Saša Obradović (©AFP)
Saša Obradović (©AFP)

Obradovićev Monako poklekao u ludoj završnici, Asvel posle produžetka osvojio 21. titulu

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.06.22. | 23:01

Imali su Kneževi sve u svojim rukama, potom se našli na ivici ambisa sa koje su u poslednji čas pobegli, samo da bi ih najtrofejniji francuski tim dotukao u produžetku

Neverovatna majstorica finalne serije francuskog plej-ofa. Asvel je dominirao 25 minuta, a onda su Majk Džejms i drugovi napravili preokret. Bio je Monako na pragu titule, ali je ispustio u poslednjim sekundama i otišlo se u produžetak. Posle serije preokreta i sjajnih poteza u dodatnih pet minuta, četa Ti Džej Parkera predvođena Elijem Okobom i Vilijamom Hauardom odbranila je titulu i u vitrine kluba iz Vilerbana unela 21. trofej šampiona Francuske - 84:82 (75:75).

Bolan i gorak poraz za Sašu Obradovića, koji je srediom sezone preuzeo Kneževe od Zvezdana Mitrovića. Odveo ih potom do četvrtfinala Evrolige (dobro se potukao sa Olimpijakosom), a potom i do finala LNB Pro A lige. Slavila je ekipa srpskog stručnjaka u prvom meču i seriju otvorila brejkom. Izgubila drugi duel u Vilerbanu, ali pred svojim navijačima došla do meč lopte. Nije je iskoristila, vratio se Asvel kući i po četvrti put uzastopno postao prvak.

Izabrane vesti

Bivši igrač Finiks Sansa Okobo je sa 20 poena, devet asistencija i sedam skokova predvodio pobednički tim. Pratio ga je junak iz produžetka Hauard (dve trojke i ključna blokada) sa 15 poena i devet uhvaćenih lopti, dok je 14 poena dodao Jusufa Fal. Sa druge strane 16 poena i 10 skokova Džejmsa koji je sa pet faulova okončao utakmicu u poslednjem minutu produžetka. Dvejn Bejkon je dodao 14 poena, koliko je ubacio i Alfa Dijalo, dok je dvocifren u ekipi Saše Obradovića bio i Donatas Motiejunas sa 11 poena.

Dugo su Kneževi bili u zaostatku. Preokrenuli su serijom 15:3 na kraju treće i početkom odlučujuće deonice. Majk Džejms je podigao broj obrtaja pri rezultatu 55:53 u korist domaćina. Vezao dve trojke, a potom sa linije penala zaokružio fantastičnu sekvencu na osam vezanih poena. Uspela je četa Ti Džej Parkera da se probudi i uz pomoć Krisa Džonsa vratio prednost, ali je onda Alfa Dijalo stupio na scenu i doneo gostima tri poena viška u poslednjim sekundama.

Džejms Gist je sa linije penala približio tim iz Vilerbana na pola koša zaostatka, a onda je na drugoj strani Dijalo imao priliku da praktično reši pitanje pobednika. Stao je na crtu, ali promašio prvo bacanje. Drugo je pogodio i Asvelu je ostalo osam sekundi da trojkom dođe do titule, dvojkom do produžetka.

Eli Okobo je preuzeo odgovornost, sjajno prošao po levoj strani, a onda položio o tablu pod faulom! Na manje od dve sekunde do kraja je imao priliku da dodatnim bacanjem preokrene rezultat, ali je - promašio! Otišlo se u produžetak.

Otvorio je Asvel dodatnih pet minuta sa pet vezanih poena (trojka Hauarda i polaganje Okoboa), ali je usledio odgovor domaćina. Tri dvojke, posle tri prodora za preokret u ekspresnom roku. Nije to slomilo domaćina, koji je prilično loše odigrao nekoliko uzastopnih napada. Kada je bilo najteže, Vilijam Hauard je opalio trojku i kao na početku produžetka ponovo bio precizan.

Na drugoj strani je Džejms bio polovičan, pa je domaćin imao pola koša prednosti, ali je izgubio loptu. Paris Li je bio sam u kontri, ali ga je Hauard stigao i udario mu fantastičnu blokadu. Okobo je potom promašio dva penala, ali došao do ofanzivnog skoka! Još jednom je fauliran, bio je polovičan, ali na njegovu sreću Monako je loše realizivao poslednju napad i Asvel je odbranio tron.


tagovi

KK MonakoAsvelSaša ObradovićMajk DžejmsDanilo Anđušić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara