Ekipa Srbije (© KSS.rs)
Ekipa Srbije (© KSS.rs)

Uragan Jokić-Micić počistio Nemce

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.08.22. | 20:07

Srbija je osvojila pripremni turnir u Hamburgu, sada sledi ono najbitnije...

Okončane su pripremne utakmice Srbije, a ocena... vrlo pozitivna. Upisane su tri pobede i poraz. Međutim, u ovom momentu nije bio toliko bitan rezultat koliko igra Srbije, a ona je bila tečna, a u pojedinim momentima lepršava i atraktivna koju je malo ko u stanju da zaustavi. Jednostavno... vidi se i sa meseca šta znači kada u timu imate najboljeg igrača Evrolige na poziciji plejmejkera i najboljeg igrača NBA lige na poziciji centra. Takav tandem je svakoga u stanju da pobedi. Na svojoj koži su to osetili Nemci u finalu pripremnog turnira u Hamburgu. Srbija je dominantno slavila rezultatom 83:56.

Kao što smo naglasili, blistali su Nikola Jokić i Vasilije Micić. Radili su sve na terenu, ali ono što ih čini zaista posebnim je to što čine sve oko sebe još boljim košarkašima. Kada se podvuče crta, čitav tim je odigrao sjajno i protiv Nemaca smo pokazali najbolju partiju do sada.

Izabrane vesti

As Denvera je na parketu bio samo 17 minuta i za to vreme je upisao 22 poena uz samo jedan promašaj iz igre. Uz to je imao i pet skokova. Pratio ga je Vasilije Micić sa 14 poena i četiri asistencije. Dvocifren je bio još Nikola Milutinov sa 13. Vanja Marinković je stao na devet poena.

Vredno pomena je izostanak Marka Gudurića koji je propustio obe utakmice u Nemačkoj, ali njegov oporavak ide u pravom smeru. Na ovom meču nije bilo Filipa Petruševa, a od ranije nema povređenog Nemanje Bjelice.

Na pripremama smo upisali poraze samo od Slovenije koja je slavila posle produžetka u sjajnom meču u Stožicama. Pobeđena je pre toga Crna Gora u zatvorenom meču za javnost, a onda su stigla i dva trijumfa u Nemačkoj.

Nemci sa druge strane nisu mogli da računaju na najboljeg igrača Denisa Šrudera, a jedini dvocifren u ekipi bio je Obst sa 12 poena.

Počela je utakmica najbolje moguće za našu ekipu. Čvrsta odbrana i precizan šut. Pogađali su sa distance Kalinić i Micić, a onda i Jokić iz reketa. Bila je to serija 8:0. Pokazala je prva deonica kako će protivnici Srbije prolaziti ako ne budu udvajali Jokića. Prvo su Nemci odlučili da ne izlaze na šut centru Nagetsa, a kada je Somborac pogodio novu trojku za Srbiju, videlo se da taj plan pada u vodu. Kada bi Jokić dobio loptu u reketu, Nemci su bili nemoćni. Manje od osam minuta je bilo potrebno MVP-u NBA lige da bude dvocifren i bude najzaslužniji za komotnu prednost posle prve deonice – 24:13.

Solidna prednost je bila znak za Svetislava Pešića da krene sa većim brojem izmena. Početak druge deonice je protekao u znaku pokušaja naše ekipe da pronađe Nikolu Milutinova, dok su se sa druge strane Nemci u potpunosti opustili. Jasno im je bilo da nemaju šta da izgube u ovakvom okršaju i krenuli su sa šutevima sa distance. Malo ko je čekao dobru poziciju, kako bi spoljni igrači dobili loptu usledio bi šut van linije 6,75 i tako opušteni krenuli su da pogađaju. Sedam puta su bili precizni u prvom poluvremenu iz 17 pokušaja, a najraspoloženiji bio je Obast koji je u jednom momentu vezao tri trojke, ali preokreta nije bilo. Srbija je ostala smirena, napad je tekao dobro jer ga je dirigovao Micić, a i trojke su pogađali Jaramaz i Dobrić pa je posle 20 minuta igre na semaforu stajalo 38:31.

Kao što smo istakli bila je ovo najbolja utakmica Srbije na ovim pripremama. Treća deonica je to pokazala. Ponovo su Vasa Micić i Nikola Jokić diktirali sve što se dešava na terenu. Jokić je završavao i kontre, dok je Micić sjajno šutirao i razigravao. Ipak, da ne bude da se igra reprezentacije sastoji samo od njih dvojice, viđeni su kvalitetni potezi i od ostatka ekipe. Nikola Kalinić je fantastično pokrivao nekoliko pozicija kao i Ognjen Jaramaz, videli smo i sjajnu kontru u kombinaciji Lučić-Marinković. Sve ovo su Nemci pratili nemoćno, tek sporadično pokušavajući trojkama. Takva igra je bila nedekvatna da se zaustavi rastrčani tim Srbije koji je imao i 17 poena prednosti sredinom treće deonice. Tada je i Nemcima bilo jasno da nemaju šta da traže.

Ubrzo je prednost otišla na preko 20 poena prednosti, a sve pohvale za odbranu zaslužili su Jaramaz i Davidovac, dok je egzekucija bila delo Marinkovića i Milutinova.

Četvrta deonica je bila samo formalnost, glavni igrači su bili na klupi na zasluženom odmoru, a minute su dobili igrači poput Dušana Ristića i Boriše Simanića. Srbija je odigrala kvalitetno do samog kraja i u najboljoj mogućoj formi dočekuje prve prave izazove.

Oni su sledeći... meč sa Grčkom u Beogradu u okviru kvalifikacijijama za Mundobasket naredne godine. Srbiji je svaka pobeda potrebna jer se nalazimo u nezavidnoj situaciji. Zadatak neće biti lak jer u glavni grad Srbije stiže Janis Adetokunbo 25. avgusta, a onda tri dana kasnije igramo protiv Turske. Zatim sledi Evrobasket. Početak je zakazan za 1. septembar.

Nemačka - Srbija 56:83 (13:24, 18:14, 10:27, 18:15)

Dvorana: Barklejs arena, Hamburg, Superkup.

Srbija: Davidovac, Marinković 9, Kalinić 5 (6sk), Lučić 2, Dobrić 5, Ristić, Jokić 22, Jagodić-Kuridža 3, Micić 14 (4as), Gudurić, Jaramaz 5, Simanić 5, Milutinov 14 (7sk)

Nemačka: Lo 6, Vejler-Bab 2, Vojtman7, Vagner 5, Boterman, Holac, Taiman, Šiling 2, Kracer, Jalou, Obst 12, Sengfelder, Kramer 6



tagovi

Nikola JokićVasilije Micićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara