Odličan protiv Asvela, pa dosta problema u šutu tokom večitog derbija, da bi bio daleko najbolji u Vitoriji, a onda sinoć odigrao nesigurno.

Treba razumeti njegov položaj iz više aspekata - ostao je praktično sam da kreira napad posle Voltersovog ispadanja iz rotacije, jer Stefan Marković nije još ni blizu onoga što je pokazivao u Virtusu ili ranijih godina u Himkiju ili reprezentaciji Srbije. Nesporna je želja da se vrati što pre posle prinudnog odmora i to je jasno uočljivo, ali ne treba zaboraviti da posledice virusa korona mogu da budu takve da se u jednom momentu osećate dobro, u sledećem i ne baš, uz već poznatu tezu da ova pošast najviše ostavlja tragova na plućima. Verovatno se u Ivanovićevom slučaju radi o spoju svih tih stavki, sportskih i zdravstvenih.

Izdanje iz dvorane Fernando Buesa ili protiv Asvela prošle nedelje ukazuje da ima šlifa za elitni rang evropske košarke, samo je potrebno da se i crnogorski reprezentativac oslobodi grča, pre svega da stekne samopouzdanje kako bi sa više rutine obavljao ono što se od njega traži. Ali i da ne "otkriva" protivnicima kome ide lopta ili šta su mu namere kada organizuje napad, što ume da ga muči. Samo dva pogotka kroz sedam pokušaja iz igre kompenzovao je delimično sa pet asistencija, ali je imao i reakcija koje donekle potvrđuju razmišljanje da se još nije sinhronizovao sa ostatkom ekipe.

Ostin Holins je konačno imao dobro šutersko veče uz vrhunske procente. Možda sam podatak da je procentualno bio dobar i nije toliko važan koliko da mu treba da se oseća komforno sa loptom u rukama kada treba da ispali šut.

Treći put ove sezone, a drugi uzastopni meč pogodio je po tri šuta sa distance Nije tajna da Holins nije klasičan skorer i da se igrom najviše uklapa sa onim što Dejan Radonjić traži u odbrani, samo ne treba odbaciti to da je kroz prethodne godine, najsvežije u Zenitu imao i drugačije uloge, gde je više do izražaja dolazio upravo njegov učinak na suprotnoj polovini. Dve od njegove tri trojke sinoć jesu došle kada je pitanje pobednika već bilo rešeno, ali su ti isti hici usporili Real i sprečili ga da ode predaleko, da odnese ubedljiv trijumf što ne bi predstavljalo realan odraz onoga što se dešavalo na parketu ranije.

Ostin Holins i Dejan Radonjić (©Star Sport)Ostin Holins i Dejan Radonjić (©Star Sport)

Veliki značaj za tim predstavljalo bi to da Holins iskoristi momentum i pretvori ga u stabilniju šutersku formu, jer ma koliko dobru odbranu igrala Crvena zvezda ipak mora da živi od nečega i u napadu. U situaciji kada ni procenti Ognjena Dobrića kao označenog prvog šutera ekipe nisu zadovoljavajući, što takođe utiče na njegovu trajnost, Holinsov eventualni uspon potencijalno bi mogao da ima pozitivan efekat i na srpskog reprezentativca.

Kako je iz kluba potvrđeno da Kalinić i Volters nisu doživeli povrede teže prirode, odnosno da se čeka Mitrović i da je sa treninzima počeo Eron Vajt, stvari bi za mesec dana, pa čak i ranije, mogle u perspektivi da izgledaju potpuno drugačije. Uz nadu Zvezdinog stručnog štaba da će sve malere da ispuca sada kako bi u drugom delu sezone mogao da se posveti isključivo košarci i odbrani tri pehara.

Solidan rezultat posle 11 utakmica Evrolige i ludog dosadašnjeg rasporeda ostavlja nadu da može da se uradi mnogo više u preostale dve trećine ligaške faze...



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDejan RadonjićOstin HolinsNikola IvanovićMajk CirbesOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara