Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Proradilo srce Frenka Kaminskog! Partizan Mozzart Bet od -15 do triler pobede u grotlu Arene

Vreme čitanja: 5min | čet. 09.11.23. | 22:36

Neverovatan finiš meča u Areni. Frenk Kaminski sam pokrenuo Partizan i doneo veličanstvenu pobedu u 7. kolu Evrolige

Kada Partizan Mozzart Bet igra... Drama je skoro uvek zagarantovana. Stigao je Fenerbahče desetkovan u Beograd i tako oslabljen imao 15 poena prednosti protiv uspavanih igrača Željka Obradovića. Bili su šampioni ABA lige na ivici da "popiju" žestok šamar, ali proradilo je srce šampiona... Doduše ovoga puta kod Frenka Kaminskog. Amerikanac je na svojim plećim poneo tim neverovatnom serijom koševa u četvrtoj četvrtini i tako doneo veliku radost navijačima koji su ponovo ispunili dvoranu, ali vrlo lako je moglo sve da bude drugačije i da umesto radosti bude tuga. Imao je Fenerbahče šut za pobedu posle neverovatne greške crno-belih pet sekundi pre kraja, ali Tajler Dorsi nije pogodio. Na kraju treća pobeda crno-belih u elitnom takmičenju, sada rezultatom 85:84.

Epitet tragičara ide na dušu Jama Madara. Momak koji je prethodne dve sezone nosio dres Partizan Mozzart Beta. Borio se i bio veliki deo svih uspeha, ali je zato naljutio navijače zbog načina na koji je letos otišao u Fenerbahče. Bio je na meti uvreda tokom čitavog meča, a na kraju je sve bilo u njegovim rukama. Nije uspeo da se izbori sa pritiskom. Gubio je lopte i promašivao šuteve u najbitnijim momentima za Fenerbahče, dok su crno-beli ovoga puta zagrizli i ni za živu glavu nisu ispuštali pobedu, iako je moglo da bude drugačije posle loše izvedenog auta na pet sekundi pre kraja.

Izabrane vesti

Ipak, pamtiće se pobeda i izdanje Kaminskog koji je bio najefikasniji igrač sa 15 poena. Pratili su ga Alen Smailagić i Džejms Naneli sa po 13 poena.

Na drugoj strani prednjačio je Najdžel Hejs Dejvis sa 23 poena. Doduše čak 21 je dao u prvom poluvremenu. Tajler Dorsi je imao 18, a Jam Madar koji je na parketu proveo čak 27 minuta. Imao je samo dva poena (1/5 iz igre).

Krenuo je Partizan silovito, serijom 5:0 preko Kaminskog i Nanelija. Izgledalo je kao da se Fener udavio u buci Arene, ali to je bilo kratkog daha. Vrlo brzo su se gosti adaptirali na neprijateljsko okruženje i spremili odgovor. Svaki put kada bi Partizan pogađao, gost iz Istanbula je zadao identičan udarac na drugoj strani. Pa smo tako videli rezultate 5:5, 7:7, 9:9, 12:12,15:15... A onda, potpuni preokret. Partizan je stao, a Fener nastavio i to čak do dvocifren prednosti u finišu prve deonice (25:15). Bio je to znak da Obradović nešto mora da menja na terenu, prvi potez je bio ulazak Alekse Avramovića, potom i Anđušić i Smailagić ulaze. Uspeo je ovaj trio da povuče ručnu, a Avramović i Smailagić su trojkama smanjili na 27:23.

Dobra igra crno-belih je bila kratkog daha. Ne mislimo tu na napad, jer nikada to ni nije problem crno-belih, ali ono što se dešavalo u odbrani je nešto zbog čega je Željko Obradović crveneo kraj aut linije. Najdžel Hejs Dejvis je izgledao na parketu kao da igra protiv dece iz osnovne škole. Amerikanac u dresu Fenera je igrao, malo je reći fenomenalno. Isporučio je crno-belima čak 21 poen za poluvreme, a pritom nije promašio iz igre (5/5 za dva, 3/3 za tri, 2/2 slobodna bacanja). Menjao je trener Obradović čuvare, ali je rezultat bio isti. Fener je otišao na čak 15 poena prednosti u jednom momentu, a nije pomagala ni dobra rola Tristana Vukčevića, ali zato jeste Uroša Trifunovića. Krilni igrač je nekako uspeo da poveže redove ekipe u odbrani, pogađao je i u napadu, uz Džejmsa Nanelija pa je čak i razlika bila prostojna posle 20 minuta, svega minus devet. Ipak, svakako je bilo porazno što su crno-beli primili čak 56 poena u prvom poluvremenu.

Čak i taj kratkotrajni blesak nije doneo energiju koja se očekivala. Ubrzo je Fenerbahče ponovo sredinom treće deonice vratio dvocifrenu prednost... Kako je vreme teklo tako je Partizan sve više izgledao kao tim bez daha, bez energije, na ivici da se ispusti meč i dozvoli protivniku da sa sobom odnese laganu pobedu iz Beograda... nešto što se jednostavno ne dešava. Tražio se neko ko će pokrenuti tim, bio je to u prvi mah Danilo Anđušić. Kapiten u odsustvu Kevina Pantera je povukao... I koševima i skokovima, ali i asistencijama. Odjednom je nada krenula da tinja, a iz tog tanjanja se razbuktala vatra zahvaljujući Frenku Kaminskog.

Amerikanac blagog izraza lica koji uglavnom izgleda nezainteresovano se pretvorio u teretni voz koji razbija sve ispred sebe noseći ceo tim na leđima. Prvo je izbacio Džonatana Motlija iz igre, a onda krenuo da niže poene... i niže... i niže. Niko ga nije zaustavljao. Doneo je i prednost... Prvu još od rezultata 5:0. Jasno je bilo da nas čeka još jedna dramatična završnica sa Partizanom. Fener je imao prednost u poslednjem minut, ali žestoka odbrana i fenomenalno zakucavanje Alena Smailagića donose još jedan preokret. Ovoga puta na 38 sekundi do kraja kada je na semaforu stajalo 83:82.

Sve karte je Partizan bacio na odbranu. Vilbekin je promešao Smailagića, a onda dodao Madaru. Odbeglom sinu crno-belih. Momak koji je dve prethodne sezone donosio radost crno-belima, a i sada je kao igrač Fenrebahčea jer je promašio iz izgledne situacije. Imao je Partizan laganu završnicu, ali kod Partizana nema ništa lagano.

Odjednom su od gotovog napravili dramu i dali Fenerbahčeu priliku da pobedu. Šut za pobedu gostiju ovoga puta nije ušao posle neverovatne greške iz auta crno-belih na svega pet sekundi pre kraja.

---------------------------

PARTIZAN MOZZART BET - FENERBAHČE 85:84

(23:27, 24:29, 16:13, 22:15)

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Karlos Peruga, Marčin Kovalski, Toma Bizuel

Partizan: Vukčević 8, Ledej 2, Avramović 7, Koprivica, Smailagić 13, Jaramaz 5, Naneli 13, Trifunović 6, Anđušić 9, Doužer 5, Ponitka 2, Kaminski 15

Fenerbahče: Motli 11, Hazer, Vilbekin 9, Papajanis 7, Mahmutoglu, Hejs Dejvis 23, Biberović 10, Mestoglu, Dorsi 18, Madar 2, Sestina 4

---------------------------

EVROLIGA, SEDMO KOLO

Četvrtak

Olimpijakos – Baskonija 74:75

/Kenan 23, Piters 22 – Moneke 20/

Anadolu Efes - Žalgiris 86:82

/Klajburn 20 - Evans 20/

Makabu Tel Aviv – Bajern

Olimpija – Valensija

Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče 85:84

/Kaminski 15 - Hejs Dejvis 23/

Real Madrid – Virtus

Petak

20.00: (2,65) Alba (16,0) Panatinaikos (1,60)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Crvena zvezda (4,70)

21.00: (1,20) Monako (19,0) Asvel (5,50) 



tagovi

KK PartizanKK FenerbahčeEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara