Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

Skromni Nikola Jokić: Trofej mi ne znači ništa, možda će biti drugačije kada završim karijeru

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.06.23. | 21:07

"Prema reakcijama porodice shvatio sam da smo uradili nešto veliko", rekao je trenutno najbolji košarkaš na planeti

Ima skoro cela tri dana kako je Nikola Jokić stavio pod noge košarkašku planetu, kako je poveo Denver Nagetse ka prvom šampionskom prstenu NBA lige u istoriji franšize. Iz utakmice u utakmicu isporučivao je nezapamćene plej-of brojke što je dovelo do toga da na srpskog centra počne da se gleda kako na trenutno najboljeg košarkaša na planeti.

A opet skromni Somborac niti u jednom trenutku nije želeo da priča o sopstvenim podvizima. Pa ni u intervjuu za Arenu Sport koji se odigrao u šampionskoj noći.

Izabrane vesti

"Naterali su me da ovo stavim ovde", rekao je Jokić misleći na šampionski pehar NBA lige.

Često je kada bi ga novinari pitali određena pitanja Jokić umeo da kaže: "Otkud ja znam, nisam ništa osvojio." Kroz šalu i smeh prva zvezda Devera poručila je da će od sada biti drugačije. Naravno, u za njega karakterističnom, ironičnom stilu.

"Sada ću da pričam, sada ja znam... Sada ću da se pravim pametan", rekao je Nikola pa nastavio o trofeju najkvalitetnije košarkaške lige na svetu.

"Mislim da meni ni sada ovo ne znači ništa. Možda kada završim karijeru, kada završimo naše karijere, onda ćemo se osvrnuti na ovaj momenat. Lep je momenat, emocije... Sve je to u redu. Ali organizacija i tim su doneli trofej. Ne jedan čovek."

Emocija koje poslovično preplave igrače u trenucima kada se utakmica završi, kada je vreme za početak šampionskog slavlja, kod Jokića su ipak dosta drugačije.

"Završilo se, odradili smo posao, možemo ići kući. Osećaj je zaista bio takav. Pritisak je spao, očekivanja su spala. Mnogi su nas videli kao favorite, ali mislim da u finalu nema favorita. Kada su svirali kraj, to su stvari koje sam pomislio. Kada sam video saigrače pored sebe kako se raduju, shvatio sam da je to nešto bitno i veliko za sve nas."

Ipak, bilo je emocija tokom odučujuće pete utakmica finala NBA lige. Bio je Jokić ljut na jednom tajm-autu, besneo, drao se na saigrače.

"Jeste, kada pogledate taj momenat utakmice. Šutirali smo trojke, a imali smo četiri na dva kontra napade. Mogli smo da budemo mnogo mirniji, da završnica bude mirnija. Naročito u utakmici gde je rezultat na kraju bio 89:94, kao u evropskoj košarci. Gde nismo mogli da pogodimo ni mi, ni oni. Možda smo imali otvorenije šuteve, naše greške su bile izgubljene lopte... Zato mislim da je košarka jedna savršena igra, živa stvar u kojoj grešiš, pa možeš da ispravljaš greške."

I na šampionskoj konferenciji, kada je proveravao da li mu je Novak Đoković poslao poruku, bilo je jasno da je Jokićev inboks pretrpan čestitkama.

"Sada sam video poruke... I Varda i Novica... Igrači koji su sa mnom igrali... I Šone Miljenović (Nenad Miljenović prim. aut.) i Vasa (Micić prim. aut.). Svi sa kojima sam igrao u Megi su mi poslali poruku. Zaista smo imali toliko legendi. Stvarno je Srbija jedna košarkaška zemlja. Pre 10, 20, 30 godina uvek smo imali velike igrače... Ne sećam se pre toga... Ali gledao sam snimke."

Čini se da i dalje nije potpuno svestan šta je napravio jer kada se uloži toliko truda, napora, žrtve, i dođe do konačnog cilja, često ljudi nisu u stanju da odmah proslave podvig. Dođe do pražnjenja.

"Da, pražnjenje se dešava. Možda sam i umoran, možda i ispražnjen. Kada se sve slegne, shvatićemo šta smo uradili. Doneli smo Nagetsima prvi trofej u istoriji franšize. Ekipa za koju je malo ko verovao da će dogurati do ovde. Kada završim karijeru da će biti 'Vau'. Ali ne smeš da se opustiš, jer ako ti se do desi, u trenutku padaš za jedan stepenik niže. Ni sada kada su me pitali što nisi tako odreagovao, rekoh Ne smem, ne dozvoljavam sebi da izađem iz fokusa."

Za kraj, pričao je Jokić o prvoj stvari koja mu je pala na pamet nakon završetka utakmice.

"Stao sam. Rekoh dobro je, gotovo, idemo kući. Video sam zatim braću, ženu i ćerku da se deru kao da nisu normalni. Brat je sišao i podigao me. Kada sam video reakcije porodice, shvatio sam da smo uradili nešto kao tim", zaključio je Džoker.


tagovi

Nikola JokićDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara