Luka Vildoza (©KK Crvena zvezda)
Luka Vildoza (©KK Crvena zvezda)

Slučaj Vildoza: Zavrzlama oko NBA klauzule i spornih 2.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.10.22. | 09:01

Baskonija ne odustaje od naplate dugova, koje mora da plati igrač ili njegov novi klub

Nije ni sleteo na Mali Kalemegdan, a zbog potpisa Luke Vildoze već duva bura na relaciji Vitorija – Beograd.

Dok se Crvena zvezda u Pioniru rvala sa Panatinaikosom za prvu evropsku pobedu u sezoni, na sajtu Baskonije pojavilo se zvanično saopštenje baš u vezi sa prelaskom argentinskog plejmejkera u redove šampiona Jadranske lige.

Izabrane vesti

Ukratko, klub iz Vitorije prijavio je ceo slučaj nadležnim organima, uz obrazloženje da nije ispoštovana procedura oko preuzimanja evropskih prava na Vildozu, odnosno da niko iz Baskonije nije kontaktiran po pitanju njegovog transfera u Crvenu zvezdu. To sa sobom povlači odgovornost igrača i novog kluba jer, po slovu konciznog saopštenja, Baskoniji nije uplaćena novčana nadoknada dogovorena još u vreme kada je Vildoza prelazio u Njujork Nikse proleća 2021. godine.

Nedelja, 17.00: (2,15) Cedevita Olimpija (14,5) Crvena zvezda (1,80)

Prvak Španije iz 2020. zato je tražio suspenziju Vildozine registracije za Evroligu. Kako bi sve bilo u startu jasno, regulative ACB lige po pitanju prava na ugovora košarkaša nešto su najbliže NBA sistemu. Bez obzira na to koji NBA klub drži Vildozu, njegova prava van najjače lige sveta pripadaju Baskoniji i to je paraf na koji je Argentinac pristao kada je potpisivao ugovor sa ekipom iz Njujorka. Baskonija tvrdi da ima pravo da traži isplatu otkupne klauzule kako bi prava bila prebačena na drugi klub. U ovom slučaju Crvenu zvezdu.

Podsećanja radi, mada nije u direktnoj vezi, kada je Barselona letos dovodila Nikolu Kalinića sa Malog Kalemegdana, ona je prvo morala da obešteti Valensiju koja je u tom momentu držala njegova prava, doduše, samo za Španiju. Baskonija tvrdi da njena prava na Vildozu važe za sve van NBA lige. Kalinić je kasnije u Blaugranu stigao kao slobodan igrač, pošto je prethodno raskinuo saradnju sa Crvenom zvezdom.

Što se tiče Vildoze, lokalni sajt Noticias de Alava podseća da je njegova izlazna klauzula za NBA bila 2.000.000 evra. Isti izvor navodi da Argentinac duguje gotovo kompletnu sumu novca. Prema NBA pravilniku, klub sa one strane Atlantika plaća otkup internacionalnog igrača maksimalno 800.000 dolara, koliko je granica iznosila ovog leta. Ta suma se svake godine uvećava za dodatnih 25.000 dolara. U prevodu, razlika ide na teret igrača koji u dogovoru sa svojim matičnim klubom dalje ugovara dinamiku isplate. Pod pretpostavkom da su navodi sajta iz Baskije tačni, Vildoza svoj dug prema Baskoniji nije regulisao.

To je samo jedna strana medalje. Druga se odnosi na Baskonijina evropska prava. Klub je, kako se navodi u saopštenju, preskočen kada su Crvena zvezda i Vildoza potpisivali ugovor, iako su Baskonija i Argentinac imali dogovor da se isplati kompenzacija u slučaju da potpiše za neki drugi klub van NBA lige. Dakle, Baskonija traži da bude namirena za sumu koja je trenutno nepoznata. Kako Noticias de Alava navodi, u Baskoniji računaju na taj novac kako bi imali likvidnost da dovedu pojačanje, odnosno 13. igrača. Isprva je bilo planirano da to bude baš Vildoza.

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,30)

Kako se može čuti, čak je i poznavaoce prilika u Baskoniji iznenadilo to što je Argentinac izabrao Crvenu zvezdu pre Baskonije. Pogotovo jer ga je klub sa kojim je uzeo ACB titulu 2020. imao otvoren poziv da se vrati. On u Vitoriji ima kuću, tu provodi najveći deo vremena kada nema košarkaške obaveze, heroj je grada i kluba...

Jedan od razloga ovakvog izbora, mada to je samo teorija na dugačkom štapu, vezan je za pomenutu NBA klauzulu. Nezvanično se spekuliše da se Fakundo Kampaco nije vratio ove jeseni u Real Madrid zbog prethodnog duga koji stoji po izlaznoj klauzuli iz vremena kada je odlazio u Denver Nagetse. U Kampacovom ugovoru stajala je stavka od 6.000.000 evra za slobodu. Denver je tada pokrio 725.000 evra, ostatak od 5.275.000 je trebalo da isplati Argentinac. On je to činio u ratama, po dogovoru sa Blankosima. Navodno, on je od Reala tražio da mu bude oprošten preostali dug i da on potpiše novi ugovor, što klub nije prihvatio. Kampaco se zatim okrenuo NBA ligi i dogovorio sa Dalasom. Nije isključeno da je slična metodologija i u Vildozinom slučaju. Samo što je on otišao u Crvenu zvezdu.

Sada ostaje da se vidi mogu li Crvena zvezda, Baskonija i Luka Vildoza da nađu kompromis. Evropska košarka svakako bi morala da pronađe način da se dugoročno zaštiti od naleta NBA klubova. U suprotnom, gubiće najbolje igrače za smešne pare.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka VildozaEvroligaBaskonija

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara